ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

του Παπαδόπουλου Θεόδωρου

Κατά γενική ομολογία οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με επίκεντρο όπως πάντα τις φωτιές, ήταν οι πιο πετυχημένες.  Βοήθησε σίγουρα και ο καλός καιρός και η λαχτάρα του κόσμου για διασκέδαση μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω covid. 

Πολύ κέφι, πολύ χαρά, τεράστια συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών που ενωνόντουσαν σε κυκλικούς χορούς με χάλκινους τοπικούς ήχους.

Ήχοι που ήταν στο περιθώριο ώσπου ο ξεχωριστός, πολυβραβευμένος, βαλκάνιος από την Βοσνία σκηνοθέτης, Emir Kusturica το 1995 παρουσίασε την ταινία “Underground” (ξανα) επενδεδυμένη μουσικά με τα βαλκανικά χάλκινα από τον επίσης ξεχωριστό Σέρβο μουσικό Goran  Bregovic, όπως είχαν κάνει και νωρίτερα στον “Καιρό των Τσιγγάνων”.

Οι ξεσηκωτικοί χάλκινοι ήχοι της ταινίας, βγήκαν από τις κινηματογραφικές αίθουσες και ακουγόντουσαν με ενθουσιασμό στα αθηναϊκά clubs και πίστες. Κορυφαίοι καλλιτέχνες του ελληνικού μουσικού χώρου όπως η Λίνα Νικολακοπούλου και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνεργάστηκαν με τον Goran Bregovic, παντρεύοντας τα βαλκανικά χάλκινα με ελληνικό στίχο.

Το πετυχημένο αποτέλεσμα ενθουσιάζει μέχρι και σήμερα και τα τοπικά χάλκινα, δια της πλαγίας οδού βγήκαν από το περιθώριο και είναι πλέον περήφανο στοιχείο της τοπικής πολιτιστικής μας παράδοσης.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *