“Στο δόκανο των δημοσκοπήσεων…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το σταθερό τηλέφωνο, αγαπημένοι μου, χτυπούσε ήδη για πολλοστή φορά. Προσπάθησα να το αγνοήσω γιατί το νούμερο που εμφανίστηκε στην οθόνη, μου ήταν παντελώς άγνωστο. “Τί θα κάνεις; Κάποια στιγμή θα σταματήσεις”, μονολόγησα, αλλά έπεσα έξω. Τα ντριν, ντριν συνεχίστηκαν αυθάδικα και επίμονα. Τελικά, λίγο η περιέργεια, λίγο ο εκνευρισμός που μου προκαλούσε το συνεχές και επίμονο κουδούνισμα, με ανάγκασαν να το σηκώσω…

– Παρακαλώ;
Μια ζεστή, ευγενική, ανδρική φωνή με καλημέρισε από την άλλη άκρη της γραμμής:
– Είστε η κ. εύα… Κ…..;
– Μάλιστα, τι θα θέλατε παρακαλώ;
– Είμαστε από την εταιρεία τάδε. Κάνουμε μια δημοσκόπηση. Θα είχατε την καλοσύνη να μας χαρίσετε λίγο από τον χρόνο σας…;

Κάθε φορά, αγαπημένοι μου, που με καλεί μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενστικτωδώς μου δημιουργείται η εξής απορία: Πού στο καλό βρήκε το τηλέφωνό μου και ποιος διάτανος της έδωσε τα στοιχεία της ταυτότητάς μου! Το ίδιο ισχύει για όλες εκείνες τις ενοχλητικές κλήσεις που δέχομαι από, ευγενικές ομολογουμένως, γυναικείες ή ανδρικές φωνές, που αφορούν προώθηση κάποιου προϊόντος ή συμμετοχή σε έρευνα. Ειδικά, όμως, με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι απορίες μου δεν εξαντλούνται εκεί.

Εκπλήσσομαι δυσάρεστα από το γεγονός ότι μου ζητούν να πάρω μέρος σε μια διαδικασία από την οποία, εκτός από εμένα, όλοι οι υπόλοιποι που εμπλέκονται έχουν να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.

Ίσως να με βρίσκετε παράλογη, ίσως υπερβολική, αλλά παρακαλώ, αγαπημένοι μου, ακολουθήστε τον συλλογισμό μου και πιστεύω πως στο τέλος θα με δικαιώσετε. Από τις απαντήσεις τις δικές μου θα ωφεληθεί η εταιρεία που θα πουλήσει σε κάποιο ΜΜΕ ή σε κάποιον πολιτικό φορέα τα στοιχεία της δημοσκόπησης, δηλαδή τις πληροφορίες που εγώ και καμιά χιλιάδα ακόμα ανθρώπων τους παραχωρήσαμε και μάλιστα δωρεάν.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα ερμηνευτούν κατά πώς εξυπηρετεί το μέσο ή το κόμμα που παρήγγειλε τη δημοσκόπηση και μάλιστα χωρίς να ζητηθεί συμπληρωματικά η γνώμη μου για το αν ερμηνεύθηκαν σωστά ή όχι. Θα δώσουν έμφαση στα σημεία εκείνα που συμφέρουν τον εντολέα και θα αποσιωπηθούν τα υπόλοιπα, τα οποία πιθανόν να τον θίγουν ή να του χαλάνε το εξιδανικευμένο του προφίλ.

Ενδέχεται, όταν τα ευρήματα αυτά δημοσιευθούν με παραπλανητικούς πηχυαίους τίτλους, να έχουνπροηγουμένως χαλκευτεί και να βγει προς τα έξω μια εικόνα κάθε άλλο παρά αντικειμενική. Με λίγα λόγια θα αξιοποιήσουν τη συμμετοχή και τις απαντήσεις μου για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Μερικές φορές, τα ευρήματα χρησιμοποιούνται για να νομιμοποιηθούν, δήθεν, πολιτικές που εφαρμόζονται από τα κόμματα και που είναι πέραν και αντίθετες από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον σαν κολυμβήθρες του Σιλωάμ, στις οποίες αναβαπτίζονται σαν δημοφιλείς, άρα θεμιτές, κάθε είδους πολιτικές εκτροπές και προγραμματικές παρεκκλίσεις.

Να λοιπόν, αγαπημένοι μου, ποιοί είναι οι κερδισμένοι: Κερδισμένη η εταιρεία, που συνήθως εκτελεί τη δημοσκόπηση κατά παραγγελία. Κερδισμένο σε τηλεθέαση, αριθμό αντιτύπων ή επισκεψιμότητα, αναλόγως τη φύση του, το μέσο που αναμεταδίδει τη δημοσκόπηση. Κερδισμένο όμως, κυρίως, επειδή επιβεβαίωσε τον ρόλο του σαν δεκανίκι ενός συστήματος, που πρόσφερε υπηρεσίες εκδούλευσης και τώρα μπορεί να περιμένει να λάβει αντιπαροχή για τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Φυσικά, κερδισμένος ο πολιτικός χώρος υπέρ του οποίου αξιοποιήθηκαν τα ευρήματα. Κερδισμένος ακόμα κι ο υπάλληλος που με πήρε τηλέφωνο, ο μοναδικός, ίσως, που κράτησε μια αξιοπρεπή στάση στην όλη διαδικασία, στην προσπάθειά του να βγάλει πέντε δεκάρες και να επιβιώσει.

Ο μόνος εμπλεκόμενος που χάνει, αγαπημένοι μου, από όλη αυτήν την υπόθεση, ποιός είναι; Προφανώς εγώ, ο πολίτης που ενδίδω! Τι χάνω; Ακολουθείστε παρακαλώ τον συλλογισμό μου: Χάνω τον χρόνο μου απαντώντας σε κατευθυνόμενες ερωτήσεις. Χάνω την υπομονή μου γιατί αντιλαμβάνομαι το πόσο εξόφθαλμα προσπαθούν να με καθοδηγήσουν ώστε ο δημοσκόπος να λάβει το επιθυμητό για αυτούς συμπέρασμα.

Χάνω τη ψυχραιμία μου όταν αναλογίζομαι ότι, την επομένη, όλη αυτή η συνδιάλεξη θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητες με όχι και τόσο αγαθό σκοπό, υπέρ ή εναντίον κάποιων. Χάνω σαν πολίτης και θιασώτης της δημοκρατίας, γιατί αυτή τη δημοσκόπηση θα την κραδαίνουν σαν θέσφατο και σαν υποτιθέμενη λαϊκή εντολή για να νομιμοποιήσουν διάφορες πολιτικές, υποκαθιστώντας τις εκλογές. Χάνω την ηρεμία και τον ύπνο μου στη σκέψη και μόνο ότι η δημοσκόπηση πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση πιέσεων από συμφέροντα που δεν γνωρίζω και επομένως δεν μπορώ να ελέγξω.

Αποφάσισα, λοιπόν, αγαπημένοι μου, να μη ξαναπάρω μέρος σε δημοσκόπηση, θεωρώντας την απόφασή μου αυτή σαν χρέος απέναντι στη δημοκρατία και στον πολιτικό πολιτισμό. Άλλωστε (σε έναν ιδεατό κόσμο;) οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να λειτουργούν με γνώμονα τις αρχές, τις αξίες και τα πολιτικά τους πιστεύω. Όχι να επιδίδονται στο κυνήγι της εφήμερης δημοτικότητας και να πέφτουν στο δόκανο των δημοσκοπήσεων.

Με αγάπη εύα


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 952 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.