Σκάνδαλο Novartis…; Ε, και…; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σε οποιαδήποτε χώρα, κάθε φορά που ξεσπάει ένα μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο και οι κατηγορίες βαραίνουν πολιτικούς, με θαυμασμό όλοι διαβάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οδηγούνται ξένοι υπουργοί ενώπιον της Δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρχει εμπόδιο νόμου περί ευθύνης υπουργών, και επικροτούμε τις προσπάθειες που γίνονται για να παταχθεί η διαφθορά.

Ενώ, μόλις προκύψει ανάλογη υπόθεση στην Ελλάδα μας, οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί στη χώρα με τους υψηλότατους δείκτες διαφθοράς κάτι ανάλογο δεν οδηγείται στη Δικαιοσύνη ποτέ ή οδηγείται τόσο σπάνια;

Είναι γνωστό πως, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι μιας εισαγγελικής υπογραφής, βουλεύματα και δικογραφίες μετατρέπονται σε «πολιτικές διώξεις» και «ύποπτες» παρεμβάσεις. Στο σκάνδαλο Novartis για παράδειγμα, που ξέσπασε πρόσφατα, όλοι όσοι φέρονται να ενοχοποιούνται από τις καταθέσεις, τα στοιχεία ή τις απλές ενδείξεις, έφτασαν στο σημείο, με τις προκαταβολικές και οξύτατες αντιδράσεις, να αμφισβητούν όχι μόνο την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, αλλά και την ύπαρξη ακόμα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis.

Τα 3 δισ. ευρώ και τα ποσά που δόθηκαν σε μίζες, και που μέχρι τώρα αποτελούσαν μεγάλο σκάνδαλο για όλα τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και για τα πολιτικά κόμματα, μόλις απέκτησαν ηχηρά ονοματεπώνυμα… μετατράπηκαν αμέσως σε σκευωρία!

Φαίνεται πως στην Ελλάδα τα σκάνδαλα αντέχουν συνήθως να φτάσουν μόνο μέχρι τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα κατώτερα στελέχη υπηρεσιών. Το είδαμε στο σκάνδαλο της Siemens και σε άλλα συγκλονιστικά σκάνδαλα που τα κατάπιε η μαρμάγκα, το βλέπουμε και τώρα.

Οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοι είναι οι «ιερές αγελάδες» που δεν τολμάει να τις αγγίξει κανείς. Είναι πρόσωπα που όχι μόνο απαλλάσσονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά και από το σύνολο του κατεστημένου. Δηλαδή, τι να πιστέψουμε, ότι το σκάνδαλο Novartis το κατασκεύασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το FBI;

Μήπως είναι τυχαίο ότι μια ντουζίνα χώρες ήδη ελέγχουν δικαστικά την πορεία του παράνομου χρήματος και τις ζημιές στους κρατικούς προϋπολογισμούς από αυτό το διεθνές σκάνδαλο;

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε άλλο ένα πρωτότυπο σενάριο και μάλιστα ενταγμένο στις σφοδρές αντιδράσεις όλων όσων παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο έργο των δικαστικών λειτουργών που ανέλαβαν τις έρευνες.

Στα περισσότερα κράτη, σε μεγάλες δίκες, οι προστατευόμενοι κρίσιμοι μάρτυρες είναι όντως προστατευμένοι. Εδώ χαρακτηρίζονται «κουκουλοφόροι» και «ψεύτες», ενώ απειλούνται με δημοσιοποίηση των στοιχείων τους!

Μήπως τελικά στην Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει διαφθορά, ούτε διαπλοκή και όλα αυτά αποτελούν ακόμα μια ιδεοληψία της κυβέρνησης και κάποιων δικαστικών λειτουργών; Αλήθεια τώρα, είναι κανείς που το πιστεύει αυτό;

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *