Τα “Θα” της Δ.Ε.Θ. – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όπως κάθε –μα κάθε!- χρόνο τέτοια εποχή, οι πολιτικοί συντάκτες προσπαθούν να διαβάσουν τις προθέσεις του εκάστοτε Πρωθυπουργού αναφορικά με τις εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε ατελείωτες ώρες ρεπορτάζ, συζητήσεων, αναλύσεων και σε αμέτρητα δημοσιεύματα, γίνεται απόπειρα αποκρυπτογράφησης του καλύτερα κρυμμένου μυστικού του Αυγούστου: τι θα πει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση.

Η Έκθεση, με κεφαλαίο «Ε», διότι μία είναι Η Έκθεση: η ΔΕΘ. Κάπως έτσι, έχει καλλιεργηθεί η πέρα για πέρα λανθασμένη πεποίθηση ότι η ΔΕΘ γίνεται αποκλειστικά προκειμένου οι πολιτικοί να έχουν χώρο για μια ιδιόρρυθμη πασαρέλα. Το γιατί είναι λανθασμένη και γιατί η ΔΕΘ είναι σημαντική για τη Θεσσαλονίκη, ίσως το αναλύσουμε προσεχώς. Ας μείνουμε, προς το παρόν, στη «Θεσσαλονίκη των πολιτικών.

Εφέτος, ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι, σε αντίθεση με τους άλλους πρωθυπουργούς, αυτός «θέλει να πρωτοτυπήσει». Με το που άρχισε την ομιλία του στο Βελλίδειο, υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εξαγγελίες. Υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί μόνο με όσες μπορεί να υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο. Έτσι ώστε να είναι εφικτό, του χρόνου τέτοιες μέρες, να δούμε πόσο συνεπής θα είναι.

«Να μας κρίνετε από τα έργα και όχι από τα λόγια», είπε. Είπε, αλλά πριν «αλέκτορα φωνήσαι», ο πρωθυπουργός διέψευσε τον εαυτό του. Αν κάποιος ακούσει με προσοχή την ομιλία του, θα διαπιστώσει ότι περιείχε πλήθος υποσχέσεων, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των οποίων ξεπερνά το ένα έτος. Μάλιστα, είναι και κάποιες που παραπέμπονται στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Επομένως, του χρόνου δεν θα μπορούμε να κρίνουμε τη συνέπεια ή την ασυνέπειά του.

Για του λόγου το αληθές, εδώ είναι τα «θα» που καταγράψαμε: Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «συμφωνία δράσης και αποτελέσματος», η οποία «ΘΑ τηρηθεί». Και για «προσδοκίες που ΘΑ τις κάνουμε πραγματικότητα». Είναι φανερό ότι πρόκειται για εντελώς αόριστες υποσχέσεις, τις οποίες ο καθένας θα κρίνει όπως τον βολεύει.

Μας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «ΘΑ δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές» και «ΘΑ βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Και αυτές είναι αόριστες υποσχέσεις χωρίς χρονικό ορίζοντα. Του χρόνου τέτοιες μέρες οι αριθμοί θα ευημερούν. Για τους ανθρώπους, θα δούμε…

Επίσης, υποσχέθηκε πως «ΘΑ καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης», αλλά όχι εντός του 2020. Εντάξει! Τι θα γίνει όμως αν δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται κάτι που ξεπερνά το ένα έτος και διαψεύδει τη δική του διαβεβαίωση;

Ισχυρίστηκε ότι το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο «ΘΑ δημιουργήσει συνθήκες, ώστε πολυεθνικές εταιρείες να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα». Πώς το ξέρει ότι αυτό θα συμβεί και μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο; Ασφαλώς και δεν το ξέρει. Απλά το υπόσχεται.

Είπε ότι μέχριτο 2023 «ΘΑ μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές». Κι αν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά των Ταμείων; Τι θα γίνει τότε; Το μόνο που μένει να περιμένουμε να δούμε είναι η μείωση της μιας μονάδας του χρόνου. Τα υπόλοιπα είναι απλώς υποσχέσεις.

Βεβαίωσε πως μεγάλο μέρος των νέων λεωφορείων «ΘΑ είναι ηλεκτροκίνητα». Πόσο μεγάλο θα είναι αυτό; Άγνωστο. Και πότε θα γίνει; Εντός του 2020; Όχι, βέβαια. Ούτε ο διαγωνισμός δεν έχει γίνει ακόμα.

«ΘΑ λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής». Πότε; Εντός του 2020; Όχι, «εντός μιας τετραετίας». Μα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αυτός που μας είπε ότι δεν δίνει γενικές υποσχέσεις που ξεπερνούν το ένα έτος; Τι θα κρίνουμε του χρόνου τέτοιες μέρες;

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «ΘΑ γίνει μεταφορικός κόμβος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βαλκανική». Γιατί, τώρα τι είναι; Δεν είναι μεταφορικός κόμβος; Τι είδους υπόσχεση είναι αυτή;

«ΘΑ προστατευθούν και θα ενισχυθούν τα μακεδονικά προϊόντα με τη δημιουργία και πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος γι’ αυτά». Οι προεκλογικές κορώνες του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεχάστηκαν. Ε, κάτι έπρεπε να πει για να εκτονώσει κάπως την όποια δυσαρέσκεια στην περιοχή. Οι «μακεδονομάχοι», τους οποίους η ΝΔ χάιδεψε όσο ήταν στην αντιπολίτευση, θα ψηφίσουν και στις επόμενες εκλογές και τότε δεν θα φταίει ο Τσίπρας.

Οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού «ΘΑ δημοπρατηθούν εντός 18 μηνών» και «ΘΑ κατασκευαστεί νέα περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη». Πότε; Άγνωστο. «Εντός του 2020 ΘΑ αρχίσουν οι μελέτες». Τι χειροπιαστό θα κρίνουν του χρόνου τέτοιες μέρες οι κάτοικοι της πόλης; Τίποτα.

Η τελευταία υπόσχεση αφορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο «ΘΑ λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023». Θυμίζω ότι το 2023 λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Επομένως, τι απτό θα έχουμε του χρόνου στη ΔΕΘ; Τίποτα ή ίσως κάποια μακέτα.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια να εμφανιστεί διαφορετικός από τους προκατόχους του. Και διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ θα κάνει «ηχηρές εξαγγελίες» και ΔΕΝ θα δώσει «ανέξοδες υποσχέσεις», αλλά θα παρουσιάσει ένα «ετήσιο σχέδιο», ώστε να κριθεί στη ΔΕΘ του 2020.

Το πλήθος των «θα» (και δεν είναι μόνο αυτά που παρουσιάσαμε εδώ) τον διαψεύδουν. Και εξαγγελίες έκανε και υποσχέσεις που ξεπερνούν το «ετήσιο σχέδιο» έδωσε (όσοι αναγνώστες έχουν αμφιβολίες ας διαβάσουν ολόκληρη την ομιλία του).

Ο παλιός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν είχε πει:«Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται». Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ΔΕΘ, αυτήν τη ρήση είχε κατά νου.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.