Συναίσθημα ελπίδας (Γράφει ο Ιωάννης Ευθυμιάδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το συναίσθημα είναι μια πολυσύνθετη ψυχική κατάσταση λειτουργίας του ανθρώπου, που εκδηλώνεται από τις διάφορες θετικές η αρνητικές καθημερινές αντιδράσεις στη ζωή του ανθρώπου. Με τον τρόπο των αισθήσεων “αντιλαμβάνεται” ο άνθρωπος τον κόσμο. Είμαστε άκρως σοφά δημιουργημένοι από τον Θεό, ο οποίος προέβλεψε και μας χάρισε το συναίσθημα της ελπίδας, για να ξεφύγουμε από κάθε εγκλωβισμένη απόγνωση.

Αυτά συμβαίνουν στην καθημερινή και προσωπική  ζωή του καθενός μας, δηλαδή υπάρχουν διάφορα συναισθηματικά “σκαμπανεβάσματα” από τις διάφορες επιλογές μας, που στο τέλος μιας απελπιστικής κατάστασης η ελπίδα θεωρείται μια τελευταία συναισθηματική επιθυμία “σωτηρίας” για τους ανθρώπους.

Αυτός είναι ένας παράλληλος συνδυασμός με την πίστη. Η πίστη και η ελπίδα είναι μια αδιαίρετη κατάσταση, όπου δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει χωρίς να πιστέψει. Ο άνθρωπος έχει πολλά χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός όμως δεν τα βλέπει, διότι δεν κάθεται να ασχοληθεί με τον εαυτό του. Δυστυχώς ο άνθρωπος έχει ξεφύγει από την πραγματική ουσία και το νόημα της ζωής, και προτιμά να ασχοληθεί με ανούσια υλικά πράγματα περνώντας τον καιρό του.

Δεν φταίει αυτός, αλλά σε αυτό συμβάλουν εξωτερικοί παράγοντες που τον προσανατολίζουν σε διάφορες κατευθύνσεις. Βρισκόμαστε σε ένα πολιτισμό με ανεπτυγμένες τεχνολογίες που μας παρέχουν πλούσια υλικά αγαθά. Αυτό δεν είναι κακό να κάνεις χρήση και να συμμετέχεις στην τεχνολογία με μέτρο, όχι όμως με πάθος και κατάχρηση αυτής. Μπορεί η τεχνολογία να γίνει κυρίαρχος της ζωής μας;    

Ποιο είναι το νόημα της ξαφνικής εμφάνισής μας στην αιώνια υπαρξιακή δημιουργία; Είναι ένα πολύ βαθύ φιλοσοφικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό ερώτημα. Προσπαθεί ο άνθρωπος να κατανοήσει και να εκφέρει γνώμη πέρα από την αντίληψή του, όμως αυτό δυστυχώς είναι αδύνατο.

Ο καθένας μας έχει μια περιορισμένη και διαφορετική αντίληψη του κόσμου σε σχέση με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του.  

Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ελεύθερος και είναι μόνο υπεύθυνος και κυρίαρχος για τον εαυτό του. Αυτός θα ορίσει τον τρόπο της ζωής του και στο τέλος θα είναι ο ίδιος υπόλογος για τον εαυτό του, φεύγοντας μαζί με την ελπίδα.   

Μας δόθηκε ένα και μοναδικό χάρισμα για να νιώσουμε αυτό το υπαρξιακό μεγαλείο, το θαύμα της ζωής. Αντί να σεβαστούμε μέσα από τη ψυχή μας τη μοναδική και περιορισμένη ζωή που μας δόθηκε να τη γνωρίσουμε, να την απολαύσουμε με το είναι της ψυχής μας και να την αγαπήσουμε, δυστυχώς δεν σεβόμαστε την ύπαρξή μας και δεν εκτιμούμε ακόμα ούτε τον δημιουργό.

Ποιος είναι ο δημιουργός μας;

Ο δημιουργός είναι ο πατέρας και η μητέρα μας χωρίς αμφιβολία και χάρη σε αυτούς υπάρχουμε και “ούτω καθεξής”.

Όλα τα θεωρεί ο άνθρωπος δεδομένα και αυτονόητα, αυτό είναι το μεγάλο λάθος.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες και μαθηματικές ενδείξεις για την ύπαρξη του κόσμου και όλα αυτά δεν καταλήγουν πουθενά. Θέλουμε ή δεν θέλουμε στο τέλος θα καταλήξουμε όλοι μας στον ίδιο παρανομαστή. Με την ελπίδα τη μετάνοια και την πίστη προς το άγνωστο.  

Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.