Σινεμά στο χωριό μας [Μαρίνος Κονταράς – Ο κουρσάρος του Αιγαίου] (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΕισαγωγή στη μαγεία των εικόνων της 7ης τέχνης στο χωριό μας.

Η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη είχε ιδρύσει τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ που χρηματοδοτούνταν από τον δημόσιο κορβανά και η κύρια δραστηριότητα της ήταν να εξελληνιζει ευάλωτες περιοχές της Μακεδονίας. Αυτό το πετύχαινε ιδρύοντας τα “ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” στα χωριά μας και τις “ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ” στα αστικά κέντρα.

Στο χωριό μας τη Σέτινα (Σκοπός), αφού επισκεύασαν ένα σπίτι ενός πολιτικού πρόσφυγα, κρέμασαν μια πινακίδα που έγραφε: “ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ – Σπίτι Παιδιού Σκοπού”. Μια δραστηριότητα του ήταν η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα νήπια, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του δημοτικού σχολείου.

Άλλες δραστηριότητες ήταν να μαθαίνουν στα κορίτσια κοπτική-ραπτική με ευθύνη μιας μοδίστρας και στα αγόρια αγροτικές δουλειές με τη βοήθεια ενός γεωργοτεχνίτη, ξυλουργική κοντά σε έναν ξυλουργό και κτίσιμο με υποδείξεις ενός μάστορα-τεχνίτη.

Η μόνη δομή που λειτουργούσε πάντα ήταν το νηπιοτροφείο ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες γίνονταν περιστασιακά κι έρχονταν οι ειδικοί για να επισκευάσουν κάτι από τις κτηριακές εγκαταστάσεις παρά για να μάθουν τέχνες στα παιδιά, τους νέους και τις νέες του χωριού μας.

Τη διεύθυνση του Σπιτιού του Παιδιού είχε μια γυναίκα και την ονόμαζαν αρχηγό. Το πιθανότερο να ήταν νηπιαγωγός και ήταν μόνιμη και ήταν πάντα στη δομή ενώ οι υπεύθυνοι για τις άλλες δραστηριότητες άλλαζαν και όπως ειπώθηκε δεν ήταν κάθε μέρα στο Σπίτι Παιδιού.

Μερικές φορές μας έστελναν κι έναν κινηματογραφιστή που οργάνωνε προβολή ταινιών για όλους τους κατοίκους του χωριού μας. Οι προβολές γίνονταν στον δυτικό τοίχο του κτηρίου του Σπιτιού του Παιδιού.

Μια από τις ταινίες που προβλήθηκε στο χωριό μας τρία συνεχόμενα βράδια ήταν ο “ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΣ” ο Κουρσάρος του Αιγαίου. Ήταν μια ταινία του 1948 του Γ.Τζαβέλλα με πρωταγωνιστές τον Μάνο Κατράκη, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Γιαννακό και άλλους και φυσικά ήταν ασπρόμαυρη.

Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε έναν κουρσάρο που βρέθηκε σε ένα νησί ερωτεύτηκε μια νησιωτοπούλα και την έκλεψε. Το σενάριο ήταν βασισμένο σε ένα διήγημα του Α.Εφταλιώτη και το έγραψε ο Γ.Τζαβέλας.

Ο κινηματογραφιστής έτυχε να είναι συνσπουδαστής με τον αδελφό μου κι όσες μέρες ήταν στο χωριό τον φιλοξενούσαμε εμείς. Λεγόταν Τίμος Νατσούλης. Οι προβολές γίνονταν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή καθώς την Κυριακή δεν δούλευε κανείς.

Κάποιοι από εμάς είχαμε δει το έργο και στο διπλανό χωριό στην Αχλάδα και είχαμε μάθει το σενάριο απ’έξω. Μας είχαν μείνει ορισμένες φράσεις που για χρόνια τις λέγαμε στο χωριό μας όπως: “Να ζήσουν οι λεβέντες”, “Δεν έχω τα ματάκια μου”, “Κόσμο ακούω και κόσμο δε βλέπω” και φυσικά το “Άνοιξε μελαχρινή μου” που το έλεγε ο κουρσάρος στην κοπέλα που ήθελε να κλέψει, κι αυτή μετά τον ρωτάει “Πως ξέρεις ότι είμαι μελαχρινή αφού δεν έχεις ματάκια;” και ο κουρσάρος απαντάει “Για μένα είναι όλες μελαχρινές”… “Είμαι ο Μαρίνος Κοντάρας” φωνάζει από το κουρσάρικο πλοίο ο κουρσάρος όπως ο Οδυσσέας φώναζε στον κύκλωπα Πολύφημο.

Κατά τη διάρκεια της προβολής οι περισσότεροι θεατές ήταν όρθιοι ενώ οι ηλικιωμένοι έφερναν σκαμνάκια από το σπίτι τους. Τα τρία συνεχόμενα βράδια της προβολής για εμάς τους νέους ήταν πολύ ευχάριστα, αφού στα σκοτεινά κατά την προβολή μπορούσαμε να πλησιάσουμε την εκλεκτή της καρδιάς μας ή να την αγγίξουμε κρυφά.

Οι προβολές ταινιών ήταν πραγματικά πάρα πολύ ευχάριστες, ένα διάλειμμα ψυχαγωγικό από την ζέστη και τον κάματο του καλοκαιριού κι έτσι αποτυπώθηκε στη μνήμη μας. Άτομα μεγάλης ηλικίας παρακολουθούσαν όλες τις προβολές αν και δεν καταλάβαιναν πολλά πράγματα αφού δεν ήξεραν ελληνικά και μερικοί από αυτούς έβλεπαν για πρώτη φορά κινηματογράφο. “Πως τους χωράει όλους αυτούς αυτή η μικρή μηχανή και πως τους στέλνει στον τοίχο να τους βλέπουμε;” ρωτούσαν οι ηλικιωμένοι χωρίς να πάρουν απάντηση.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *