Σε τούτον τον έρμο τον τόπο δικαιοσύνη δεν υπάρχει ή τι γνωρίζει ο Μήτσος για το σκάνδαλο Novartis – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Η υπόθεση Novartis, η οποία αναφέρεται σε μερίδα των ελληνικών Μέσων και ως σκάνδαλο Novartis, αναφέρεται στη φημολογούμενη χρηματοδότηση υψηλά ιστάμενων πολιτικών από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία έχει έδρα στην Βασιλεία της Ελβετίας. Η δικογραφία αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία. Η δικογραφία στις 6 Φεβρουαρίου 2018 έφτασε στη Βουλή. Η ζημιά του δημοσίου υπολογίζεται σε 3 δισ. Ευρώ»

(πηγή βικιπαίδεια)

Προσωπικά, το έκανα το πείραμα, αγαπημένοι μου, και σας συνιστώ να το κάνετε κι εσείς. Αν μη τι άλλο, θα βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για το πόσα γνωρίζει και τι έχει καταλάβει ο κόσμος για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως ελληνικού κράτους», όπως το χαρακτηρίζουν, το σκάνδαλο Novartis.

Το πείραμα έχει ως εξής: Επιχειρήστε να πάρετε μια άτυπη συνέντευξη από οποιονδήποτε, γνωστό, φίλο, φίλη ή συγγενή, τον γείτονά σας, για παράδειγμα, που τον πετύχατε αίφνης στο απέναντι μπαλκόνι, όταν βγήκατε για να κάνετε ένα τσιγάρο ή να τινάξετε το πατάκι του μπάνιου.

Ρωτήστε τον: «Ρε Μήτσο, μήπως ξέρεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα Διαφθοράς;». Ο Μήτσος, σίγουρα θα σας κοιτάξει απορημένος. Εσείς μην πτοείστε, συνεχίστε να ρωτάτε: «Ξέρεις τι δικαιώματα παρέμβασης έχει ο Yπουργός Δικαιοσύνης στον επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης;».

Ο γείτονας σίγουρα θα νομίσει ότι του κάνετε πλάκα ή ότι του μιλάτε κινέζικα. Θα σας κοιτάξει καχύποπτα και θα ανασηκώσει τους ώμους. Εσείς κάντε του τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Ρωτήστε τον: «Τι ξέρεις για το σκάνδαλο Novartis;».

Θα χαλαρώσει κάπως. Ε, εντάξει, αυτό το ξέρει, το ακούει κάθε μέρα στην τηλεόραση: «Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, με πάρα πολλά λεφτά, που κουκουλώθηκε αφού κανείς ως σήμερα δεν έχει πάει φυλακή». Πάνω κάτω αυτό θα πει. Ρωτήστε τον: «Γνωρίζεις αν είναι σκάνδαλο πολιτικό ή ιατρικό;».

Εκεί μάλλον θα μπερδευτεί και θα καταφύγει στην εύκολη λύση λέγοντας: «Ε, μάλλον είναι και τα δυο, το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο…». Ρωτήστε τον: «Κατά τη γνώμη σου, ποιος ή ποια κουκούλωσε το σκάνδαλο;». Θα ξαναζοριστεί και πάλι θα καταλήξει σε βολικές γενικεύσεις: «Ποιος το κουκούλωσε… εεε… όλοι τους το κουκούλωσαν, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΎΡΙΖΑ. Όλοι τους είναι ίδιοι. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…».

Ρωτήστε τον: «Πιστεύεις ότι οι δέκα κάλπες που στήθηκαν στη Βουλή απέδιδαν δικαιοσύνη για τη Novartis;». Θα σουφρώσει τα χείλια, θα ζαρώσει το μέτωπο, θα σηκώσει τα μάτια ατενίζοντας κάπου απροσδιόριστα τον ορίζοντα αλλά τελικά θα απαντήσει: «Μάλλον όχι».

Ρωτήστε τον: «Αυτός ο χειρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολιτική σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων;». Θα σου απαντήσει δίχως μεγάλο δισταγμό: «Κατά πάσα πιθανότητα ναι, ήταν».

Ρωτήστε τον: «Πώς είναι δυνατόν να είναι σκευωρία του Συριζα; Προηγουμένως είπες πως το κουκούλωμα έγινε από όλους…». Εδώ θα προβληματιστεί κάπως. Δεν θα απαντήσει αμέσως. Θα το σκεφτεί λίγο και θα καταλήξει πως: «Όλοι τους είναι και ένοχοι και σκευωροί μαζί».

Ρωτήστε τον: «Γνωρίζεις τον Ρασπούτιν;». Θα απαντήσει με σιγουριά: «Τον Ρασπούντι;!; Ε, ναι, και βέβαια τον γνωρίζω». Ρωτήστε τον: «Μπορείς να μου πεις ποιος είναι;». Αν ο Μήτσος είναι από αυτούς τους φανατικούς των τηλεοπτικών ειδήσεων, θα απαντήσει: «Ο Παπαγγελόπουλος».

Αλλιώς, θα τα μασήσει λίγο: «Εεεε, πως τον λένε μωρέ εκείνον το υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ…;». Ρωτήστε τον: «Ξέρεις τι ακριβώς έκανε ο Ρασπούτιν;». Θα απαντήσει: «Ήταν ο άνθρωπος πίσω από την παραπομπή του Σαμαρά, του Πικραμένου, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου». Τους άλλους σίγουρα δεν θα τους θυμάται.

Ρωτήστε τον: «Γιατί τα ‘κανε αυτά;». Θα πει αμέσως: «Μα για να τους κλείσουν φυλακή και να πάρουν τις εκλογές». Ρωτήστε τον: «Γνωρίζεις ποια είναι η Ελένη Τουλουπάκη, η Ξένη Δημητρίου ή η Μαρία Παπασπύρου και τι έκαναν;».

Θα πει: «Δεν ξέρω, δεν θυμάμαι». Ρωτήστε τον: «Μήπως ξέρεις τι σχέσεις είχαν αυτές με τον Ρασπούτιν;». Θα απαντήσει: «Τι να σου πω τώρα; Ιδέα δεν έχω…». Ρωτήστε τον για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα πει αμέσως: «Ααα, για τους κουκουλοφόρους λες…». Ρωτήστε τον: «Αλήθεια, τι απέγιναν αυτοί;». Θα ανασηκώσει τους ώμους: «Πού θέλεις να ξέρω…».

Ρωτήστε τον: «Πιστεύεις ότι θα υπάρξει τιμωρία για τη σκευωρία;». Θα απαντήσει γρήγορα και με σιγουριά: «Όχι! Δεν θα υπάρξει τιμωρία, ούτε για το σκάνδαλο, ούτε για τη σκευωρία…». Και κάπου εδώ, αγαπημένοι μου, θα τελειώσει η άτυπη συνέντευξη και εσείς θα σβήσετε το τσιγάρο στο τασάκι, θα αφήσετε το πατάκι ατίναχτο, πλην όμως θα μπείτε μέσα σοφότεροι και γεμάτοι συμπεράσματα για τη λαϊκή πεποίθηση γύρω από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως του ελληνικού κράτους».

Με λίγα λόγια, θα έχετε σχηματίσει άποψη για το τι ξέρει και πιστεύει ο Μήτσος, δηλαδή ο απλός λαός, για την υπόθεση Novartis… Έχουμε και λέμε: Πρώτον, πιστεύει βαθιά πως το σκάνδαλο Novartis ούτε εξιχνιάστηκε, ούτε θα εξιχνιαστεί, ότι δεν θα αποδοθούν ποτέ ευθύνες γι αυτό, ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία.

Δεύτερον, πιστεύει βαθιά πως το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, είναι ένοχο. Το μισό διότι εξαιτίας του σκανδάλου επέστρεψε στην εξουσία ή έκλεψε απ’ το σκάνδαλο, το άλλο μισό διότι έπαιξε βρώμικο παιχνίδι με τη διαλεύκανσή του.

Τρίτον, πιστεύει βαθιά πως τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης είναι ένα αδιαφανές ιερατείο, απροσπέλαστο στον απλό πολίτη. Τέταρτον, πιστεύει βαθιά πως, όπου κυριαρχούν σκοτεινές φιγούρες υπουργών, κουκουλωμένοι μάρτυρες και καυγάδες νυν και πρώην πρωθυπουργών, κανένας δεν μαθαίνει τελικά την αλήθεια.

Όλοι τους έχουν λίγο δίκιο και πολύ άδικο. Αλλά, κυρίως, πιστεύει βαθιά πως έχουν τη δύναμη που τους αφήνει στο απυρόβλητο. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Σε τούτον τον έρμο τον τόπο, δικαιοσύνη δεν υπάρχει…

Με αγάπη, εύα.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.