Σύγχρονες ταξιδιωτικές εντυπώσεις με μια άλλη ματιά (της Αλεξάνδρας Λιώτση)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Αθήνα 20/8/18

Σύγχρονες ταξιδιωτικές εντυπώσεις με μια άλλη ματιά
Στα φώτα των Τούνελ ( και όχι φως στο τούνελ)

Κατακλύστηκε πλέον η Ελλάδα μας από τούνελ (ή σήραγγες) που κυριαρχούν σε όλες τις μεγάλες διαδρομές-ΕΓΝΑΤΙΑ, ΙΟΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ…

Βέβαια για κάποιες επικίνδυνες διαδρομές η κατασκευή των τούνελ ήταν απαραίτητη και σωτήρια. Όμως ο βασικός στόχος είναι η ολοταχώς άφιξη στον προορισμό. Ασφαλώς αυτό είναι το ζητούμενο για τους επαγγελματίες και γενικά το εμπόριο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αυξάνεται συνεχώς η κατασκευή τους σε όλες τις χώρες.

Αλλά πέρα από αυτά τα θετικά, υπάρχουν και οι ανθρώπινες ευαισθησίες και ανάγκες, που δυστυχώς παραμερίζονται σ’αυτές τις ταχυκίνητες διαδρομές.

Ένα ταξίδι γίνεται ευχάριστο όταν βλέπει κι απολαμβάνει κανείς τα εναλλασσόμενα φυσικά τοπία κι όταν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει για λίγο για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Όμως, έτσι που έχουν φτιαχτεί τα τούνελ μέσα στα βουνά ή στις πλαγιές δεν μπορεί κανείς να χαρεί τίποτα.

Είναι κάποιες διαδρομές που είναι κυριολεκτικά απάνθρωπες, όπως για παράδειγμα η διαδρομή στην ΕΓΝΑΤΙΑ, Κοζάνη – Γιάννενα και συγκεκριμένα στο σημείο που μπαίνει κανείς από Καστοριά για Γιάννενα. Στην απόσταση των δυο-δυόμιση ωρών αυτής της διαδρομής δεν υπάρχει τίποτα, ούτε Parking, ούτε WC, ούτε πρατήριο βενζίνης.

Δεν συναντάει κανείς ούτε καν έναν άνθρωπο για μια πληροφορία. Οι μόνοι άνθρωποι που βλέπει κανείς είναι αυτοί των άφθονων διοδίων. Αλίμονο δηλαδή αν έχει κάποιος μια ανάγκη. Ολόκληρη η διαδρομή είναι μια ατέλειωτη σειρά από τούνελ με πολύ μικρές διακοπές.

Σαν να μην είμαστε άνθρωποι, αλλά ρομπότ που τα σπρώχνουν να τρέχουν μέσα στους σωλήνες-τούνελ. Και γι’αυτή την κατάντια όχι μόνο πληρώνουμε, αλλά είμαστε και ευχαριστημένοι που πάμε γρήγορα στον προορισμό μας, λες και μόνο αυτό έχει αξία σ’ένα ταξίδι.

Όλο αυτό στοχεύει στο να κερδίσουμε χρόνο, αλλά για να τον κάνουμε τι; Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει ποια είναι η κατάσταση; Το ότι είμαστε όλοι σαν κυνηγημένοι κι ότι δεν μας φτάνει ο χρόνος για μια στοιχειώδη απόλαυση; Ότι ξεφύγαμε εντελώς από τη φυσική ζωή και γενικά από τη φύση μας;

Αλεξάνδρα Λιώτση


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

One thought on “Σύγχρονες ταξιδιωτικές εντυπώσεις με μια άλλη ματιά (της Αλεξάνδρας Λιώτση)

 • 24/03/2019, 20:54
  Permalink

  ο καβάφης έχει λάθος.
  ο προορισμός έχει αξία, όχι το ταξίδι.
  όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο τί σκεφτόμαστε;

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.