Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου… – Υπερηχωγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δεν έχει περάσει και πάρα πολύς καιρός, δεκαετία του ’80 ήτανε, που κάποιοι οπισθοδρομικοί και σκοταδιστές προέβλεπαν πως η ελληνική οικογένεια θα καταστραφεί επειδή οι Έλληνες θα μπορούσαν, αν το ήθελαν φυσικά, να παντρεύονται με πολιτικό γάμο.

Ένας μάλιστα μητροπολίτης -τώρα βρίσκεται στας αιωνίους μονάς- διεκήρυττε από του εκκλησιαστικού άμβωνος ότι «διαπράττουν πορνείαν ηθικώς κολαζόμενη, όσοι επιλέγουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο». Αλλά και ένας πολιτικός -επίσης μακαρίτης- κραύγαζε από τον βουλευτικό άμβωνα ότι θα διαλύονταν τα ιερά και τα όσια της ελληνικής οικογένειας.

Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε. Εκατομμύρια έλληνες επιλέγουν να παντρευτούν στα Δημαρχεία, όμως ούτε οικογένειες διαλύθηκαν, ούτε εκκλησίες γκρεμίστηκαν. Δυο δεκαετίες αργότερα, εμφανίστηκε νέος «κίνδυνος», ο οποίος προέρχονταν από κάποιους… αντίχριστους, που ήθελαν να κάνουν ένα, μικρό αλλά αυτονόητο, βήμα εκσυγχρονισμού του κράτους. Ήθελαν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες.

Ο ίδιος ιερωμένος, από την ανώτατη θέση της Ιεραρχίας, πρόβλεπε άλλα δεινά. Και αφόριζε τους «προοδευτικάριους» και τους «θιασώτες της Ευρώπης», απειλώντας ότι «θα ξεραθεί όποιο χέρι αγγίξει την Εκκλησία!». Και κάποιοι άλλοι πολιτικοί έτρεχαν πίσω από τα ράσα του.

Ευτυχώς, οι τότε κεφαλές της Πολιτείας, ο Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός, δεν φοβήθηκαν μήπως τους… ξεράνει το χέρι ο αμετροεπής Αρχιεπίσκοπος και όλα πήραν τον δρόμο τους. Έκτοτε, εκατομμύρια ταυτότητες εκδόθηκαν χωρίς το θρήσκευμα και όλα είναι στη θέση τους. Και τα χέρια επίσης. Κανένα χέρι δεν ξεράθηκε.

Τώρα, θα αναρωτιέστε γιατί σας τα θυμίζω όλα αυτά. Μα, γιατί σήμερα πάει να γίνει ακόμα ένα βήμα για να εξορθολογιστούν οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και, ως συνήθως, οι κινδυνολόγοι είναι πάντα παρόντες. Μάλιστα, ένας από αυτούς, με σκληρό και… τσεκουράτο λόγο, έκανε και προβλέψεις. Δημόσια πρόβλεψε ότι, αν το κράτος γίνει θρησκευτικά ουδέτερο και δεν υπάρχουν εικόνες στα δημόσια κτίρια, θα καταργηθούν οι… φάτνες των Χριστουγέννων.

Αστεία πράγματα. Αυτή είναι, λοιπόν, μια γκρίζα όψη της σημερινής Ελλάδας και, δυστυχώς, δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και χειρότερες, μαύρες, πίσσα κατράμι. Όπως αυτή μιας ομάδας μαθητών, που αποκόπηκαν από την παρέλαση των συμμαθητών τους για να φωνάξουν ανόητα εθνικιστικά συνθήματα δίκην ΛΟΚατζήδων.

Προφανώς τα παιδιά δεν ευθύνονται. Αυτά «διδάσκονται» από κάποιους καλοθελητές-κατηχητές, ότι εκτός από τη Μακεδονία που είναι «μία και ελληνική», και «η Κύπρος είναι ελληνική». Διότι στο σχολείο τους προφανώς δεν έμαθαν ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική, ότι είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ.

Σε μια άλλη Ελλάδα πάλι, γονείς θέλουν να διώξουν τα παιδιά προσφύγων από τα σχολεία και δημόσιοι υπάλληλοι τα κατεβάζουν από το λεωφορείο που οδηγούν. Γνωστή η τακτική και παλιά. Κάπου, κάποιοι, κάποτε, δεν ήθελαν τα παιδιά των τσιγγάνων και των γύφτων.

Εύλογα, αναρωτιέται κανείς: Αυτή είναι η Ελλάδα; Αν απαντήσουμε ναι, αυτό θα ήταν υπερβολή και θα αδικήσουμε την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που δεν θέλει οι ρασοφόροι να κάνουν πολιτική, ούτε πολιτικοί να τρέχουν πίσω από τα ράσα για ψήφους. Την Ελλάδα που δεν θέλει να την εκφράζουν μισαλλόδοξοι, φοβικοί και ρατσιστές γονείς, που ενσταλάζουν στις ψυχές των παιδιών τους τον φόβο και το μίσος για παιδιά άλλων, που τα θεωρούν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Όμως, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Η Ελλάδα του εθνικισμού, του φόβου, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού είναι εδώ και δεν είναι καινούρια. Υπήρχε πάντα κι ας καυχώνται κάποιοι ότι, δήθεν, «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές». Υπήρχε πάντα αλλά τώρα τελευταία δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει, συχνά πυκνά, «παρούσα» και μάλιστα με τρόπο πομπώδη. Όσοι δεν θέλουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να ζήσουν σε μια τέτοια «νέα» Ελλάδα, δεν έχουν παρά να κάνουν το αυτονόητο: να της αντισταθούν με κάθε τρόπο.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *