“Στη φαβέλα έχει δάκρυα… Δεν είναι ταινίες…”

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης

1) «Στη φαβέλα έχει δάκρυα, δεν είναι ταινίες…» (Σύνθημα γραμμένο σε τοίχο με μαύρα γράμματα. Φαβέλα: πάμπτωχη παραγκούπολη στις χώρες της λατινικής Αμερικής)

2) Ακούω εκπροσώπους συλλόγων επιχειρήσεων διατροφής να λένε: «Η ακρίβεια πλήττει όλους τους Έλληνες». Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν πλήττεται το ίδιο οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ με μια άλλη οικογένεια με εισόδημα πολύ κάτω από 40.000 ευρώ π.χ. 20.000 ευρώ. Και βέβαια πολύ χειρότερα πλήττεται αν το οικογενειακό εισόδημα είναι π.χ. κάτω από 1000 ευρώ/μήνα. Ένας νέος άνεργος πως θα πάει στο σούπερ να ψωνίσει; Θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς (αν μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν) ή από τους παππούδες (αν υπάρχουν στη ζωή). Οι νέοι φοβούνται να κάνουν οικογένεια, γιατί δεν έχουν καλό εισόδημα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους νέους. Αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν οικονομικό πρόβλημα.

3) «Η πρώτη κραυγή του ανθρώπου είναι το κλάμα. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι ή παραμένουν άνθρωποι και κλαίνε ή γίνονται τέρατα και κάνουν τους άλλους να κλαίνε» (Αγνώστου).

4) Έτσι σπασμένα ήταν τα μέσα του. Αέρας κρύος, δυνατός ξέσκιζε το σώμα του. Τα κρύα κύματα του Αιγαίου καταβροχθίζουν τις ψυχές προσφύγων. Για πολλοστή φορά. Χιλιόμετρα ανθρώπων μακρινών, κτίζουν με ελπίδα τη νέα πατρίδα. Κακουχίες, εκμεταλλεύσεις Τούρκων διακινητών. Όλα πάνω τους. Οι μεγάλοι (!!) Ευρωπαίοι ηγέτες, στις συνόδους, φοράνε πανάκριβα κοστούμια, καλοσιδερωμένες γραβάτες, ευρώ, πολλά ευρώ στις τσέπες τους. Τεθλιμμένοι στην υποκρισία τους. Τους ενδιαφέρουν οι μεταξύ τους χειραψίες και φωτογραφίες. Αλοίμονο σε αυτόν που δεν θα φωτογραφηθεί με τον Μπάιντεν. Κινδυνεύει να χάσει στις επόμενες εκλογές. Και βέβαια φωτογραφίες με την όμορφη πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Καμια φορά αναπτύσσονται και αφανή ειδύλλια. Όμως τα νερά του Αιγαίου θα κλαίνε γιατί πνίγουν πρόσφυγες, χωρίς να φταίνε τα κύματα του.

5) Συζητούσα με φίλο μου, του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι σχεδόν όσο το δικό μου. Συντάξεις των ανδρών, χωρίς σύνταξη οι γυναίκες μας: «Δυσκολεύομαι, ψωνίζω μόνο τα αναγκαία». «Το ίδιο κάνω κι εγώ», του λέω για να τον παρηγορήσω. «Σκέφτομαι να μην αφήσω μνημόσυνο για μνημόσυνο να παίρνω κι εγώ τα σχετικά τρόφιμα»!! «Ε, τότε καθάριζε τα δόντια σου με χοντρό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου»!! (Έτσι τα καθάριζα όταν ήμουν παιδί και έφηβος στον Τροπαιούχο. Δεν είχαμε ούτε οδοντόπαστα, ούτε βούρτσα. Είχαμε αλάτι και το δάχτυλο για βούρτσα. Έτσι δύσκολα αλλά και χαρούμενα ήταν τα πίσω χρόνια)

6) Ένας ανώμαλος, αλήτης 53 χρονών (κακώς ο θεός του έδωσε τόσα), ασελγούσε σε βάρος 12χρονου κοριτσιού. Επιχειρηματίας με πολιτικές προσβάσεις, φωτογραφίες με υψηλά πρόσωπα σε συγκεκριμένο κόμμα. Φοβάμαι ότι θα τιμωρηθεί μαλακά. Είπαμε, να παρανομείτε, αρκεί να μας ψηφίζετε. Κάθε μέρα έχουμε ληστείες, δολοφονίες, γυναικοκτονίες, βιασμούς κοριτσιών, γυναικών και αγοριών. Νομίζω ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο είναι ο βιασμός. Δεν είναι μόνο βιασμός σώματος αλλά κυρίως είναι βιασμός ψυχής που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Όταν ένα 12χρονο κορίτσι, πολύ δύσκολα θα συνάψει ομαλή σεξουαλική σχέση. Δυστυχώς οι τιμωρίες που επιβάλλουν για τον βιασμό είναι δυσανάλογες του αδικήματος.

Γ.Θ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *