Τα πατήματα του Κράλη Μάρκου – Π.Βότσης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΟ Κράλης (βασιλιάς) Μάρκος ήταν ένας ηγεμόνας των Βαλκανίων που έζησε και κυριάρχησε τον 14ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στο Πρίλεπ. Διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεμονία και δεν άργησε να αναδειχτεί σε ηγετική φυσιογνωμία σε όλα τα Βαλκάνια.

Ικανός και γενναίος πολεμιστής, ωραίος και ψηλός άντρας που οργάνωσε μια σοβαρή και ισχυρή ηγεμονία. Για τους Βυζαντινούς ήταν ένας σοβαρός και υπολογίσιμος κίνδυνος που τον αντιμετώπιζαν δωροδοκώντας τον με μεγάλες ποσότητες χρυσού και άλλα δώρα.

Τα κατορθώματα του ήταν μυθικά και κατά μια άποψη μελετητών της μυθολογίας, οι μύθοι γύρω από αυτόν και τη ζωή του έχουν ως πρότυπα τον Ηρακλή (σωματική ρώμη) και τον Οδυσσέα (ευφυία).

Δεν υπάρχει χωριό και πόλη της Μακεδονίας που να μην έχει κάποιο μύθο για τα κατορθώματα και τη ζωή του Κράλη Μάρκου. Στο κάστρο της Αριάς, που βρισκόταν στα Σέρβια της Δυτικής Μακεδονίας, ζούσε κατά ένα μύθο η πανέμορφη κόρη του.

Στο χωριό μας και στη περιοχή του χωριού της Παπαδιάς και στη θέση Κόινο (άλογο) κάτω στο ποτάμι, κοντά στο δρόμο και λίγο πριν την είσοδο του χωριού, πάνω σε ένα μεγάλο σχιστόλιθο υπήρχαν – η κατασκευή του φράγματος από την ΔΕΗ τα εξαφάνισε – αποτυπώματα από οπλές αλόγου! Οι συγχωριανοί μας τα ονόμαζαν: “Πέταλα του Κράλη Μάρκου”.

Λένε οι συγχωριανοί μας πως ο Κράλης Μάρκος καβάλα στο άλογο του έκανε ένα μεγάλο άλμα από την απέναντι ψηλή και μακρινή όχθη του ποταμού μέχρι το σχιστόλιθο, όπου εξαιτίας της ορμής με την οποία έπεσε αποτυπώθηκαν οι οπλές του αλόγου.

Σε μια περιοχή επίσης, στη χαράδρα Μουσάνκα και νοτιοανατολικά υπάρχει ένα μέρος, που λέγεται Μάρκοο Γκλας (φωνή του Μάρκου) και λέγεται πως όταν έκανε το άλμα το άλογο στη θέση Κόινο ακούστηκε η βροντώδης φωνή του, δηλαδή ακούστηκε η φωνή μέχρι τη περιοχή αυτή.

Το πιθανότερο είναι το αποτύπωμα των οπλών στο σχιστόλιθο να ήταν ανθρώπινο δημιούργημα, δηλαδή λαξεύθηκε η πέτρα για να αλφαδιαστεί η γέφυρα, που λένε οι μεγαλύτερης ηλικίας Παπαδιώτες ότι υπήρχε εκεί. Πρέπει στα “πέταλα” να ακουμπούσαν οι κατακόρυφοι κυλινδρικοί στύλοι της γέφυρας πάνω στη λαξευμένη σκαμμένη κυκλική βάση του σχιστόλιθου…


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.