Τα μύρτιλα από το Αμύνταιο που προτιμούν οι Γερμανοί

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο νεαρός Πέτρος Καρυπίδης καλλιεργεί βιολογικά μπλε μύρτιλα έξω από το Αμύνταιο και είναι τόσο νόστιμα και ποιοτικά, ώστε εξάγει σχεδόν όλη την παραγωγή στον τόπο καταγωγής τους, τη βόρεια Ευρώπη.

Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, ένας τελειόφοιτος Πληροφορικής από το Αμύνταιο Φλώρινας, ο Πέτρος Καρυπίδης, αναλαμβάνει ως εργασία με τους συμφοιτητές του ένα business plan για το άγριο, αυτοφυές μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), που αφθονεί στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό ήταν: η ιδέα της καλλιέργειας του μύρτιλου ενθουσίασε τον νεαρό φοιτητή.

Μετά την αποφοίτησή του φεύγει για μεταπτυχιακά και εργασία στη Σουηδία για τέσσερα χρόνια, μα τα ζουμερά μύρτιλα δεν μπορεί να τα βγάλει από τον νου του. Όσο ζει στη Σουηδία, αγοράζει τεμάχια καλλιεργήσιμης γης στο Αμύνταιο, με σκοπό να ξεκινήσει την καλλιέργειά τους στα πάτρια εδάφη, όταν επιστρέψει.

Μετά τις πρώτες προσπάθειες, τελικώς το 2013 αρχίζει να καλλιεργεί, συστηματικά πλέον, τα μπλε μύρτιλα (Vaccinium corymbosum) που εισάγει από τις ΗΠΑ, είδος συγγενικό του αυτοφυούς ευρωπαϊκού, που βγάζει τους καρπούς σε τσαμπί.

Μέχρι σήμερα τα φυτά του είναι από τα λίγα του είδους τους στην Ελλάδα. Ο Πέτρος πλέον καλλιεργεί πάνω από 15 διαφορετικές ποικιλίες βιολογικών μύρτιλων σε συνολικά 18 στρέμματα, με την επωνυμία EcoBlueberries. «Όταν αναλάβεις να καλλιεργήσεις κάτι ξεχωριστό, αν δεν είναι βιολογικό, δεν αξίζει να το προσπαθήσεις», υποστηρίζει, αν και είναι κοστοβόρα επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *