Τα μήλα του χειμώνα (Ρηγίνος)

Κοινοποιώντας δείχνεις το ενδιαφέρον σου...

Γεώμηλα (όχι οι πατάτες), κολοκάσια (όχι αυτά της Κύπρου), τα μήλα του χειμώνα ή κοτσάνια τα λένε άλλοι. Είναι φυτό που φτάνει μέχρι ενάμιση μέτρο με φύλλα ελαφρώς λογχοειδή ίσα με μια μικρή παλάμη και λουλούδια κίτρινα σαν μαργαρίτες με τους στήμονες – κέντρο μαύρο σε αντίθεση με τους λαζάρους στην Κύπρο που είναι χαμηλής βλάστησης και είναι κατακίτρινοι.

Παλιά το Αμύνταιο ήταν γεμάτο αλλά με την τσιμεντοποίηση, τις εντατικές μονοκαλλιέργειες και τα ζιζανιοκτόνα έμειναν πολύ λίγα σε παρόχθια και υγρά εδάφη χέρσα. Προς της Έδεσσας τα μέρη θα βρείτε περισσότερα, κρατάνε ανθισμένα από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο.

Το πιο σπουδαίο όμως είναι το υπόγειο μέρος του φυτού που έχει βολβούς με κονδύλους όπως το τζίντζερ αλλά με γεύση σαν ρεπάνια χωρίς να καίνε. Τρώγονται ωμά, γίνονται άριστα και τουρσί κομμένα σε χοντρές φέτες. Δοκιμάστε βάλτε στον κήπο σας για ομορφιά και για επικονίαση ώστε να ζωντανέψουν και να νοστιμέψουν τα λαχανικά σας, να τρώτε τις κρύες ημέρες του χειμώνα αφού πάνε με όλα τα φαγητά σαν σαλάτα αλλά και με το τσίπουρο.

Μια πινελιά στον λαχανόκηπο να κρατά την καρδιά μας ανοιχτή στην φύση με τα θαυμαστά έργα της.

Αμύνταιο 22-4-19
ΡηγίνοςΒαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
4.5 rating
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 772 αξιολογήσεις)
Τέλειο79%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Απαίσιο8%

Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - Φλώρινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll Up