Τα φεστιβάλ φλογέρας (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα

Στα τιμαλφή της μνήμης μου ανήκουν τα ακούσματα φλογέρας από βοσκούς τις καλοκαιρινές νύχτες, τότε που κοιμόμασταν στα χωράφια για να δουλέψουμε περισσότερο αφού κερδίζαμε χρόνο όταν κοιμόμασταν εκεί. Το 19 6 σκέφτηκα πως έπρεπε κάτι να κάνω για να αναδείξω και βοηθήσω το χωριό μου. Όλα τα χωριά εκτός από το δικό μας είχαν ιδρύσει πολιτιστικούς-μορφωτικούς συλλόγους και παρουσιάζανε γιορταστικά προγράμματα. Εγώ έψαχνα για κάτι διαφορετικό που θα τραβούσε τον κόσμο και θα το χρησιμοποιούσα ως όχημα για να παρουσιάσω το χωριό μου μέσα από τις παραδόσεις, τη λαογραφία και τον προφορικό μακεδονικό λόγο. Αποφάσισα να οργανώνω κάθε χρόνο τον Αύγουστο το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΛΟΓΕΡΑΣ ΤΗς ΣΕΤΙΝΑΣ και κάθε χρόνο να το εμπλουτίζω με κάτι, έτσι ώστε να αποφύγω τη
μονότονη και κουραστική επανάληψη κάποιων δρώμενων. Ξεκίνησα φτιάχνοντας μια αφίσα αφού είχα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της κοινότητας για να μη νομίζουν ότι είχαν κάποιους αλλότριους σκοπούς, αφού ήμουν χαρακτηρισμένος ως αυτονομιστής. Έγινε το πρώτο φεστιβάλ με μια καλή δημοσιότητα ιδιαίτερα από το ραδιόφωνο και τον τοπικό τύπο. Μπορώ να πω ότι αμέσως καθιερώθηκε.

Το δεύτερο φεστιβάλ εμπλουτίστηκε με το ντουντούλε (περπερούνα), το τρίτο με κουρμπάνι – σφάξαμε δυό αρνιά το τέταρτο με κατασκήνωση αποβραδίς κι όλο και κάτι επινοούσα για να αποφύγουμε τη μονοτονία. Ακολούθησαν και άλλα.

Τα πιο πετυχημένα θαρρώ πως ήταν το ΣΤ’ της Μπέλα Ρέκα και το Ζ’ του Τάσου Κλαντένετς τα έτη 2001 και 2003 αντίστοιχα. Το 2002 δεν έγινε για λόγους δικής μου υγείας (έμφραγμα μυοκαρδίου). Το Θ’ φεστιβάλ το 2005 στη θέση Στάρο Σέλο της Μελίτης μ’έκανε έδειξε ότι δεν το αγκάλιαζε η νεολαία κι αυτό μας έκανε να αναστείλουμε την οργάνωση του για μερικά χρόνια.

Η πίεση που δέχτηκα από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μελίτης, μ’έκανε να ενδώσω και να συμφωνήσω το 2012 να πραγματοποιηθεί το Ι’ φεστιβάλ στη θέση Κόινο της Παπαδιάς με ευθύνη του συλλόγου και αυτό απέτυχε παταγωδώς. Στα φεστιβάλ αυτά και κυρίως μετά το Δ’ κατασκηνώναμε, διαβάζαμε ποιήματα, διηγήματα, ακούγαμε από ηλικιωμένα άτομα διηγήσεις ή παραμύθια ή τραγούδια. Την επόμενη μέρα το μεσημεράκι γινόταν ο διαγωνισμός φλογέρας, οπότε δίνονταν και τα έπαθλα.

Το πιο ωραίο και γοητευτικό ήταν το ΣΤ’ το 2001 όπου συγκεντωθήκαμε περισσότερα από διακόσια άτομα και με τη συνοδεία ενός κλαρίνου και ενός νταουλιού ξενυχτίσαμε. Το φεστιβάλ αυτό κινηματογραφήθηκε από τη σκηνοθέτιδα τη Μαρία Λεωνίδα και από συνεργείο της ΕΤ3.

Το πιο επεισοδιακό ήταν το Ζ’ το 2003, όπου παρεξηγήθηκαν ορισμένοι “εθνικόφρονες” γιατί συμμετείχαν οι “Σκοπιανοί” – που είχαν έρθει με πούλμαν, με μια τραγουδίστρια και μια ηθοποιό για απαγγελία και δε φτάναν αυτοί, μερικοί τοπικιστές “Μακεδόνες” δεν ήθελαν τη συμμετοχή των Ποντίων και που να’ρχονταν οι Αρβανίτες, οι Τσιγγάνοι και οι Βλάχοι που είχα καλέσει!

Στα φεστιβάλ παρατήρησα ότι η γνήσια συμμετοχή ήταν από άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ οι νέοι έρχονταν για για να φάνε, να πιούνε και να την πέσουνε σε καμιά γκόμενα. Μερικοί από τους νέους έπιναν τόσο πολύ που καθώς τους έβλεπα πιωμένους να παίρνουν τα αμάξια τους και να φεύγουν νυχτιάτικα μ’έπιανε πανικός μη σκοτωθούν.

Το Α’ φεστιβάλ το χρημοτοδότησα μόνος μου, ενώ στα υπόλοιπα χορηγοί ήταν ιδιώτες (Ρόζας, Φαρμακείο Αθήνας, Αφοί Λαζαρίδη, Τορμπάκης), πολιτιστικοί σύλλογοι (Μελίτης, Βεύης, Παπαγιάννη, Αλώνων, Υδρούσας, οι Πελαγόνες) τα πρώτα χρόνια και τα τελευταία ο δήμος Μελίτης.

Ένα λάθος που έγινε σχετικά με τους διαγωνιζόμενους ήταν ότι τους καλύπταμε τα οδοιπορικά και για τους τρείς πρώτους ένα καλό χρηματικό έπαθλο κι έτσι “καταφέραμε” να’ρχονται μόνο για χρήματα κι όχι για την όλη γιορτή.

Έρχονταν από πολλά μέρη της Μακεδονίας, στήνανε τ’αντίσκοινα τους και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας. Αυτούς που δεν μπόρεσα να πείσω για την όλη εκδήλωση μας ήταν συγχωριανοί μου, που όχι μόνο δεν συμμετείχαν αλλά ούτε καν έρχονταν ως ακροατές.

Χρόνια τώρα εξακολουθούν να με ρωτάνε πολλοί, όταν με συναντάνε, τόσο συντοπίτες μας όσο και απο άλλα μέρη της Μακεδονίας, αν θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ ή γιατί έχουμε σταματήσει να το κάνουμε. Ίσως έγραψε κι αυτό την ιστορία του, αφού διάδοχη κατάσταση δεν προέκυψε.

Τις δυό τοποθεσίες του χωριού μας που, κυρίως πραγματοποιήθηκαν τα φεστιβάλ, οι συγχωριανοί τα λένε με τ’όνομα “ΦΛΟΓΕΡΑ” είναι κάτι κι αυτό. Εύχομαι κάποιοι νέοι να υιοθετήσουν την ιδέα και να ξεκινήσουν πάλι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΛΟΓΕΡΑΣ ΣΕΤΙΝΑΣ.

Πέτρος Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.