Συνέντευξη με την Ντόρα Μπακογιάννη (πολιτικό)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 25 Νοεμβρίου 2009 στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας.

Πρόσωπα & Ιδέες - Αυγή Κύρκου

Η συνέντευξη που ακολουθεί δεν ήταν προγραμματισμένη. Μας προέκυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του «Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης» στην οποία παραβρέθηκε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Παρά το βεβαρυμμένο της πρόγραμμα, ζητήσαμε και μας διέθεσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της, όπου σχολίασε το πρόγραμμά της και τις απόψεις της για τις εκλογέςτης 29ης Νοεμβρίου, για την αρχηγία της Ν.Δ.

Συνεντεύξεις - Πρόσωπα & ιδέες

Ποιό είναι το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία;

Το διακύβευμα της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου είναι ξεκάθαρο: Είναι το ίδιο το μέλλον της Ν.Δ. Στις 29 Νοεμβρίου κάνουμε μια επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξής μας για πολλά χρόνια. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Αν θα γίνουμε μια παράταξη μικρή, εσωστρεφής και ιδεολογικά περιχαρακωμένη ή μια παράταξη εξωστρεφής που θα απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία και θα αποκτήσει ξανά προοπτική εξουσίας.

Λέτε πως η Ν.Δ. πρέπει να βρει το συγχρονισμό της με την κοινωνία. Πώς θα κινητοποιήσετε αυτή την κοινωνία και πώς θα την πείσετε;

Έχω προτείνει στις νεοδημοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες μια ξεκάθαρη στρατηγική νίκης. Η δυναμική αυτή στρατηγική ξεκινά, βεβαίως, με τη βαθιά αυτοκριτική που χρειάζεται να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των οπαδών μας και το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης. Περιλαμβάνει τις θεσμικές αλλαγές που έχω προτείνει για τη δημιουργία ενός κόμματος σύγχρονου, ανοιχτού και λειτουργικού, με λογοδοσία παντού και δημοκρατική εκπροσώπηση της βάσης. Απαραίτητο στοιχείο είναι κατόπιν η καθαρή διατύπωση μιας σύγχρονης, δυναμικής, κοινωνικά φιλελεύθερης ιδεολογίας, που οραματίζεται ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Και η στρατηγική μας ολοκληρώνεται με ένα δυναμικό άνοιγμα προς την κοινωνία και τη νέα γενιά που θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία προς την εξουσία. Αυτή την ξεκάθαρη στρατηγική προτείνω ώστε να αποκτήσουμε και πάλι πλειοψηφική δυναμική στην ελληνική κοινωνία.

Ντόρα Μπακογιάννη - Συνέντευξη (2009) - 2

Εσείς προτείνατε τηλεμαχία. Ο Α. Σαμαράς γιατί πιστεύετε ότι δεν τη δέχτηκε;

Το γιατί πρέπει να το απαντήσουν εκείνοι που δεν δέχτηκαν την πρότασή μου. Και μάλιστα πειστικά προς τη βάση της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, από την πρώτη μέρα αυτής της εκστρατείας υποστηρίζω ότι η Ν.Δ. πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απ’ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και πρότεινα να συζητήσουμε οι υποψήφιοι μπροστά στη βάση, τα μεγάλα θέματα της χώρας. Για την οικονομία, την απασχόληση, την παιδεία, τη διαφάνεια, την εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς κάποιοι φοβούνται να συζητήσουν τα ουσιαστικά προβλήματα. Προτιμούν το μονόλογο. Αντιλαμβάνονται το διάλογο ως τσακωμό και τη συζήτηση ως διχασμό. Δεν έχουν δίκιο. Και οι υποψήφιοι είμαστε ώριμοι και υπεύθυνοι πολιτικοί και η βάση αλλά και η κοινωνία γενικότερα, ζητά αυτή την κρίσιμη στιγμή να μας ακούσει να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Σαμαράς σας κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι εσείς εισηγηθήκατε τις πρόωρες εκλογές στον κ. Καραμανλή. Τι απαντάτε;

Ακούστε, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν εισηγήθηκα εκλογές στον Κώστα Καραμανλή. Όταν αυτός τις αποφάσισε έδωσα τη μάχη και δεν κρύφτηκα σε μονολόγους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι σε όλες τις μάχες που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής στάθηκα δίπλα του. Ποτέ δεν προστάτευσα το προφίλ μου, εις βάρος της παράταξης. Γύρισα την Ελλάδα και έβαλα πλάτη σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Ακόμα και στις τελευταίες δύσκολες εκλογές, έδωσα τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις. Αντί να καλλιεργώ την ηττοπάθεια και την καταστροφολογία, στήριξα το κόμμα μου με όλη μου την ψυχή, γιατί αυτό έκρινα ότι επιβάλει το κομματικό μου καθήκον. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν βγήκαν ούτε σε ένα κανάλι να υπερασπιστούν το κόμμα μας. Από εκεί και πέρα, εδώ και αρκετό καιρό γίνομαι στόχος μιας χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης από συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μου επιτίθενται επειδή είμαι γυναίκα και το λένε. Η χυδαιότητα αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει πλέον ως αντικείμενο τη δήθεν προσωπική μου ζωή και τις σχέσεις μου με τα παιδιά μου. Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί, αλλά και όσοι επιχαίρουν με αυτές. Καλώ κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη – και ιδίως κάθε γυναίκα – να προβληματιστούν με αυτό το κατάντημα. Και καλώ κάθε Νεοδημοκράτη και κάθε Νεοδημοκράτισσα να σκεφτεί γιατί γίνονται όλα αυτά και να δώσουν τη δική τους απάντηση.

Ποιές είναι οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα σ’ εσάς και τον κ. Α. Σαμαρά, των δυο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας της Ν.Δ. Στην τελική, γιατί ο πολίτης να ψηφίσει εσάς;

Ακούστε, η μάχη για την ηγεσία του κόμματος δεν είναι μια καθαρά πολιτική μάχη. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα είμαστε μια παράταξη εσωστρεφής, ικανοποιημένη με τον εαυτό της ή μια παράταξη εξωστρεφής με προοπτική εξουσίας. Αν θα ανοιχτούμε προς τα έξω ή αν θα κλειστούμε προς τα μέσα. Εγώ σας λέω και πάλι τάσσομαι υπέρ της διεύρυνσης. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας το συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας. Αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Ντόρα Μπακογιάννη - Συνέντευξη (2009) - 3Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και γενικότερα στα εθνικά μας θέματα;

Προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών και συνολικά ως κυβέρνηση, είχαμε οικοδομήσει μια εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση, με καθαρότητα πολιτικού λόγου, με βάσιμα και ουσιαστικά επιχειρήματα, με συγκεκριμένη στρατηγική και ξεκάθαρους στόχους. Γι’αυτό, άλλωστε, είχαμε και τα θετικά αποτελέσματα που γνωρίζετε. Εμείς χαράξαμε τις εθνικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή πετύχαμε τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου, την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως αρμόδια υπουργός Εξωτερικών. Μία πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι παραλάβαμε το ζήτημα βαλτωμένο, μετά από 11 χρόνια αδράνειας η οποία οδήγησε σε αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από 100 και πλέον χώρες. Την πολιτική αυτή θα την υπερασπιστούμε και στο μέλλον. Και θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθήσει και αυτό γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη γραμμή για τη χώρα, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ιστορία και τα συμφέροντά μας.

Πως κρίνετε τις πρώτες κινήσεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα;

Δε σας κρύβω ότι ανησυχώ με τις πρώτες κινήσεις του κ. Παπανδρέου. Με ανησυχεί όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντάται – και σε επίπεδο Πρωθυπουργών μάλιστα – με τους κυβερνώντες των Σκοπίων πριν ακόμα καλά-καλά οριστεί συνάντηση με τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Και με ανησυχεί όταν λίγες ημέρες μετά ακούω τον κ. Γκρουέφσκι να μας απειλεί ότι εκείνος θα διακόψει το διάλογο μαζί μας αν δεν συμμορφωθούμε. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είχαμε εξαρχής ξεκαθαρίσει στον κ. Παπανδρέου. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ούτε για τα Ελληνο-Τουρκικά, ούτε για το Κυπριακό, ούτε βεβαίως για το Μακεδονικό.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Φλώρινας;

Στους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες, της όμορφης Φλώρινας, με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, που μου δίνει η έγκριτη εφημερίδα σας, θέλω να τους καλέσω όλους: πηγαίνετε μαζικά στις κάλπες στις 29 Νοεμβρίου. Δείξτε σε όλους τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Δείξτε ότι όχι μόνο δεν φοβόμαστε, αλλά και ότι αντλούμε δύναμη από την κοινωνία. Στις 29 Νοεμβρίου με την ψήφο σας κρίνεται το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Στις 29 Νοεμβρίου, με την ψήφο σας, θα κρίνετε αν η Νέα Δημοκρατία θα ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, όπως της πρέπει. Στις 30 Νοεμβρίου, όλοι μαζί, θα δουλέψουμε να αλλάξουμε το κόμμα, να αλλάξουμε την Ελλάδα.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *