“Σσσσσς… Έχω ένα μυστικό…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όλοι, αγαπημένοι μου, δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη από κάποια μυστικότητα. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το ζούμε μυστικά. Οι σκέψεις μας, για παράδειγμα, είναι το κατ’ εξοχήν κρησφύγετό μας. Εκεί κρύβουμε όλα όσα δεν θέλουμε να πούμε στους άλλους. Τις ανομολόγητες επιθυμίες μας, τις τολμηρές φαντασιώσεις μας, τις ανείπωτες αντιρρήσεις μας,τις βρισιές που δεν ξεστομίζουμε, τα εξωπραγματικά όνειρά μας, την άσχημη γνώμη μας για κάποιους.

Όλα, όμως, τα παραπάνω γίνονται για λόγους αυτοπροστασίας, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα αρχίζει όταν εκεί, στα αθέατα από τους άλλους βάθη του νου, καταχωνιάζεται και κάτι που έχει γίνει κατά παράβασιν καθήκοντος, ηθικής, ρόλου ή κοινωνικών κανόνων: Το ανομολόγητο μυστικό με «Μ» κεφαλαίο, που ενώνει με μια κόκκινη γραμμή ενός βαθιού οδυνηρού τραύματος, παππούδες, γονείς, παιδιά, εγγόνια.

Είναι το οικογενειακό μυστικό που βαραίνει πολλές φορές παραπάνω από μία γενιές. Σιωπηλό, άρρητο, κρυμμένο πίσω από τείχη σιωπής, το οικογενειακό μυστικό έχει γεννηθεί από την ανάγκη ενός ή περισσοτέρων μελών μιας οικογένειας να κρύψουν από τους άλλους ένα οδυνηρό κομμάτι της εμπειρίας τους, επειδή θέλουν κατ’ αρχήν να το κρύψουν από τον ίδιο τους τον εαυτό: Ένας δοσίλογος παππούς, ένας βασανιστής θείος, ένας ομοφυλόφιλος γονιός, μια αλκοολική μάνα, μία αυτοκτονία, ένας φυλακισμένος, μία απόλυση, μια χρεοκοπία, τοξικομανία, ένας θάνατος από ανίατη ασθένεια, ακόμη κι ένα έγκλημα που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ…

Όταν δε τα μυστικά αφορούν παιδιά, οι ενήλικες προτιμούν να τα αποκρύπτουν επειδή νομίζουν ότι έτσι τα προστατεύουν. Συχνά η οικογενειακή σιωπή σφραγίζει μυστικά που σχετίζονται με σωματικές και ψυχικές ασθένειες, αιμομιξίες, αμβλώσεις, εξώγαμα, μοιχείες, υιοθετημένα παιδιά, παιδεραστίες, σεξουαλική κακοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, αγαπημένοι μου, η σιωπή που τυλίγει σαν κουκούλι ένα πρόσωπο ή ένα συμβάν δεν είναι τόσο άηχη όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτή η σιωπή βοά. Τις περισσότερες φορές είναι κοινό μυστικό και ας συμπεριφέρονται όλοι σαν να μην υπάρχει. Σαν να μην έγινε ποτέ το γεγονός.

Τα «μαύρα πρόβατα» συχνά εξοστρακίζονται όχι μόνο από τα φωτογραφικά άλμπουμ αλλά και από την οικογενειακή μνήμη. Τα υπόλοιπα μέλη συμπεριφέρονται σαν να μην έχει πέσει κανένα βότσαλο μέσα στη φαινομενικά ακύμαντη λίμνη της ζωής τους.

Ο πόνος, η ενοχή ή η ντροπή, η κοινωνική κατακραυγή, κρατούν τα χείλη σφραγισμένα σε ένα είδος κοινωνικής «ομερτά». Λες κι έχει δοθεί ένας όρκος σιωπής.

Αργά ή γρήγορα, όμως, ένα μέλος, εκείνο που έχει αποφασίσει να προχωρήσει πέρα από τη συλλογική σκηνοθεσία και να χαράξει τον δικό του δρόμο, τολμά να προφέρει το ανομολόγητο. Να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να μιλήσει γι’ αυτό που όλοι ξέρουν αλλά κάνουν πως αγνοούν.

Τη σιωπή, αγαπημένοι μου, οι μικρές τοπικές κοινωνίες την έχουν αναγάγει σε τέχνη. Είναι κάτι σαν την παράδοση που πάει χέρι με χέρι, όπως τα μυστικά μαγειρέματος των συνταγών της γιαγιάς.

Όταν, μάλιστα, πρόκειται για τις σκοτεινές και άρρωστες ατασθαλίες ενός ιερέα, όπως έγινε πρόσφατα σε χωριό της Μάνης, τότε η σιωπή – εκτός από χρυσή – είναι και ιερή. Ακόμα κι αν το θύμα είναι ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, ακόμα κι αν το μαρτύριο του βιασμού του κοριτσιού κρατάει χρόνια.

Η τοπική κοινωνία προτίμησε να κλείσει μάτια, αυτιά και στόμα και να τιμήσει την πατρογονική παράδοση της σιωπής. Η τοπική κοινωνία γνώριζε και δεν μιλούσε. Αυτή η φράση μπορεί να μπει σαν τίτλος πάνω από δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ιστορίες κακοποίησης παιδιών ή και ενηλίκων που βρέθηκαν στη ζωή αντιμέτωποι με μία καχεξία, συνήθως νοητική υστέρηση.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζει αλλά δεν μιλάει. Μέγα λάθος! Η τοπική κοινωνία μιλάει, αλλά μιλάει μόνο στον εαυτό της. Ψιθυρίζει στα κρυφά, στα σκοτεινά, στη γειτονιά και στο καφενείο. Μουρμουρίζει με μάτια χαμηλωμένα ή ανασηκώνει τους ώμους και κοιτάζει από την άλλη. Πάντα η τοπική κοινωνία γνωρίζει. Μια μικρή κοινωνία είναι. Δεν γίνεται να μη γνωρίζει.

Πάντα, όμως, αγαπημένοι μου, «πέφτει από τα σύννεφα»! «Σοκ από την κατάθεση της 12χρονης», «Δεν ασέλγησα εγώ στο κορίτσι», επιμένει ο ιερέας που διατηρούσε σχέση με τη μητέρα του παιδιού. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας, αλλά πριν κρίνει ο Θεός, ας περιμένουμε την ετυμηγορία του δικαστή για να σφραγίσουμε το φύλλο πορείας του ιερέα προς την κόλαση.

Η αμφιβολία για το πρόσωπο του δράστη δεν αφαιρεί τις πληγές από το σώμα και τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Ενδέχεται, λένε, να είναι άλλος ο θύτης ή, τελικά, να πρόκειται για δύο άνδρες. Ίσως, λένε, να γνώριζε και η μητέρα. Η ίδια είχε αποπάρει τους κρατικούς λειτουργούς που έσπευσαν να ρωτήσουν σχετικά. Μπορεί να φοβόταν μην την πιάσει στο στόμα της η τοπική κοινωνία.

Ανέκαθεν, αγαπημένοι μου, το στόμα της τοπικής κοινωνίας είναι το θέμα. Ευτυχώς που οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο του κοριτσιού ακολούθησαν τα σημάδια και οδήγησαν το παιδί στον γιατρό. Διαφορετικά, το δράμα θα παιζόταν ακόμα πίσω από πέτρινους τοίχους και κλειστές κουρτίνες. Και ας το ήξεραν οι άνδρες στο καφενείο.

Γιατί στις μικρές κοινωνίες ο ανδρισμός σταματά στο κατώφλι του σπιτιού σου και στις ρυτίδες που είναι χαραγμένες στο δικό σου κούτελο. Για τις υποθέσεις των άλλων το σωστό είναι να περιορίζεσαι σε ψιθύρους και φτηνά κουτσομπολιά, να μην βλέπεις τίποτα, αλλά να ακούς τα πάντα.

Η σιωπή του χωριού, αγαπημένοι μου, συνιστά έναν κάποιο βαθμό συνενοχής. Το κέλυφος που καλύπτει τα κρίματα του ενός, σκεπάζει και τις αμαρτίες του άλλου. Όλοι έχουν ένα μυστικό στο χωριό. Άλλος μικρό και άλλος μεγάλο.

Αν το θέμα το αναλύσουμε κοινωνιολογικά, το ότι θύτης ήταν ένας ιερέας βοήθησε στο να εξασφαλιστεί στα σίγουρα η σιωπή των υπολοίπων. Αν μιλήσουμε ιστορικά θα πούμε ότι αυτό το γεγονός είναι μια ακόμα κηλίδα που προστέθηκε στις πολλές που υπάρχουν στον χώρο των λειτουργών της εκκλησίας…

Με αγάπη εύα

ΥΓ: Ο καλύτερος τρόπος να απελευθερωθούμε από τη μόλυνση ενός «τοξικού» μυστικού είναι η αποκάλυψή του. Το τέλος ενός μυστικού είναι συνήθως η αρχή της θεραπείας (οδυνηρής είναι η αλήθεια) όλης της οικογένειας.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *