Σχόλια… (Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Α) Κοίτα να δεις που ξέχασα τον πόλεμο στην Ουκρανία, εύχομαι να τελειώσει και ας μη περιμένουμε τους Βαρβάρους. Δεν ήταν αυτοί μια κάποια λύση.

Β1) Επειδή στο προηγούμενο κείμενο μου, έγραψα για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο στις 20-Ιουλίου-1974 (τραγωδία), σας προτείνω δυο βιβλία σχετικά με το θέμα. Βιβλία του Γεωργίου Χαριτωνίδη “Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια” – ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΟΥ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ (Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο 20-Ιουλίου-1974). Μικρό απόσπασμα από το βιβλίο: “Το μαρτύριο της πείνας ενεργοποιούσε το φοβερό ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Για ένα διάστημα κάθε δυο-τρεις μέρες, οι Τούρκοι για δείπνο μας έφερναν ένα καρπούζι, που έπρεπε να το μοιραστούμε γύρω στα τριάντα, ίσως και παραπάνω άτομα. Το έπαιρνε λοιπόν ο υπεύθυνος και το έκοβε στις ανάλογες φέτες. Για να φτάσει να πάρουν όλοι, η κάθε φέτα έπρεπε να έχει πάχος ίσο με αυτό του τσιγαρόχαρτου. Σκέφτηκα λοιπόν ότι τα κουκούτσια του καρπουζιού κάτι έπρεπε να περιέχουν σε βιταμίνες, πρωτεΐνες ή και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία. Έκρυψα τη σκέψη μου. Πολύ διακριτικά μάζευα τα κουκούτσια που οι άλλοι έφτυναν…” Οι περιπέτειες ενός φαντάρου από τη μέρα που κατατάχθηκε να υπηρετήσει μέχρι τη μέρα που αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές της Τουρκίας, όπου κρατούνταν αιχμάλωτος πολέμου. Μια αληθινή ιστορία, που προβάλλεται σαν κινηματογραφική ταινία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Μέσα στο μέλι
Απ’το μικρό φεγγίτη μετρούμε
Δυο τρία άστρα,
Δυο άκρες κυπαρισσιών,
Δυο τρία σπουργίτια.
Πότε θα δούμε όλα τα αστέρια;
Πότε θα μετρήσουμε όλα τα δέντρα;
Πότε θα γίνουμε σπουργίτια;

Β2) ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ “Νταλγκά νταλγκά, κύματα κύματα”. Η μαρτυρία ενός Τούρκου αξιωματικού, Γιαλτσίν Κιουτσούκ, για τη δεύτερη εισβολή των Τούρκων στις 14-Αυγούστου το 1974. Μορφωμένος με σπουδές στο εξωτερικό, έχει συγγράψει έντεκα επιστημονικά βιβλία. Ο Κιουτσούκ περιγράφει τις βιαιότητες και τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2. Γράφει: “Οι ΗΠΑ φοβούμενες την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο, δεν εμπόδισαν τελικά την εισβολή στην Κύπρο”. Ο Τουρκικός στρατός επιβίωσε στο κυπριακό έδαφος από την πρώτη μέρα της εισβολής μέχρι τέλος του Αυγούστου, με τις λεηλασίες. Βιασμοί γυναικών, εκτελέσεις Κυπρίων στρατιωτών. Αιχμάλωτοι που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία χωρίς η Βάρβαρη Τουρκία να απαντήσει τι έγιναν, οι αιχμάλωτοι. “Ένα μπλε πουκάμισο στημένο στον τοίχο, που ιδρώνει απ’τη ζέστη και τον φόβο του θανάτου, μπορεί, που ξέρεις, να ελπίζει ως την ύστατη στιγμή.

Γ.Θ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *