Σταύρος Λιάκος: Ένας Πισοδερίτης πρωτοπόρος γεωπόνος και ήρωας του ’40

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Συγκρότησε πρότυπο οπωρώνα που ανέστησε ολόκληρη περιοχή (Καταχάς Πιερίας). Στο πόλεμο του ’40 έσωσε από βέβαιο θάνατο πληγωμένο εχθρό του.

Πρόσφατα ο τηλεοπτικός σταθμός Pella TV με έδρα τα Γιαννιτσά στην εκπομπή “Μια φωτογραφία μια ιστορία” είχε ένα αφιέρωμα με θέμα τη ζωή του Σταύρου Λιάκου, ενός εξαίρετου επιστήμονα (γεωπόνου), αλλά και ατόμου με έντονα φιλανθρωπικά συναισθήματα, με καταγωγή από το Πισοδέρι της Φλώρινας.

Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν οι συγγενείς του α) Μιχάλης Λιάκος, γιατρός Διευθυντής ΕΣΥ, πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, πρόεδρος των Απανταχού Πισοδεριτών, β) Θεόδωρος Λιάκος, Τεχνολόγος Γεωπονίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη ζωή, στις σπουδές και στην υπηρεσιακή σταδιοδρομία του Στ. Λιάκου.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε και το περιστατικό της τολμηρής διάσωσης από τον ίδιο, σοβαρά τραυματισμένου Ιταλού λοχία που βρίσκονταν στα εχθρικά χαρακώματα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41, με τον οποίο αργότερα συναντήθηκαν στη Ιταλία, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, συγκινητικές στιγμές που ιταλικές και ελληνικές εφημερίδες πρόβαλλαν με εκτενή τους δημοσιεύματα.                                                                                   

1940

Οι καλεσμένοι επίσης α) Ελευθεριάδης Ελευθέριος πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καταχά Πιερίας και β) Κώστας Ορφανίδης, τωρινός πρόεδρος, παλιά δόξα του ποδοσφαίρου (παίκτης του Πιερικού), αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του Στ. Λιάκου, που με τις γνώσεις του στη δενδροκομία, με την μεθοδικότητα και την υπομονή του, κατάφερε αρχικά να εκπαιδεύσει τους δενδροκαλλιεργητές, μέλη του ομαδικού οπωρώνα του χωριού τους.

Μιχάλης Λιάκος

Στη συνέχεια, κατά την ανάπτυξη των δένδρων, έδινε με προσωπική παρακολούθηση, οδηγίες για την εφαρμογή και καλή εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών και ιδιαίτερα του κλαδέματος.

Και όπως σημειώνει ο καθηγητής γεωπονίας Σταύρος Μαριάδης: “Χάρη στο ζήλο του Σ. Λιάκου η προσπάθεια των παραγωγών απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Οι πάσης φύσεως αντιξοότητες που προέκειψαν, είτε από την πλευρά των παραγωγών, είτε από διάφορες υπηρεσίες, δεν επτόησαν, ούτε μείωσαν το ενδιαφέρον του γεωπόνου της ΑΤΕ στη συνέχιση του έργου“.Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.