Τα “ναι” και τα “όχι” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο σάλος, αγαπημένοι μου, που έχει προκληθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τη δολοφονία της 21χρονης Ελένης από έναν Έλληνα και έναν Αλβανό, δεν έχει ακόμη κοπάσει. Εφημερίδες, ειδησεογραφικές σελίδες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές εξακολουθούν να ασχολούνται καθημερινά και υπόσχονται νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της φοιτήτριας στη Ρόδο.

Ειλικρινά, αγαπημένοι μου, δεν γνωρίζω ποια από όλα αυτά που ακούγονται είναι ακριβή και ποια όχι, ούτε γνωρίζω πού θα καταλήξει η σκοτεινή αυτή υπόθεση όταν έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία και διαλευκανθούν οι λεπτομέρειές της.

Στο μεταξύ, όμως, και ενώ τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, η φράση που επίμονα βλέπω να επαναλαμβάνεται στον σχολιασμό της είδησης είναι πως «η Ελένη είχε αυτό το οικτρό τέλος επειδή δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές ορέξεις των δύο νεαρών και είπε “όχι”».

Λυπάμαι, αγαπημένοι μου, αλλά δεν θα συμφωνήσω. Η Ελένη δεν δολοφονήθηκε επειδή είπε «όχι», αλλά επειδή είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Γύρω μας, αγαπημένοι μου, κυκλοφορούν χιλιάδες νεαρά κορίτσια αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες που είπαν «όχι» και δεν έπαθαν τίποτε. Και δεν έπαθαν τίποτε για έναν απλούστατο λόγο: επειδή τα αγόρια στα οποία απηύθυναν το
«όχι» σεβάστηκαν τη θέλησή τους.

Γύρω μας, εκτός από χιλιάδες κορίτσια, κυκλοφορούν και χιλιάδες αγόρια που αγαπάνε και σέβονται τα κορίτσια και που ποτέ δεν θα έκαναν, όχι κάτι τόσο αποτρόπαιο όπως εκείνο που έκαναν τα αγόρια από τη Ρόδο, αλλά ούτε το παραμικρό που θα έφερνε σε δύσκολη θέση, θα πλήγωνε ή θα μείωνε τα κορίτσια τους.

Ας μην βιαζόμαστε, αγαπημένοι μου, να κάνουμε γενικεύσεις, ας μην πέφτουμε σε σεξιστικά ή άλλα στερεότυπα. Εντάξει, είναι γνωστό πως δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, αλλά δεν μπορούμε να πάμε στο άλλο άκρο και να ισχυριστούμε πως ζούμε στην κόλαση της γενικευμένης θυματοποίησης των ασθενέστερων.

Αν παρουσιάζουμε σαν τον κύριο λόγο που οδήγησε στο δραματικό τέλος της κοπέλας εκείνο το πολυσυζητημένο «όχι», μάλλον, χωρίς να το επιδιώκουμε, περνάμε μηνύματα στρεβλά και επικίνδυνα.

Αλήθεια τώρα, τι προτείνουμε σε ένα κορίτσι που -ο μη γένοιτο!- θα βρεθεί σε παρόμοια θέση; Να πει «ναι», να υποκύψει στις ορέξεις του κάθε διεστραμμένου προκειμένου να σωθεί; Ή μήπως να επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή που τα κορίτσια δεν έβγαιναν ποτέ από το πατρικό τους σπίτι χωρίς συνοδεία και στέκονταν αγνά, άσπιλα και
αμόλυντα, ώσπου να τα οδηγήσει ο ένας και μοναδικός άντρας της ζωής τους στη νυφική κλίνη;

Να επιστρέψουμε πίσω σε εκείνη την εποχή που τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες γενικότερα δεν είχαν προσωπική ζωή μέχρι την παντρειά τους; Είναι αλήθεια , αγαπημένοι μου, πως αν η οικογένεια της Ελένης είχε ακολουθήσει αυτήν τη μέθοδο, αν δηλαδή την είχε κρατήσει κλεισμένη στο δωμάτιό της αντί να την στείλει να σπουδάσει στη Ρόδο, το παιδί μάλλον θα ζούσε.

Όμως, η οικογένεια της Ελένης ήταν -όπως και χιλιάδες άλλες- είναι μια σύγχρονη οικογένεια. Προσπάθησε να την μεγαλώσει κάνοντας ό,τι θεωρούσε καλύτερο γι’ αυτήν. Της δίδαξε τα όρια της ελευθερίας, εκείνα που απαιτούνται για να αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα και να κάνει τις επιλογές της.

Με το να λέμε πως «η Ελένη δολοφονήθηκε επειδή είπε “όχι”», παρουσιάζουμε σαν μια επικίνδυνη και εν δυνάμει βίαιη διαδικασία, το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν νέο: το ερωτικό ξύπνημα.

Από την άλλη, παρουσιάζουμε όλα τα αρσενικά σαν όντα που άγονται και φέρονται αποκλειστικά από τις ορμόνες τους. Που χάνουν τον έλεγχό τους και κακοποιούν, ή και δολοφονούν ακόμα, τα κορίτσια όταν αυτά αρνηθούν να υποταχθούν. Όμως, αγαπημένοι μου, δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να είναι έτσι. Η ακραία περίπτωση ενός τραγικού συμβάντος δεν μπορεί να ισοπεδώσει όλες τις άλλες περιπτώσεις όμορφων, τρυφερών, υγιών σχέσεων, που είναι πολυάριθμες.

Δυστυχώς, μία στιγμή απρονοησίας, επιπολαιότητας ή και τρέλας, μπορεί να τη μετανιώσεις ακριβά, είτε είσαι άβγαλτο παιδί, είτε είσαι έμπειρος ενήλικας. Είναι αλήθεια, και η ίδια η ζωή το αποδεικνύει συχνά πυκνά, πως αν, έστω και για μια στιγμή, δώσεις την εμπιστοσύνη σου στους λάθος ανθρώπους, μπορεί να μην πάθεις τίποτα σοβαρό, αλλά μπορεί επίσης και να το πληρώσεις ακριβά.

Η άμοιρη η Ελένη το πλήρωσε με τη ζωή της… Ναι, ήταν πολύ άτυχη. Μπορεί, όμως, να ήταν το ίδιο άτυχη αν είχε πει και «ναι». Ποιος μπορεί να το ξέρει; Και τώρα το μεγάλο ερώτημα που καίει όλους όσους έχουν παιδιά στην ηλικία της Ελένης, μικρότερα ή και μεγαλύτερα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά; Ποιο είναι εκείνο το δίχτυ ασφαλείας που πρέπει να υψώσουμε γύρω τους για να μην έχουν μια τύχη παρόμοια με τη δική της;

Φοβάμαι, αγαπημένοι μου, πως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.Φοβάμαι πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο, απ’ ότι έκανε η οικογένεια της Ελένης! Να τα μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον σταθερό, με στοργή, με αγάπη, με φροντίδα αλλά και με ελευθερία. Να τα προικίσουμε με ενσυναίσθηση, ευθυκρισία και αίσθηση των επιλογών τους. Να τα κάνουμε καλούς, ηθικούς και τίμιους ανθρώπους. Να τα μάθουμε πως ποτέ –αλλά ποτέ!– δεν βλάπτεις τον άλλον και πως η πολύτιμη ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

Φοβάμαι, αγαπημένοι μου, πως σαν γονείς, μόνο ως εκεί μπορούμε να φτάσουμε. Δυστυχώς, βεβαιότητες δεν μπορεί να υπάρχουν. Μόνο ελπίδα. Η ελπίδα πως στη διαδρομή τους, τα παιδιά μας δεν θα συναντήσουν ανθρώπους που θα θελήσουν να τα βλάψουν. Ή έστω κι αν τους συναντήσουν, τότε τα ίδια τα παιδιά, με τα εφόδια που τους δώσαμε, θα είναι σε θέση να αποφύγουν τις κακοτοπιές ή, ακόμα καλύτερα, να τις αντιμετωπίσουν με τη λογική και τη ψυχραιμία που τους επιτρέπει η ηλικία τους.

Η ελπίδα πως τα «ναι» και τα «όχι» τους θα γίνουν εξίσου σεβαστά από εκείνους που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *