Τα σχόλια του Θανάση Γερμανίδη…

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών μαρμάρων του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο έχει τεθεί πολλές φορές από την Ελλάδα. Πρώτη ξεκίνησε το θέμα η Μελίνα Μερκούρη, σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός (στον χώρο του ΠΑΣΟΚ) με τσαγανό. Οι Άγγλοι ως ληστές περιοπής (αποικιοκράτες) αρνούνταν μέχρι και σήμερα να τα επιστρέψουν. Όσο δεν είχαμε το εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης, ισχυρίζονταν ότι δεν είχαμε κατάλληλο χώρο να τα εκθέτουμε. Ως επιχείρημα, εν μέρη σωστό. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μουσείο σπουδαίο, με ευρήματα από τον χώρο της Ακρόπολης. Άρα το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Στην Αγγλία έχουν ακουστεί φωνές πολλών ανθρώπων και επιστημόνων που τοποθετούνται θετικά στο ελληνικό αίτημα. Εδώ και λίγες ημέρες προέκυψε σοβαρό θέμα με τα γλυπτά. Δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων φέρουν ως γεγονός, ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και βρετανικού μουσείου, για δανεισμό τμημάτων των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν χρειάζεται να είσαι Μενδώνη για να καταλάβεις ότι αυτό είναι λάθος. Αν δεχθούμε να μας δανείσουν γλυπτά, είναι σαν να αναγνωρίζουμε εμμέσως πλην σαφώς ότι τους ανήκουν. Είναι λάθος της Υπουργού -αν ισχύει το γεγονός- και ας ακούσει τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων. Αλλιώς το ελληνικό αίτημα για επιστροφή μένει στον αέρα.
ΥΓ: Τα γλυπτά μάρμαρα του Παρθενώνα τα λήστεψε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν (1766-1841). Η κλοπή έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι λάθος να λέμε “Ελγίνεια μάρμαρα” του Παρθενώνα. Έτσι θα σημαίνε ότι ανήκουν στον ληστή.

Βοριάς
Φύσαγε κρύος Βοριάς / πάγωνε σώματα και ψυχές / παγωμένα τα όνειρα / και οι ελπίδες. / Και το χαμόγελο / του ήλιου / κι αυτό παγωμένο. (Θεσ/νίκη 11-12-2010).

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, η Φλώρινα παραμένει δυεδρική. Η Καστοριά χάνει μια έδρα και γίνεται μονοεδρική. Η Κοζάνη χάνει μια έδρα και γίνεται τετραεδρική. Τα Γρεβενά παραμένουν με μια έδρα. Συνολικά, η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας χάνει δυο έδρες. Δεν είναι καλό αν το συνολικά σαν περιφέρεια. Η Φλώρινα είναι κερδισμένη, παρότι έχει μείωση πληθυσμού. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη Φλώρινα θα έχουν μια γυναίκα και τρεις άνδρες. Η επιλογή των προσώπων δεν εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν φιλοδοξίες (θεμιτές), θα υπάρξουν υποσχέσεις, υπόγεια χτυπήματα  (εξαιρείται το ΚΚΕ). Στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ήπια τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορέσει να έρθει δεύτερο. Όλοι δικαιούνται να ελπίζουν. Εξάλλου ο Φλωράκης, ήπιος ηγέτης του ΚΚΕ, είχε πει το εύστοχο “Η κάλπη είναι έγκυος”.

Ο Ερτοάν σχεδόν κάθε μέρα εκτοξεύει εξυπνακίστηκες απειλές. Το υπουργείο μας αντιμετωπίζει με συγκρατημένη άποψη και καταγγελίες σε ΝΑΤΟ και Αμερική. Τις απειλές της Τουρκίας τις ερμηνεύουμε ως προεκλογικό κόλπο για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Το 2023 έχουμε εκλογές σε Ελλάδα – Κύπρο – Τουρκία. Προσωπικά δεν αποκλείω κάποιο “ήπιο”, χωρίς θύματα επεισόδιο μεταξύ των χωρών. Αυτό, είναι για τον Ερτοάν εθνικιστικη συσπείρωση. Το θέμα είναι αν και πως θα επηρεάσει τις δικές μας εκλογές και ποιός αρχηγός κόμματος θα ευνοηθεί. Ούτως ή άλλως αυτές οι εκλογές θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όποιοι δεν ψηφίζουν ή ψηφίζουν λευκό ή άκυρο, ακυρώνουν τον πολιτικό τους εαυτό. Αφήνουν τους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς.

Γ.Θ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *