Τέλος στη παγκόσμια εξάρτηση από το πλαστικό μπορεί να δώσει μια μέλισσα!

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Επιστήμονες στην Αυστραλία μελετούν μια αυστραλιανή μέλισσα η οποία προκειμένου να χτίσει τη φωλιά της παράγει ένα υλικό σαν σελοφάν και πιστεύουν ότι το υλικό αυτό μπορεί να σταματήσει την εξάρτηση από το πλαστικό.

Το είδος της μέλισσας αυτής ονομάζεται Hylaeus Nubilosus, έχει ένα χαρακτηριστικό κίτρινο σήμα στη πλάτη της και δεν ζει σε κυψέλες αλλά φτιάχνει φωλιά παράγοντας το εν λόγω υλικό το οποίο είναι αδιάβροχο, μη τοξικό και αντέχει στη θερμότητα και στη φλόγα.

Στην Ν.Ζηλανδία, μια εταιρία βιοτεχνολογίας με την ονομασία Humble Bee μελετά το είδος αυτό της μέλισσας και ειδικότερα το υλικό “τύπου σελοφάν” ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να παράγει μια εναλλακτική λύση στο πλαστικό.

Ιδρυτής της Humble Bee είναι η Βερόνικα Χάργουντ Στήβενσον η οποία ξεκίνησε να ερευνά το εναλλακτικό υλικό όταν έπεσε στα χέρια της μια έρευνα σχετική με τις ιδιότητες του υλικού που παράγει η αυστραλιανή μέλισσα για να φτιάξει τη φωλιά της. Όπως δήλωσε: “Τα πλαστικά σωματίδια και τα χημικά έχουν διαπεράσει τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς παγκόσμια και αυτό είναι τρομακτικό. Στοχεύουμε να αντιγράψουμε αυτό το υλικό που παράγεται στο φυσικό περιβάλλον. Εξάλλου αντιγράφουμε τη φύση εδώ και αιώνες όπως με τα φτερά των αεροπλάνων που είναι εμπνευσμένα από τα αρπακτικά πουλιά“.

Ωστόσο, ο καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Wellington είπε πως η ανακάλυψη του νέου υλικού που μπορεί αντικαταστήσει το πλαστικό είναι πάρα πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Οι ερευνητές της Humble Bee μελετούν τους αδένες των μελισσών προκειμένου να αναλύσουν τη γενετική σύνθεση του βιοπλαστικού και σκοπεύουν αρχικά να το χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν αδιάβροχα υφάσματα. Σε μεταγενέστερα χρόνο θα μελετηθεί η χρήση του σε ηλεκτρικά και δομικά προϊόντα. Όπως δήλωσε η Βερόνικα Χάργουντ: “Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το αδιάβροχο ένδυμα καθώς δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τοξικά χημικά υλικά αλλά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον“.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πλαστικό που χρησιμοποιούμε σε παγκόσμια κλίμακα είναι μεν αδιάβροχο αλλά για να αποκτήσει αυτή την ιδιότητα γίνεται χρήση χημικών που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον άνθρωπο. Η Humble Bee υπολογίζει ότι θα αρχίσει να πουλά το καινούργιο υλικό σε 5 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.