Συνέντευξη με τον Στέφανο Παπαναστασίου (πρώην Δήμαρχο Φλώρινας)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα ΗΧΩ στις 15 Ιουλίου 2009.

Τον χαρακτήρισαν «χωριάτη» και αγύριστο κεφάλι, του καταλόγισαν «συντηρητισμό» και εγωισμό. Η στάση του πάνω σε ουσιαστικά θέματα, όπως είναι το θέμα του πανεπιστημίου δημιούργησαν κοινωνικές αναταραχές. Παρόλα αυτά, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Στέφανος Παπαναστασίου, έχοντας πάρει το OK από τους Φλωρινιώτες, διανύει τη 2η 4ετία του. Ήρεμος και ειλικρινής, σε μια συνέντευξη – εξομολόγηση μιλάει για όλους και για όλα και αντικρούει θέτοντας τη δική του επιχειρηματολογία, σε όσα του καταλόγιζαν κατά καιρούς.

Στέφανος Παπαναστασίου - πρώην Δήμαρχος Φλώρινας

Κ. Δήμαρχε το σύνθημα του προεκλογικού σας αγώνα ήταν: «Συνεχίζουμε μαζί για μια νέα δημιουργική τετραετία». Λένε ότι η πρώτη σας τετραετία κάθε άλλο παρά δημιουργική ήταν. Τι απαντάτε;

Όταν αναλάβαμε ο Δήμος είχε τεράστιες εκκρεμότητες. Πρώτα πρώτα στερείτο αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που νομίζω ότι εκφράζει και την αξιοπρέπεια του Δήμου. Καταφέραμε και διαμορφώσαμε έναν αξιοπρεπή χώρο. Από εκεί και πέρα o Δήμος, παρότι είναι από το 1912 ελεύθερος, βρίσκονταν σε σημείο να μην έχει μία σπιθαμή οικόπεδο. Καταφέραμε να μας επιστραφεί ο χώρος του πρώην «στρατοπέδου Τάγαρη» και ο χώρος των αποθηκών των πυρομαχικών που είχε ο στρατός, ο οποίος χώρος ήταν σε συνθήκες Πακιστανικές. Διαμορφώσαμε χώρο στο στρατόπεδο για την υπηρεσία καθαριότητος. Ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώθηκε για την τεχνική υπηρεσία. Ο Δήμος στερείτο στοιχειωδους εξοπλισμού, θέλετε αποχιονιστικά, θέλετε αλατιέρες, θέλετε σάρωθρα. Καθάριζαν την πόλη με σκούπες από τα λιβάδια. Προσλάβαμε επιπλέον προσωπικό που το είχαμε ανάγκη. Η πόλη στερείτο πρασίνου. Η πόλη που είχε σχέση με τον πολιτισμό στερείτο πρότασης. Συγκοινωνιακά υπήρχαν σημεία αιχμής τα οποία όχι μόνο δεν διευκολύνανε, αλλά ήταν επικίνδυνα για ατυχήματα και συμφορήσεις κυκλοφοριακές. Προχωρήσαμε προς την κατεύθυνση αυτή και κάναμε πλατείες, επεκτείναμε το πράσινο, κάναμε κόμβους, διευκολύναμε την κυκλοφορία. Το κέντρο της πόλης μας ήταν προς αποφυγή και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογώ εγώ. Δεν είχε γίνει τίποτα για την αλλαγή της εικόνας αυτής. Εμείς το μελετήσαμε από την αρχή. Είχε μελετηθεί βέβαια, από τον κ. Στύλου, είχε παραληφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά χωρίς να ενημερωθούν οι δημότες μας. Βρήκαμε τα κονδύλια μέσα από προγράμματα, ενημερώσαμε μέσα από συγκεντρώσεις τους συνδημότες μας. Υπήρχαν διάφορες απόψεις περί της ποιότητας της μελέτης αυτής. Επιμείναμε στη δική μας μελέτη, αφού είχαμε προκαλέσει ειδική σύσκεψη μηχανικών και αρχιτεκτόνων και σήμερα η πλατεία είναι χρηστικότατη και ο καθένας επισκέπτης μπορεί να τη χαρεί. Διαμορφώσαμε το Σακουλέβα, που όπως λένε οι Φλωρινιώτες, είναι η αναφορά της κοινωνικής, της προσωπικής, της πολιτιστικής ζωής της Φλώρινας. Ο Σακουλέβας επανήλθε πάλι στη συνείδηση, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία του Φλωρινιώτη ως ένας χώρος των καλλιτεχνών. Αυτά είναι πράγματα που έγιναν και δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς! Κάναμε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σήμερα φιλοξενεί χιλιάδες μαθητών. Κάναμε επέκταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, σε όλα τα Δ.Δ. Τα αποθεματικά της πόλης έχουν περίπου διπλασιασθεί και βλέπετε δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα διακοπών του νερού.

Γιατί σας αμφισβητούν κ. Δήμαρχε; Μήπως το έργο σας δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε;

Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του απόψεις. Το θέμα είναι, ποια είναι η δική μου φιλοσοφία στο θέμα της προβολής. Ξέρετε, η προβολή είναι κάτι πολύ ευαίσθητο. Από τη φύση μου δεν είμαι τόσο των μέσων ενημέρωσης. Δεν είμαι από αυτούς που παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια για να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Προτιμώ τις πράξεις από τα λόγια. Κ. Κύρκου, επισκεφθήκαμε γειτονιά – γειτονιά όλη την πόλη. Καταγράψαμε τα προβλήματα και τα αιτήματα κάθε μιας γειτονιάς και θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε. Εκείνο που θέλω να πω προς τους πολίτες και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα, είναι αυτό: Η κριτική και η αξιολόγηση ενός έργου, μιας θητείας, να μη γίνεται με το αν έχει γίνει κάτι έξω από την πόρτα μας, αλλά με βάση το συνολικό έργο. Αν βλέπουνε τα πράγματα τόσο στενά, ως πολίτες έχουνε πρόβλημα. Παρά τα όσα λέγονται, θεωρώ ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Αυτό φάνηκε από το γεγονός, ότι αν και είχαμε μια πολύ έντονη προεκλογική περίοδο, ο κόσμος ανανέωσε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

Σας καταλογίζουν συντηρητισμό κ. Δήμαρχε, λένε ότι δεν τολμήσατε – και συνεχίζετε να μην τολμάτε – να πάρετε δυναμικές αποφάσεις.

Η φιλοσοφία μου είναι να κάνω σταθερά βήματα, αλλά όταν χρειάστηκε, πήραμε μέτρα που ήταν επώδυνα. Τακτοποιήσαμε π.χ. την αγορά, όπου «η μάνα έχανε το παιδί και το παιδί τη μάνα». Είναι σε όλους γνωστό ότι ήταν 10 οι νόμιμοι και 110 ήταν παράνομοι. Επίσης, δώσαμε λύσεις στα θέματα της στέγασης των τσιγγάνων, που επί χρόνια σερνόταν και τύχαιναν εκμετάλλευσης. Δώσαμε λύση στα θέματα του Πανεπιστημίου, ένα κρίσιμο θέμα. Εγώ ήμουν αυτός που υποδέχθηκε προεκλογικά τον τωρινό πρωθυπουργό και δημόσια δεσμεύθηκε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου, για το τμήμα εικαστικών και το έκανα πράξη.

Το τμήμα Εικαστικών τελικά είναι ένα «παιδί με πολλούς πατεράδες», γι’ αυτό και έχει βγει προβληματικό. Ο κ. Λιάνης λέει ότι είναι δικό του, ο κ. Κορτσάρης λέει είναι δικό του, τώρα το διεκδικείτε κι εσείς. Τίνος είναι τελικά αυτό το «παιδί» κ. Δήμαρχε;

Εγώ δεν λέω ότι είναι δικό μου, αλλά όταν εγώ χαιρέτησα τον ενδυνάμει πρωθυπουργό, η απάντηση προς το Δήμο ήταν θετική. Βεβαίως, ήταν και η επιτροπή διεκδίκησης. Αλλά μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος ήταν αυτός που προσωρινά, στο πρώτο χώρο του 3ου ενιαίου Λυκείου στέγασε το τμήμα και ο Δήμος ήταν αυτός που και παρεμβάσεις έκανε και ήρθε σε αντιπαράθεση.

Το όνομά σας έχει συνδεθεί με το θέμα του τμήματος των Εικαστικών και γενικά με τα θέματα του Πανεπιστημίου με αρνητικό τρόπο. Η στάση σας, λένε, είναι εγωιστική και στενοκέφαλη. Αρνηθήκατε για παράδειγμα την παραχώρηση του στρατοπέδου Τάγαρη για να γίνουν οι εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης. Είναι δυνατόν να μη θέλετε το καλό της πόλης, δεδομένου ότι οι φοιτητές δίνουν ώθηση στην πολιτιστική ζωή της πόλης και όχι μόνο;

Πάντα υπάρχουν αυτοί που φροντίζουν να δημιουργήσουν εχθρούς του Λαού, προκειμένου να περάσουν τη δική τους πολιτική ο καθένας. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και δε θα καθίσω να ασχοληθώ. Στο χώρο του στρατοπέδου ο Δήμος θα καλύψει τις δικές του ανάγκες. Έχει γίνει τοπικό ρυμοτομικό και προβλέπεται να γίνει το καινούριο Δημαρχείο, όπου θα στεγάζονται πολλές υπηρεσίες του Δήμου. Προβλέπονται και άλλα πράγματα όπως εκθεσιακοί χώροι, διαδημαρχιακές υπηρεσίες, χώροι περιπάτου. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει 192 στρέμματα της παλιάς Γεωργικής Σχολής, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 259 μ. από το Πανεπιστήμιο. Μέσα στο σημερινό χώρο που είναι ανεπτυγμένο το Πανεπιστήμιο υπάρχει επιφάνεια αξιοποιήσιμη 10 στρεμμάτων. Για όλες αυτές τις εκτάσεις, ολοκληρώνονται τα ρυμοτομικά. Η άποψη του Δήμου είναι: «Αξιοποιήστε αυτούς τους χώρους και μετά βλέπουμε».

Αφού είναι όλα τακτοποιημένα γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση;

Υπήρχε αντίδραση, τώρα δεν υπάρχει. Όλα έγιναν για να δημιουργηθεί μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Να πω κάτι πολύ σημαντικό, όταν το 1994 υποβλήθηκε ο φάκελος για τη διεκδίκηση της έδρας, ως χώρος αξιοποίησης φαινόταν τα 192 στρέμματα. Δεν μπορούμε να μιλούμε σήμερα για οικοπεδικούς χώρους. Περάσαμε ένα έντονο καλοκαίρι όταν χρειάσθηκε να γίνει μετεγκατάσταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων, για να στεγαστεί η σχολή Κ.Τ. Διαθέσαμε το Δημοτικό σχολείο Μεσονησίου και κάναμε τα πάντα από πλευράς δαπάνης. Διαθέσαμε το Δημοτικό σχολείο Πρώτης και ολοκληρώνονται οι εργασίες επισκευής. Σε κάθε Πανεπιστημιακό αίτημα ο Δήμος ήταν και είναι απίκο, παρών. Οι κριτικές από το μπαλκόνι είναι εύκολες. Το θέμα είναι ποιος θα βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά». Ξέρετε ότι οι Πανεπιστημιακοί λένε για το κτίριο της Αγίας Όλγας, το οποίο διεκδικούσαν και για το οποίο τόσος ντόρος έγινε, ότι τώρα «δεν μας κάνει;». Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαδοχική μεταβολή των θέσεων. Ο Δήμος έχει ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί έχει πράξει αυτό που έπρεπε να πράξει. Ο Δήμος, μέσω του υστερήματος, είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου. Οι σχέσεις με του φοιτητές είναι πολύ καλές. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν εκτιμηθεί και μας έχουν αναγνωρισθεί από τους πανεπιστημιακούς δημόσια. Και ο κ. Μασσαλάς και ο κ. Μπέσσας και ο κ.Σουλιώτης, αναγνώρισαν δημοσίως ότι εκείνοι που συμπαραστάθηκαν ουσιαστικά στα θέματα του Πανεπιστημίου, ήμασταν εμείς.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο έχει συνδεθεί αρνητικά το όνομά σας είναι το κολυμβητήριο και η άρνησή σας να το παραλάβετε. Έχει γίνει σήριαλ που το παρακολουθούμε καθημερινά.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει επί τέλους να γνωρίσουν και να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους. Ο Δήμος δεν είχε βάλει σαν στόχο, μέσα από τα προγράμματα, τη δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου. Ήθελε ένα καινούργιο κλειστό γυμναστήριο. Ήθελε κάτι που να ανταποκρίνονταν στις δικές μας καιρικές συνθήκες. Το κολυμβητήριο προέκυψε. Για να ενημερωθεί και ο κόσμος, το κολυμβητήριο δεν είναι κάτι που μου λένε εμένα «Πάρτο Δήμαρχε» και δεν το παίρνω. Με την ίδια λογική άφησέ μου έναν πύργο στην Αγγλία και πες μου «βρες τρόπο να τον λειτουργήσεις». Από εκεί και πέρα, επειδή οι απαιτήσεις ενός κολυμβητηρίου είναι συγκεκριμένες, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ο κόσμος που διαμαρτύρεται, οι Δήμαρχοι, Νομάρχες, η περιφέρεια και οι βουλευτές, ότι για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων. Σε αυτή την ιστορία, ουδείς είναι από έξω. Οι διάφορες κριτικές που γίνονται, ακούγονται αστείες και γίνονται με σκοπιμότητα. Ο Δήμος πρέπει να γνωρίσει στον κόσμο τι σημαίνει κολυμβητήριο. Το κολυμβητήριο δεν είναι μία πρόταση προς τους δημότες, είναι μία πρόταση προς το σύνολο του νομού. Το κολυμβητήριο δεν λειτουργεί με ευχές, εγκαίνια, τελετές και παρουσίες επισήμων. Λειτουργεί με συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές έχουν κατατεθεί, όχι μόνον από τον υποφαινόμενο αλλά και από πολιτειακούς παράγοντες και είναι συγκεκριμένες. Για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο απαιτούνται γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Οι πολίτες θεωρούν ότι ένα μέρος των δαπανών θα μπορούσε να καλυφθεί από τους ίδιους με την καθιέρωση εισιτηρίου. Εξ’ άλλου ο Νομάρχης διατείνεται ότι αν δεν μπορεί να το λειτουργήσει ο Δήμος μπορεί να αναλάβει να το λειτουργήσει η Νομαρχία.

Επειδή μου αναφέρατε τον κ.Νομάρχη, θέλω να πω κάποια πράγματα. Εμείς απευθυνθήκαμε στον κ. Νομάρχη και ζητήσαμε χρήματα από τον τοπικό πόρο. Εγγράφως, απευθυνθήκαμε και σε άλλους θεσμικούς και είπαμε ότι ο δήμος αδυνατεί να εξασφαλίσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου που απαιτείται για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Ο κ. Νομάρχης μας είπε ότι έχει δαπανηθεί ο πόρος για το 2009 και δε μας δίνει δραχμή! Πράγμα που δε νομιμοποιείται να το κάνει. Έλεγε ο κ. Νομάρχης: «Εάν δεν μπορεί ο Δήμος» – θέση φτωχότατη και άστοχη – «θα το κάνουμε εμείς». Τι σημαίνει θα το λειτουργήσει ο κ. Νομάρχης; Ο κ. Νομάρχης δεν διαχειρίζεται προσωπικούς πόρους. Διαχειρίζεται πόρους του νομού. Όπως προσωπικούς πόρους δεν διαχειρίζεται και για το
ωδείο και οτιδήποτε άλλο. Είναι υποχρεωμένος να διαθέσει χρήματα. Στο θέμα των εισιτηρίων έχω να πω τούτο. Το κολυμβητήριο λόγω των ολυμπιακών διαστάσεων δεν είναι ελκυστικό, δεν είναι λειτουργικό. Δεν έχει καμία σχέση με τα κολυμβητήρια που θα πάει ο γονιός με το παιδί του για να το μάθει κολύμπι. Το βάθος του είναι πάνω από δύο μέτρα και είναι επικίνδυνο. Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι πιο μικρό και λειτουργικό, κάτι που και ο Δήμος δεν θα είχε καμία δυσκολία να το λειτουργήσει.

Υπήρχε κάποιος λόγος που δεν το παραλαμβάνατε;

Η ιστορία του κολυμβητηρίου ξεκίνησε το 2005 και μόλις πριν από ένα μήνα, μας ήρθε έγγραφο που λέει: «Σας γνωρίζουμε ότι εξεδόθη η οικοδομική άδεια του κολυμβητηρίου, άρα μπορείτε να το παραλάβετε». Ρωτάω λοιπόν, όσους το προηγούμενο διάστημα είπαν -και τι δεν είπαν-, δεν γνώριζαν ότι αυτή η ιστορία εστερείτο νομιμότητας; Δεν το γνώριζε ο κ. Νομάρχης, δεν το γνώριζαν οι βουλευτές, όταν βγαίνανε στα μέσα ενημέρωσης και λέγανε τα δικά τους, ότι το κολυμβητήριο δεν είχε οικοδομική άδεια;

Δηλαδή ισχυρίζεσθε ότι απαιτούσαν να παραλάβετε κάτι που δεν ήταν νόμιμο;

Από τη στιγμή που εκκρεμούσε η οικοδομική άδεια, δεν είχε θέση καμία τοποθέτηση. Ρωτάω, εσείς θα παραλαμβάνατε ένα οίκημα εάν δεν είχε οικοδομική άδεια; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη εάν συνέβαινε οτιδήποτε στο χώρο αυτό; Άρα λοιπόν όλη αυτή η κουβέντα, όλο αυτό το σπέκουλο που προηγήθηκε, ήταν για εσωτερική κατανάλωση, ήταν εκ του πονηρού.

Τελικά το παραλάβατε αυτό το περιβόητο κολυμβητήριο ή όχι;

Από 1-6-2009 ο δήμος, αφού βγήκε η οικοδομική άδεια παρέλαβε το κολυμβητήριο. Θα γίνει σταδιακά ο έλεγχος των εγκαταστάσεων και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο χρειάζεται ένας προγραμματισμός. Και επειδή ακούω μεταξύ άλλων να γίνεται αναφορά στο κολυμβητήριο της Πτολεμαΐδας, εκεί είναι άλλες οι συνθήκες και όλοι ενισχύουν την προσπάθεια του Δήμου. Εγώ θέλω να προσθέσω ότι δεν υπάρχει αιρετός που να μην θέλει να κάνει κάτι που θα είναι προς όφελος του πολίτη. Αυτό θα ήταν σχιζοφρενές. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η ιστορία δεν υπηρετείται με ευχές και εάν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Όλοι όσοι εκφράστηκαν κατά καιρούς με οποιονδήποτε τρόπο, βρίσκονται εκτεθειμένοι. Όλοι σε αυτό τον τόπο υπηρετούμε κοινά. Όλοι είμαστε υπηρέτες του συμφέροντος του τόπου. Η μέχρι σήμερα πολιτική του Δήμου ήταν μία σωστή πολιτική. Τοποθέτησε τον κάθε ένα θεσμικό στις ευθύνες του.

Με την τηλεθέρμανση τι γίνεται κ. Δήμαρχε, προχωράει; Σε τι στάδιο βρίσκεται;

Η τηλεθέρμανση είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Έχουμε από τη μία πλευρά το κολυμβητήριο που έχει τη δική του απαίτηση και από την άλλη την τηλεθέρμανση που έχει και αυτή τις δικές της οικονομικές απαιτήσεις. Πρέπει ο Δήμος να καταβάλει 8,5 εκατομμύρια ευρώ ίδια συμμετοχή. Σας ρωτώ ευθέως: Ποιο από τα δύο θα προτιμούσατε; Κάντε την επιλογή σας. Το κολυμβητήριο ή την τηλεθέρμανση; Και σε αυτό το σημείο θέλω να ρωτήσω: Πώς ο κ. Νομάρχης έχει αγωνία για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου και όταν ο δήμος στρέφεται προς τον κ. Νομάρχη και τους άλλους δημάρχους και λέει ότι αδυνατεί να καλύψει αυτή τη συμμετοχή και ζητάει συνδρομή για την τηλεθέρμανση, μας λένε ότι είναι δαπανημένος ο πόρος, άρα μην περιμένετε. Ο Δήμος δικαιούται κομμάτι από τα χρήματα του τοπικού πόρου. Επομένως άλλοι να μην περιμένουν και όχι ο Δήμος.

Για να γίνει κατανοητό, μου λέτε ότι, από τη μια μεριά ο κ. Νομάρχης ζητάει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο και από την άλλη αρνείται να διαθέσει τα χρήματα που δικαιούται ο Δήμος από τον τοπικό πόρο για την τηλεθέρμανση;

Έτσι ακριβώς! Δεν ξέρω εάν ταιριάζουν αυτά τα δύο κυρία Κύρκου. Εγώ θεωρώ ότι καθένας μας οφείλει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς κάθε κατεύθυνση. Η τηλεθέρμανση για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο και για να είμαι ειλικρινής ούτε εγώ μπορούσα να φανταστώ τις δυσκολίες που θα συναντούσαμε όταν το ξεκινήσαμε. Η ετοιμότητα της ΔΕΥΑΦ, για το μεγάλο αυτό έργο έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Βέβαια σημαντική ήταν η συμβολή του ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα του κ. Σουφλιά που ανακοίνωσε ονομαστικά το έργο της τηλεθέρμανσης, ως ένα από τα μεγαλύτερα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουμε την οριστική ένταξη και μέσα στο 2010 θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Είναι βέβαια το θέμα της συμμετοχής, με τα 8.600.000 ευρώ, αλλά πιστεύω ότι ο καθένας από τη δική του πλευρά, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Πρέπει να σας πω κ. Δήμαρχε ότι όλο αυτό το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των φορέων, βγαίνει προς τα έξω. Σας κατηγορούν ότι επικοινωνείτε… πώς να το πω… «δια του τύπου». Ρωτάτε, απαντάτε, ανταλλάσσετε πληροφορίες, χαρακτηρισμούς, μέσα από τις τοπικές εφημερίδες. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τα προσωπικά σας. Αυτά μπορείτε να τα λύσετε κατ’ ιδίαν. Ο πολίτης σας θέλει καθισμένους στο ίδιο τραπέζι να συζητάτε και να επιλύετε τα προβλήματα, παρακάμπτοντας τις προσωπικές σας εμπάθειες.

Να πω πάνω σ’ αυτό. Εάν ψάξετε το σύνολο του τύπου και το σύνολο των Μέσων ενημέρωσης θα δείτε τον υποφαινόμενο να βγαίνει σπανίως. Εγώ, για να φθάσω σε σημείο να απαντήσω ή να πω τις θέσεις του Δήμου, θα πρέπει να έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από το γεφύρι. Μπορώ να πω ότι δεν εντάσσω τον εαυτό μου σε αυτή τη λογική των αντιπαραθέσεων. Δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος επικοινωνίας! Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να παρουσιάζουμε στους πολίτες μας όπως είναι. Δεν μπορεί να μην απαντάω, όταν ακούω πράγματα που δεν είναι έτσι όπως σχολιάζονται. Εγώ δεν είμαι στη λογική των αντιπαραθέσεων, είμαι στη λογική ότι ορισμένα πράγματα επιβάλλεται να τα δούμε έτσι όπως πρέπει. Καλή ώρα η τηλεθέρμανση, καλή ώρα το κολυμβητήριο. Ο καθένας έχει την άποψή του για την αποστολή του τύπου.

Μα ο τύπος δεν φταίει στην προκειμένη περίπτωση, δημοσιεύει ό,τι του δίνεται προς δημοσίευση.

Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας έχει την άποψή του για τον τύπο. Εγώ λέω ότι ο τύπος πρέπει να αναδεικνύει προβλήματα, πρέπει να ασκεί κριτικές, να λέει την άποψή του και να λειτουργεί φρονιματιστικά, όχι μόνον προς τους θεσμικούς αλλά και προς το σύνολο των πολιτών. Ο καθένας έχει προσωπική άποψη για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τύπο για να προωθήσει τα δικά του θέματα. Αυτό είναι θέμα προσωπικό και αξιολογείται γι’ αυτή την επιλογή. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που τρέχουν στα μέσα ενημέρωσης με το παραμικρό. Πρέπει να υπάρχει κάτι σοβαρό και συγκεκριμένο. Όταν υπάρχει κάτι σοβαρό για συζήτηση καλώ τους φορείς και τους ενημερώνω. Αν λείπουν δεν ευθύνομαι εγώ για την απουσία τους. Όταν λένε πράγματα εκ των υστέρων μέσα από τον τύπο και με χαρακτηρίζουν, θα απαντήσω. Δεν θα το αφήσω αναπάντητο. Για όλα τα μεγάλα θέματα έχω προκαλέσει συσκέψεις. Δεν έχω αντιπαράθεση με κανέναν, απλώς για τα μεγάλα θέματα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς προς τον κόσμο. Δε μου αρέσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν έχω τίποτα με κανέναν.

Σας θεωρούν συντηρητικό, κ.Δήμαρχε. Λένε ότι ακολουθείτε την πεπατημένη, και δεν κάνετε κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, γιατί δεν στραφήκατε στη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων; Θα αξιοποιηθούν κάποιοι χώροι που μένουν αναξιοποίητοι, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και παράλληλα ο Δήμος θα έχει επιπλέον έσοδα και δε θα στηρίζεται μόνο στα έσοδα από τους φόρους που επιβάλλει στους πολίτες.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις και γενικότερα οι επιχειρήσεις του δημοσίου, το γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πάνε ποτέ καλά. Το δημόσιο είναι κακός επιχειρηματίας. Αυτό είναι γενικό. Για τις θέσεις εργασίας, ξέρετε ότι και ο ιδιώτης δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο Δήμος έχει κάνει πάρα πολλά για να λειτουργούν οι χώροι που διαθέτει. Το νέο πάρκο και την κάτω μπουάτ. Τώρα για την πάνω μπουάτ, ο χώρος είχε παραχωρηθεί για χρήση το 1991 μέχρι το 1997. Από εκεί και πέρα κανείς δεν προχώρησε για να λυθεί το θέμα. Εμείς ξεκινήσαμε διαδικασίες για παραχώρηση περαιτέρω χώρου για την αξιοποίηση της περιοχής και σύντομα με ξεκάθαρες θέσεις θα προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Ο Δήμος μας είναι αυτάρκης. Δεν επιβάλλει φόρους. Ό,τι επιβάλει είναι ανταποδοτικό. Ο φωτισμός είναι ανταποδοτικός. Δεν νομιμοποιείσαι να έχεις έσοδα. Το ίδιο και από την καθαριότητα. Αξιολογείς τις δαπάνες και ανάλογα επιβαρύνεις τους δημότες. Ένα πράγμα το οποίο θεωρώ σημαντικό είναι, ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ο Δήμος μας είναι από τους λιγοστούς Δήμους της χώρας που δεν χρωστάει. Αυτό αποτελεί είδηση για τα σημερινά δεδομένα. Είμαστε παράδειγμα! Όλες οι επιχορηγήσεις που μας έρχονται, αξιολογούνται παράλληλα με τις ανάγκες του Δήμου. Άρα λοιπόν δεν επιβάλλονται φόροι στους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι ο Δήμος ούτε ληστρικά λειτουργεί, ούτε περιμένει να εισπράξει από το υστέρημα των δημοτών για να λειτουργήσει. Μιλούμε για έναν νοικοκυρεμένο Δήμο. Για μία φρόνιμη διοίκηση, για μία προσπάθεια υπηρέτησης των γνήσιων αναγκών των δημοτών μας.

Ο Φλωρινιώτης πίνει το ακριβότερο νερό. Δεν λειτουργεί ληστρικά σ’ αυτήν την περίπτωση ο Δήμος;

Αυτό που λέγεται για το νερό είναι ένας μύθος. Ξέρω πολύ καλά, γιατί το έχω ψάξει. Ως προς την τιμή του νερού είμαστε κάπου στο μέσον πανελλαδικά. Είμαστε μία ΔΕΥΑΦ που δεν είναι από τις χρεωμένες. Ο Δήμος και σ’ αυτό έχει συνδράμει. Η ΔΕΥΑΦ είναι μία ιδιωτική επιχείρηση και ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να την επιχορηγήσει. Όλα πρέπει να καλύπτονται από τα ανταποδοτικά. Όλα όσα επιβάλλονται είναι εκ του νόμου και τα έσοδα διατίθενται
για μελέτες, για εξυπηρέτηση δανείων και για όλες εκείνες τις παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων δεν μπορείς να επιμερίσεις στο δημότη. Δύο χρόνια έχουμε να επιβάλουμε αύξηση του τέλους και παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια νερού, έχουμε εξασφαλίσει σύγχρονα δίκτυα, έχουμε εξασφαλίσει εμπιστοσύνη.

Δεσμευτήκατε προεκλογικά ότι θα υπερασπιστείτε το χαρακτήρα και την ιστορία της πόλης. Νομίζετε ότι έχετε ανταποκριθεί σ’ αυτή τη δέσμευση;

Σχετικά με τον πεζόδρομο, εγώ θα προτιμούσα την πεζοδρόμηση των δρόμων του ποταμού για να στραφεί ο κόσμος στη συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα νεοκλασικά. Θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη για την αξιοποίηση των νεοκλασικών, γιατί είναι θέμα επιλογών. Σε ό,τι έχει σχέση με τα κτίρια δεν μπορούμε να επιβάλουμε στον ιδιοκτήτη οποιαδήποτε παρέμβαση. Έγιναν πολλές προσπάθειες για αξιοποίηση κονδυλίων με τη στήριξη του Δήμου αλλά δεν απέδωσαν.

Είναι κάποια θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Π.χ. η καθαριότητα. Το απορριμματοφόρο περνάει μέρα μεσημέρι από το κέντρο. Δεν μπορεί να βρεθεί λύση; Είναι ενοχλητικό, αντιαισθητικό και μας εκθέτει κιόλας. Βλέπουμε και προβλήματα με τα πεζοδρόμια όπου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, αν και πληρώνει ο δημότης τον ανάλογο φόρο για την κατασκευή και την επιδιόρθωση.

Σε ό,τι έχει σχέση με την καθαριότητα θα πρέπει να αξιολογούμε το τελικό αποτέλεσμα. Βρήκα την καθαριότητα με τις σκούπες από τα λιβάδια και σήμερα έχουμε τη συγκεκριμένη εικόνα. Η πόλη μας είναι από τις πιο καθαρές, αυτό το εισπράττω καθημερινά, αλλά δεν μένουμε εδώ. Για την καθαριότητα μιας πόλης ευθύνεται και ο πολίτης. Σε ό,τι έχει σχέση με τη ρύθμιση του ωραρίου αποκομιδής, εξαρτάται από το ωράριο των καταστημάτων. Οι χρόνοι που βγάζουν τα σκουπίδια. Πολλές φορές περνάει δύο φορές το απορριμματοφόρο, για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κάδος γεμάτος. Για τα πεζοδρόμια να πω το εξής. Εκ του νόμου πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες, αλλά έχουν περάσει 20 χρόνια να πληρωθεί πεζοδρόμιο. Για να αλλάξουμε τα πεζοδρόμια ένα μέρος των χρημάτων επιβάλλεται να πηγαίνει στον πολίτη, κάτι που δεν γίνεται. Οι ζημιές όμως δημιουργούνται και από απρόβλεπτες συνθήκες, όπως το αλάτι και ο παγετός το χειμώνα. Αναγνωρίζω ότι αποτελεί μία αδυναμία. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι δεν γίνονται σημαντικές προσπάθειες.

Τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «ΚΗΦΗ» θα συνεχισθούν από το Δήμο;

Όλα τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αξιολογηθεί και από την πολιτεία και από το Δήμο, είναι χρησιμότατα άρα παρατείνεται η λειτουργία τους και για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο μέχρι το 2013.

Θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα;

Να πω ότι έχουμε μία σημαντική δουλειά να κάνουμε το υπόλοιπο χρονικό διάστημα και επί του παρόντος υπηρετούμε αυτό. Από εκεί και πέρα θα το δούμε.

Δεν το λέτε ξεκάθαρα.

Εκείνο που ως άνθρωπος και ως Δήμαρχος φροντίζω είναι το εξής: Προσπαθώ να είμαι σε αναφορά προς τον πολίτη. Κοιτάζω εάν ο πολίτης με έχει υπό προθεσμία, εάν ο πολίτης με ανέχεται, εάν ο πολίτης συνεχίζει να προσδοκά από εμένα. Φροντίζω να είμαι σε μία τέτοια αναφορά από τον πιο απλό μέχρι τον πλέον επώνυμο. Πάντοτε ειλικρινής, πάντοτε σαφής και πάντοτε ωφέλιμος. Προτιμώ την πρόσκαιρη δυσαρέσκεια του άλλου, από τη μακροπρόθεσμη διάψευσή του.

Ακούω παράπονα, ότι έχετε εγκαταλείψει τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα Δημοτικά Διαμερίσματα εγώ πιστεύω ότι η ευθύνη προς την κοινωνία της περιφέρειας είναι πολυδιάστατη. Τα έργα που οφείλαμε να τα κάνουμε, τα κάναμε. Στα χωριά μας δεν έχουμε αφήσει τίποτα. Κατά πρώτον, αλλάξαμε όλα τα δίκτυα. Μία προσφορά ποιότητας, πολιτισμού, προσφορά του μέλλοντος. Κατασκευάσαμε δεξαμενές, κάναμε διάφορες παρεμβάσεις σε δρόμους, σε θέματα αθλητικά, σε θέματα αγροτικών δρόμων, δασικών δρόμων, διαχειριστικών μελετών. Όλα αυτά τα έχουμε κάνει. Εκείνο που σόκαρε την περιφέρεια ήταν η τιμολόγηση του νερού. Για τους κατοίκους των Δ.Δ., υπήρχε μία συμβολική τιμολόγηση του νερού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η πόλη. Νομίζω πως διορθώσαμε μια αδικία. Υπήρχαν υποβαθμισμένα δίκτυα τα οποία φτιάξαμε και δεν γινόταν εκεί να μην λειτουργήσουμε ανταποδοτικά. Έτσι λοιπόν έγινε η αντικατάσταση των δικτύων, προχωρήσαμε στη σωστή διαχείριση και έτσι είχαμε και την ανάλογη τιμολόγηση χωρίς επιβάρυνση. Οι κάτοικοι τώρα πλέον το έχουν κατανοήσει. Με αυτή την αντιμετώπιση φέραμε πιο κοντά την περιφέρεια με την πόλη. Αυτό είχε ένα πολιτικό κόστος, ξέραμε τις συνέπειες, γιατί μας μαύρισαν στις εκλογές, αλλά κάθε τι ορθό αντέχει στο χρόνο, και σήμερα αυτή η πολιτική μας δικαιώνει.

Τελειώνοντας θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν τα κάναμε όλα, αλλά είμαστε παρόντες. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο. Εάν κάπου υστερούμε υποσχόμαστε ότι αυτό το πράγμα θα το δούμε. Γίνεται μία προσπάθεια συνειδητή, μία προσπάθεια που θέλει συμμέτοχους και συμπορευόμενους. Έχουμε δρόμο. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην εφημερίδα σας, η οποία έχει πλέον τη δική της θέση μέσα στο σύνολο του έντυπου τύπου της περιοχής. Οι θέσεις των ανθρώπων της εφημερίδος και η αρχή των ανθρώπων που εξέδωσαν την εφημερίδα αυτή είναι ακριβώς προς την κατεύθυνση του πώς πρέπει να λειτουργεί ο τύπος, με ήθος, με διαφάνεια, με αντικειμενικότητα.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Παπαναστασίου.

Save


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.