Τα τέσσερα βήματα του Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του, την οποία παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή, έκανε κατά την ταπεινή μου άποψη τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, σηματοδοτώντας με σαφήνεια το «τέλος των Μνημονίων», έδωσε. Με λίγα λόγια ανακοίνωσε άμεσες παροχές. Στο τέλος του έτους θα δοθεί ο ετήσιος «μποναμάς», που δεν ξέρουμε ακόμα ποια μορφή θα έχει. Από την 1-1- 2019 αυξήσεις μισθών, μειώσεις φορών και εισφορών και του ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά σε πολυάριθμες ομάδες,.

Δεύτερον, έταξε. Εκείνη η πολυσυζητημένη περικοπή των συντάξεων δεν θα γίνει και αυτό πλέον είναι Οριστικό. Όσοι αφελείς της αντιπολίτευσης είχαν πιστέψει ότι θα πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις, για να συντριβεί, ας ξυπνήσουν. Οσοι διαβάζουν προσεκτικά το υπερηχωγράφημα, θα το έχουν καταλάβει πως το παιχνίδι έχει κι άλλους γύρους.

Τρίτον, διαβεβαίωσε τους δανειστές ότι θα τηρήσει τη δέσμευση για τα πλεονάσματα. Είναι σαν να τους έλεγε: «Δεν έχετε κανένα λόγο να επιμένετε για το κόψιμο των συντάξεων».

Τέταρτον, έκανε ξεκάθαρο ότι η «αντίδραση των αγορών», δεν τον πολυαπασχολεί αφού για δύο χρόνια η χώρα, έχει, με τη βοήθεια των δανειστών το «μαξιλάρι» και δεν χρειάζεται να δανειστεί. Εκείνο που απομένει τώρα είναι να δούμε, αν και πόσο όλα αυτά θα «μετρήσουν» στην κοινή γνώμη.

Όπως και να έχει, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Αν οι εκλογές γίνουν τον προσεχή Μάιο, έχει σχεδόν εννιά μήνες. Υπάρχουν και υποστηρικτές της άποψης ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο 2019. Το πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα και οι εξαγγελίες θα φανεί στις αρχές του 2019, όταν θα γίνει το πρώτο «ταμείο». Μέχρι τότε θα έχει δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις ίδιες συντάξεις και όχι κομμένες κ.α.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν το «φρόνημα» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πού έως τώρα ήταν απογοητευμένοι κι έτσι θα μειωθεί η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ. Ηδη στην πρώτη μεταμνημονιακή δημοσκόπηση που έγινε πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ΝΔ προηγείται μεν με μεγάλη διαφορά, αλλά η διαφορά αυτή μειώθηκε κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Το ποσοστό της ΝΔ είναι ελαφρά πτωτικό, του ΣΥΡΙΖΑ ανοδικό κι ας έχει προηγηθεί η καταστροφή στο Μάτι. Όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται. Άλλωστε ο βασικός στόχος του κ. Τσίπρα και του επιτελείου του είναι η μείωση της διαφοράς από την ΝΔ. Αν η μείωση είναι σημαντική, τότε η απόφαση για εκλογές τον Μάιο θα γίνει μονόδρομος. Για ποιον λόγο; Μα, γιατί έτσι θα εξυπηρετείται η βασική επιδίωξή τους: αν δεν μπορούν να νικήσουν, να παραμείνουν το μοναδικό μεγάλο κόμμα στην αντιπολίτευση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια βήματα τους επόμενους μήνες. Ο κ. Τσίπρας έχει και σχέδιο και στόχους. Και όσοι τον υποτιμούν και θεωρούν ότι το παιχνίδι έχει ήδη λήξει κάνουν λάθος. Όπως έκαναν και το 2015, που άλλα υπολόγιζαν («αριστερή παρένθεση») και άλλα τους βγήκαν.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.