Συμφωνίας Πρεσπών συνέχεια… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είμαστε Μακεδόνες και σαν τέτοιοι νιώθουμε το βάρος της ιστορίας στους ώμους μας. Αγαπάμε τούτη τη γη τη μακεδονίτικη. Την αγαπάμε και την πονάμε παραπάνω από ότι οι γιαλαντζί νοτιοελλαδίτες «μακεδονομάχοι» και οι «Πελοποννήσιοι, οι μόνιμοι δυνάστες των υπολοίπων Ελλήνων απ’ το 1830 που υπάρχει νεοελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα αδιαλείπτως…» (Το τελευταίο είναι του Βασίλη Ραφαηλίδη. Το δανείζομαι γιατί συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μαζί του.)

Οι πραγματικοί Μακεδονομάχοι, από όπου και να προέρχονταν, πολέμησαν για την πατρίδα, την απελευθέρωσαν και τώρα αναπαύονται ήσυχα στις δέλτους της Ιστορίας. Και βέβαια, είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τους σύγχρονους (ντεμέκ) «μακεδονομάχους», που εδώ και μερικές δεκαετίες το έχουν κάνει επάγγελμα: πουλάνε «μακεδονισμό», που εξαργυρώνεται με ψήφους, θέσεις, τηλεθεάσεις, χρήμα.

Αυτό το επάγγελμα γνώρισε μεγάλη άνθιση πριν από δυόμιση δεκαετίες. Πολιτικοί από (σχεδόν) όλα τα κόμματα, μεγαλοπαπάδες, μεγαλοεπιχειρηματίες, τηλεστάρ αλλά και κακόμοιροι γραφιάδες σιγόνταραν το κλίμα υστερίας, που είχε ως βάση του ένα ψέμα, το «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Και μια αυταπάτη: ότι θα μπορούσαμε να υποχρεώσουμε όλες τις χώρες του κόσμου να αποκαλούν το γειτονικό κράτος όπως εμείς θέλαμε. Κάναμε συλλαλητήρια, βγάλαμε λάβαρα και Βουκεφάλες στους δρόμους και στις πλατείες, ψηφίσαμε και αμιγώς «μακεδονικά» (μιας χρήσεως) κόμματα.

Και μετά; Μετά σπάσαμε τα μούτρα μας: όλοι αποκαλούν τους γείτονες «Μακεδονία», νέτα-σκέτα. Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. Τυχοδιώκτες πολιτικοί εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά ο «μακεδονισμός» τους δεν πουλάει. Τρανό παράδειγμα; Ο Πάνος Καμμένος. Δείτε τι τραβάει! Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ καταψηφίζει μεν -καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους- τη συμφωνία, αποφεύγει όμως να «ευλογήσει» τα συλλαλητήρια και, στην πραγματικότητα, αισθάνεται ανακούφιση που η Συμφωνία θα ψηφιστεί τώρα και δεν θα μείνει σαν βαρίδι για την επόμενη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, που περνάει τη Συμφωνία, παρά τις δυσοίωνες προφητείες, δεν βλέπω να «καταρρέει». Ίσα-ίσα που, ακόμα και οι πιο αρνητικές γι’ αυτόν δημοσκοπήσεις, τον δείχνουν ανεβασμένο από τότε που η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μετέχει στα συλλαλητήρια, παρ’ όλο που Μητροπολίτες πρωτοστατούν και τώρα σε «μακεδονισμό». Όμως υπάρχουν κι αυτοί που απέχουν και αποδοκιμάζουν τα περί «προδοτών». Όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αυτό που έγινε το 1992 ήταν μια σχιζοφρενική κατάσταση και γι’ αυτό σήμερα δεν επαναλαμβάνεται.

Αλήθεια τώρα. Ποια κυβέρνηση, ποιο κόμμα και ποιοι βουλευτές θα τολμούσαν τότε να φέρουν μια λύση σαν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ήρθε σήμερα και θα περάσει. Γιατί ακόμα και οι περισσότεροι από αυτούς που καταψηφίζουν τη Συμφωνία κατανοούν ότι πρόκειται για λύση που επιδίωκαν όλες, μα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις.

Κάποιοι το λένε κιόλας, αλλά κάνουν την καρδιά τους πέτρα και ακολουθούν την κομματική πειθαρχία. Όμως εκεί που δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία συμβαίνουν και σοβαρά και ευτράπελα. Σοβαρό είναι το παράδειγμα πολιτικών (όπως ο Γιώργος Παπανδρέου) που έχουν χειριστεί το πρόβλημα και λένε δημόσια και καθαρά ότι η λύση που έρχεται είναι η (ανέκαθεν) επιδιωκόμενη.

Και ευτράπελο είναι το παράδειγμα βουλευτών (όπως ο κ. Ψαρριανός), ο οποίος ξεσπάθωνε υπέρ της Βόρειας, της Νέας (και κάθε άλλης) Μακεδονίας πριν από μερικά χρόνια στη δημοσιογραφική εκπομπή του πρώην αρχηγού του Σταύρου Θεοδωράκη, και σήμερα καταψηφίζει αυτήν τη λύση! Εντάξει! Φτάνει ως εδώ!

Ας μη λέμε πολλά, άλλωστε τα πάντα έχουν πλέον ειπωθεί. Όμως, τελειώνοντας, θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη: Του χρόνου τέτοιες ημέρες, στην πρώτη «επέτειο» της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα έχουμε νέα κυβέρνηση, η οποία θα την εφαρμόζει στο ακέραιο. Και τότε κάποιοι θα θυμίζουν σε κάποιους τι έλεγαν.

Επίσης, η ελληνική Μακεδονία θα είναι στη θέση της. Οι βορειοελλαδίτες «Μακεδονομάχοι» θα εξακολουθούν να αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων της Βόρειας Μακεδονίας, να φουλάρουν βενζίνη τα αυτοκίνητά τους στα βενζινάδικά της και οι σημερινοί «μακεδονομάχοι» Έλληνες αοιδοί θα συνεχίσουν να βγάζουν το νυχτοκάματό τους στα καζίνα της…

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.