ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας: Τοποθέτηση της Θεανώς Φωτίου για το νέο σύστημα ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το νέο σύστημα ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων που συζητείται με πρωτοφανή τρόπο, τζογάρει τις εισφορές της νέας γενιάς, βάζει σε κίνδυνο τις σημερινές συντάξεις και έχει κόστος τουλάχιστον 79 δις που θα το πληρώσουμε όλοι μας.  

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

Ευτελιστική για το κοινοβούλιο η διαδικασία συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου που σκόπιμα κόβεται στα δύο, πριν και μετά τις διακοπές, ενώ το θέμα θα είχε λυθεί με τη λειτουργία θερινών τμημάτων. Η υποστήριξη το νομοσχεδίου γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο εναντίον του οποίου όμως τοποθετείται το 65% του ελληνικού λαού.

Είναι αστείο να επικαλείται η κυβέρνηση τον δημοσιονομικό κίνδυνο για τη δημιουργία νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων σαν να είναι δυνατόν, εάν οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια, να διασωθεί αλώβητο το κεφαλαιοποιητικό αυτό σύστημα.

Εμφανίζει η ΝΔ ως βασική αιτία δημιουργίας του νέου συστήματος το δημογραφικό, με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού. Επί 40 χρόνια που η δεξιά κυβερνούσε, δεν είχε γίνει τίποτε για την αναστροφή αυτής της τάσης. Και μέσα στο περιβάλλον αυτό διαβεβαίωνε ο κ. Βρούτσης ότι το διορθωμένο ασφαλιστικό σύστημα που έφερε ήταν απόλυτα βιώσιμο. Τι άλλαξε με την έλευση του κ. Χατζηδάκη;

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού απαιτείται ένα ευρύ πλέγμα συντονισμένων πολιτικών για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους νέους ώστε να αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν. Πολιτικές  όπως προτείνει και το ομόφωνο πόρισμα της σχετικής διακομματικής επιτροπής του 2018 στην απασχόληση, με ενίσχυση της εργασίας και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, υπηρεσίες, παροχές και επιδόματα για το παιδί, τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, φορολογικά κίνητρα, σύγχρονη παιδεία, μέτρα για την κοινωνική ένταξης των μεταναστών/τριών και την επιστροφή των νέων μας που έφυγαν για το εξωτερικό (brain drain), στρατηγικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πολιτικές Οδικής Ασφάλειας, πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την κατεύθυνση, αύξησε τις δαπάνες της πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών από 780 εκ. το 2015 σε 3,35 δις το 2019. Στο μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγγέλλοντας τεράστια ανάπτυξη κρατά καθηλωμένες τις δαπάνες της πρόνοιας ακριβώς στα 3,35 δις του 2019.  Παράλληλα, στο νομοσχέδιο συστήνει παρά τω Υπουργώ Εργασίας, στα πρότυπα του επιτελικού Κράτους παρά τω Πρωθυπουργώ, μια Επιτελική Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία υποκαθιστά στη λήψη αποφάσεων την υπηρεσιακή Δομή του Υπουργείου και παράλληλα απαξιώνει τον τομέα της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υποθέσεων, αφού θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ειδικούς σε τομείς των οικονομικών επιστημών και των ασφαλιστικών συστημάτων.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *