Στο μάτι του κυκλώνα – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πριν απ’ όλα, ψυχραιμία πατριώτες! Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιό που έχει επεκταθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πιθανότητες για απώλειες ανθρώπινης ζωής, όσο καθυστερεί η ανακάλυψη του φαρμάκου και του εμβολίου, μεγαλώνουν.

Η πολιτεία έχει καθήκον αυτόν τον μακάβριο κατάλογο να τον περιορίσει. Οι πολίτες επίσης έχουν καθήκον να συνδράμουν με τον τρόπο τους. Αλλά για όνομα του Θεού! Δεν επίκειται αφανισμός του γένους, όπως θέλει να περάσει η κυβερνητική ρητορική και τα μιντιακά ηχεία της. Δεν είμαστε όλοι μελλοθάνατοι.

Και αν δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις, κανένας πόλεμος δεν έχει κηρυχθεί. Για να λέμε αλήθειες, είναι δεδομένο ότι θα πεθάνουν άνθρωποι από τον ιό, όμως ένα ποσοστό αυτών των θανάτων θα είχε επέλθει και με την απλή εποχική γρίπη, από την οποία ήδη μετράμε ενενήντα θανάτους!

Ο νέος ιός προκαλεί φόβο γιατί μεταδίδεται με μεγάλη ευ- κολία αλλά και γιατί δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή αντίδοτο. Δεν χρειάζεται όμως αυτός ο φόβος να μεγεθύνεται. Ας μη στείλουμε τον κόσμο στο ψυχιατρεία!

Μια επιστημονική μάχη εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή. ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! Η επιστήμη κάνει αγώνα δρόμου για να θωρακίσει την ανθρώπινη ζωή απέναντι σε μια απειλή. Τον ίδιο αγώνα έδωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το AIDS. Ο αγώνας συνεχίστηκε αργότερα με τον Η1Ν1 και τον Ebola. Τη λύση θα τη βρει η επιστήμη. Πάντα τη βρίσκει. Και πιθανόν να την είχε βρει ήδη αν, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, οι πόροι για την έρευνα δεν κατευθύνονταν αλλού.

Αν οι ψοφοδεείς κυβερνήσεις είχαν κινητοποιηθεί νωρίτερα, η διασπορά του κορωνοϊού θα ήταν μικρότερη, άρα και τα θύματα λιγότερα. Αν οι μαριονέτες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών είχαν πάρει εγκαίρως μέτρα κατά της διασποράς, αντί να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και να φοβούνται την αντίθεση των συμφερόντων. Αν ενίσχυαν τα δημόσια συστήματα υγείας, αντί να κάνουν μπίζνες με τους ιδιώτες.

Είπαμε να λέμε αλήθειες: Τα λεφτά φαγώθηκαν πατριώτες. Μετά από όλα αυτά, καλό είναι να δούμε την προσπάθεια της Ελλάδας στις πραγματικές της διαστάσεις. Το προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Και το κάνει μέχρι στιγμής με σχετική επιτυχία. Οι απώλειες σε ζωές στη χώρα μας παραμένουν περιορισμένες.

Όχι λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς, αλλά λόγω της επιστημονικής επάρκειας και ευσυνειδη- σίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το καλαμπούρι για την «ελληνική κυβέρνηση πρωταθλήτρια στην Ευρώπη» γίνεται ενοχλητικό.

Τα μέτρα έχουν επικουρικό ρόλο στην κλινική αντιμετώπιση της νόσου. Αναχαιτίζουν τη διασπορά και κατανέμουν στον χρόνο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Και ο κόσμος, στην πλειονότητά του, ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά, παρά τις όποιες εξαιρέσεις, άσχετα αν τα μέσα πασχίζουν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός. Δεν είναι νομπελίστας της Ιατρικής.

Ως υπεύθυνος πρωθυπουργός είχε μόνο μία πολιτική επιλογή, να ακολουθήσει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα… Αντί, λοιπόν, να διαμορφώνεται αυτή η πολεμική ατμόσφαιρα από την κυβερνητική πλευρά, ας προσφέρει στο ΕΣΥ ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη νόσο.

Τους κανόνες τους διαμορφώνουν οι επιστήμονες και όχι ο Πρωθυπουργός προσωπικά, όπως προσπαθεί να μας υποβάλει μιλώντας διαρκώς σε πρώτο πρόσωπο. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Εντάξει θα μου πείτε. Και η πολιτική; Τι γίνεται με αυτήν; Η πολιτική δυστυχώς έχει ήδη ηττηθεί. Και θα πρέπει να απολογηθεί για τη σημερινή κατάσταση. Αλλά όχι τώρα.

Προς το παρόν, πρέπει να κάνει τη δουλειά της: η κυβέρνηση να κυβερνάει και η αντιπολίτευση να ελέγχει. Συνιστά παρέκβαση από κανόνες αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπολιτευτεί την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση να υποκαταστήσει την κυβέρνηση. Καθείς εφ’ ω ετάχθη. Και όταν έλθει η ώρα, ο ξενοδόχος θα κάνει τον λογαριασμό.

Σ’ αυτό το παιχνίδι, εκτός από τις πρακτικές υποχρεώσεις όλων, υπάρχουν και ηθικοί κανόνες. Και αυτούς πρέπει να τους τηρούν όλοι και πρωτίστως οι πολιτικοί.

Δεν είναι ηθικό την ώρα της κρίσης η κυβερνητική προπαγάνδα να αξιοποιεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα στα ΜΜΕ για να καλλιεργεί ένα είδος… προσωπολατρίας (!!!) για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή έκανε το αυτονόητο, όπως θα έκανε κάθε πρωθυπουργός στη θέση του. Αυτά είναι τριτοκοσμικά. Και αν μη τι άλλο, βιάζονται… πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Είναι ανήθικο η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι εμπιστεύεται το ΕΣΥ, να του φορτώνει όλο το βάρος της κρίσης και ταυτόχρονα όχι απλώς να προστατεύει τους κλινικάρχες –για να μην «μολυνθούν» οι υποδομές τους- αλλά να τους… δίνει και δουλειά με διπλάσια αμοιβή…

Δεν είναι διόλου ηθικό απέναντι στην κοινωνία να υπόσχονται οι υπουργοί ότι θα καλύψουν το κόστος της κρίσης για όλους και να μην λέει ο Πρωθυπουργός την αλήθεια: η κρίση υπερβαίνει τις αντοχές της χώρας και δεν σας υπόσχομαι τίποτε. Όταν περάσει, θα κάνουμε ό,τι θα μπορεί να γίνει.

Είναι ανήθικο να μην επιβάλλει η κυβέρνηση σε εργοστάσια -π.χ. βιομηχανίες καλλυντικών- να παράγουν τα υλικά που απαιτούνται στην αντιμετώπιση του ιού. Είναι ανήθικο πολιτικοί να κρύβονται, όσο είναι ανήθικο και για όσους περιτριγυρίζουν τα ΜΜΕ για να προβληθούν. Και είναι διπλά ανήθικο για πολιτικούς αρχηγούς να δρουν με βάση τις υποδείξεις επικοινωνιολόγων και ίματζ μέικερς για να ενισχύουν το προφίλ τους.

Είναι ανατριχιαστικά ανήθικη η παρατηρούμενη κερδοσκοπία, που δεν βλέπει η κυβέρνηση. Πρόσωπα και φορείς, αντί να συνεισφέρουν, να προσπαθούν να επωφεληθούν: έμποροι να πουλήσουν υπερτιμημένα τα προϊόντα τους, επαγγελματίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά την κρίση, πολιτικοί να ενισχύσουν την εικόνα τους.

Τέλος, είναι ανήθικο για την αντιπολίτευση να κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία. Να εκμεταλλεύεται τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται η κυβέρνηση, μετατρέποντας τον έλεγχο που οφείλει να ασκεί σε πλειοδοσία, για να δείξει το φιλολαϊκό της πρόσωπο. Με λεφτά που δεν υπάρχουν.

Αυτός ο ιός θα περάσει, πατριώτες, αλλά δεν θα αφήσει ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ στη θέση του. Και κυρίως, θα σαρώσει στο διάβα του κάθε βεβαιότητα. Πολιτικοί και πολίτες ας έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη μέρα…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.