Τα τρία κακά της μοίρας μας (του Κων/νου Τζέκη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Παλαιότερα, κομπάζαμε και φτύναμε τον κόρφο μας, αφού ήμασταν μια χώρα με ομόδοξους και κατά μεγάλο ποσοστό ομόθρησκους, με την ίδια γλώσσα και με τους ίδιους εθνικούς στόχους.  Τώρα μάλλον η ομοιογένεια τραυματίσθηκε

Σε εθνικές, για τη χώρα, κρίσεις, όλοι μαζί, άνθρωποι κάθε πολιτικού χρώματος, κάθε κοινωνικής τάξης,  χωρίς να μετράνε οι ιδιαιτερότητες και οι τοπικισμοί, βαδίζαμε μαζί χέρι- χέρι αγκαλιασμένοι, με τις έριδες και τις διαφωνίες μας, αλλά σπάνια διχασμένοι, αντιμετωπίζαμε τον εχθρό, που κάθε φορά, εμφανίζονταν στα τείχη των συνόρων μας.

Και αυτά συνέβαιναν μόλις χθες, με πρωταγωνιστές τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Τόσο κοντά.

Σήμερα, λες και οι έριδες εγκαταστάθηκαν στις κορυφές των σπιτιών μας ή στις αυλές μας, λες και ο κερδώος Ερμής κυρίευσε τις καρδιές μας, λες και ο υλισμός είναι όνειρο ζωής και μονόδρομος, λες και το συμφέρον, το ατομικό, είναι ο στόχος του καθενός μας, αλλάξαμε δρόμο και ζωή.

Εξανεμίσθηκαν τα όνειρά μας, τα ιδανικά μας, οι στόχοι μας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Χάθηκε μαζί με τα ιδανικά μας και το φιλότιμο και η τιμιότητα και η ντομπροσύνη.

Ας πάρουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που βασανίζουν αυτή τη στιγμή, τη χώρα μας.

Η πρώτη, είναι η υγεία. Όλοι μας γνωρίζαμε ότι για να γίνεις καλά, όταν η ασθένεια σου χτυπούσε τη ζωή σου, έπρεπε, για να το επιτύχεις αυτό, να έχεις χρήματα ή φίλους.

Ο γιατρός άρχιζε την εξέτασή σου λέγοντας την κλασική ερώτηση, τι δουλειά κάνεις και πόσα κερδίζεις, απ’ αυτήν. Δεν γνωρίζω αν οι προσπάθειες θα οδηγήσουν τη χώρα σε καλύτερη υγεία, αλλά γνωρίζω, ότι, αφού δεν έχουμε χρήματα και φίλους, μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξει, για να μπορέσουμε, τέλος πάντων, να επισκεφθούμε έναν γιατρό της προκοπής, χωρίς να δηλώσουμε σ’ αυτόν πόσα κερδίζουμε.

Η δεύτερη, είναι  οι κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Η νέα Κυβέρνηση πιστή στις εξαγγελίες της αποφάσισε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις όλων σχεδόν των περιουσιών της. Πρέπει να κάνει αλλαγές στη  ΔΕΗ, αλλά με τα βαρίδια των παροχών των εργαζομένων που φθάνουν μέχρι και να γλυτώνουν χρήματα από τα Δημοτικά τέλη σε βάρος του άλλου χειμαζόμενου πληθυσμού. αποτελεί μάλλον υποχρεωτική απόφαση. Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν απεργίες αλλά με τέτοιον ήπιο καιρό που οι μονάδες υπολειτουργούν, ούτε που θα φαινόταν.

Η τρίτη είναι η εγκατάσταση των μεταναστών. Μετά τις εκλογές όλοι πανηγύριζαν αφού ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος. Ύστερα ήρθαν τα μαντάτα. Κύριοι θα πάρετε την μερίδα των προσφύγων. Δεν την θέλουμε. Αυτό αφορά εσάς όχι την παράταξη που σας διόρισε τοπικούς άρχοντες. Κόψτε το λαιμό σας. Να γνωρίζετε ότι έχετε χρέος να βοηθήσετε διαφορετικά αυτό θα μετρήσει στις άλλες εκλογές. Αυτό μάλλον θα πρέπει να ειπώθηκε και όλοι έβαψαν μαύρα κοστούμια.

Κοιτάτε σύμπτωση. Όλοι οι θιγόμενοι τοπικοί άρχοντες, συνδικαλιστές, από κάθε μετερίζι, όταν θίγονται συμφέροντα ή επιχειρούνται αλλαγές, όλοι τους ξεσηκώνονται για το συμφέρον των πολιτών. Ποτέ για το δικό τους συμφέρον. Τώρα το ερώτημα αν τους εξουσιοδοτήσαμε να γίνουν οι δήθεν απρόσκλητοι προστάτες μας, μάλλον, θα μένει αναπάντητο.

Και ο λαός σιωπά. Αντί να απαντήσει σε όλους τους εθνοσωτήρες του, ότι δεν επιθυμεί καμία προστασία. Να απαντήσει σε όλους αυτούς με σθεναρά αντίδραση. Να δούμε τίνος συμφέροντα θίγονται και τίνος εξυπηρετούνται. Αλλά κάνει υπομονή. Ίσως αυτή να είναι μια μορφή απελπισίας μεταμφιεσμένη σε αρετή. Ποιος ξέρει.

Κωνσταντίνος Τζέκης

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *