“Τα όμορφα δάση, όμορφα καίγονται…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η χώρα καίγεται… Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων έχουν γίνει στάχτη, άλλες καίγονται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και το βάρος από τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους είναι δυσβάσταχτο, τόσο για την οικονομία όσο και για τη ψυχολογία των ντόπιων.

Κάθε χρόνο προστίθεται περισσότερο μαύρο στην ελληνική γη και περισσότερος ανθρώπινος πόνος. Για πόσο καιρό η ελληνική κοινωνία θα μετρά καμμένες εκτάσεις, θα κλαίει πάνω σε αποκαΐδια υπό τους ήχους των διασταυρούμενων πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – εναλλασσόμενοι οι ρόλοι – για ευθύνες;

Και καλά όλα τα άλλα. Αλλά, για όνομα του θεού, μπορεί να αποτελεί ένδειξη εμπρησμού το γεγονός ότι στο δάσος βρέθηκε «συσσωρευμένη καύσιμη ύλη όπως, ξερόχορτα, κλαδιά και ξύλα»;

Μα, αν δεν βρεθούν ξερόχορτα, κλαδιά και ξύλα στο δάσος, που θα βρεθούν; Στο περιστύλιο της βουλής; Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι βρέθηκαν και περιττώματα αρκούδας, που ως γνωστόν… ανακουφίζεται στο δάσος!

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη και προκάλεσε την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, αλλά τα «υλικά καύσης, όπως στουπιά, πλαστικά σπασμένα μπιτόνια (τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό), κάποια φιαλίδια υγραερίου» είναι δυστυχώς δείγματα της… ελληνικής χλωρίδας.

Εδώ βρέθηκε κοτζάμ λεκάνη τουαλέτας στον βυθό της Άνδρου, δεν θα βρίσκονταν φιαλίδια των λεγόμενων «camping gas» στα ελληνικά δάση;

Κάθε φορά, ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος, γράφεται και παίζεται το σενάριο του «πανούργου» αλλά χωρίς άλλα χαρακτηριστικά εμπρηστή.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί διάφορες δοξασίες για τις φωτιές που τις βάζουν άλλοτε οι χουντικοί, άλλοτε οι Τούρκοι και άλλοτε οι οικοπεδοφάγοι. Έχει κατηγορηθεί μέχρι και το ΠΑΣΟΚ και οι αντιεξουσιαστές!

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη το 2007, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάκης Γιακουμάτος άφησε υπονοούμενα για το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «μήπως το πράσινο καίει το πράσινο;».

Μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου: «το μαύρο καίει το πράσινο». Όταν τον ρώτησαν αν υπάρχουν κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν σ’ αυτήν την καινοτόμο θεωρία, αντέστρεψε την ερώτηση: «Εσείς», είπε, «έχετε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τις φωτιές δεν τις βάζουν οι αντιεξουσιαστές;».

Τώρα, για να λέμε αλήθειες, οι «πανούργοι» εμπρηστές των δασών, οι «βάρβαροι», είναι «μια κάποια λύσις». Μια λύσις βολική στην οποία καταφεύγουν όλοι, από τις κυβερνήσεις που δεν οργανώνουν με ορθολογικό τρόπο τους μηχανισμούς πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, μέχρι τα στελέχη των μηχανισμών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, μέχρι τον ΑΔΜΗΕ (ΔΕΗ) που δεν φροντίζει να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις κολόνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος -με αποτέλεσμα οι σπινθήρες να προκαλούν πλείστες όσες πυρκαγιές- και μέχρι τους εκδρομείς ή τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τα δάση που δεν ακολουθούν τις οδηγίες για την αποφυγή πυρκαγιών κατά τις επικίνδυνες ημέρες.

Όσο για εκείνα τα υπολείμματα «εμπρηστικών μηχανισμών», που πάντα βρίσκονται στους τόπους της πυρκαγιάς, όπως «πλαστικά μέρη μπιτονιών τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό», όποιος έχει περάσει από δρόμους που διασχίζουν τα δάση θα βρει ολόκληρες χωματερές, όχι μόνο με πλαστικά μπιτόνια, αλλά ολόκληρες οικοσκευές: ψυγεία, πολυθρόνες, κομμάτια νοβοπάν που ήταν κάποτε βιβλιοθήκες!

Για να μην μιλήσουμε για συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια που είναι το πιο… σύνηθες στοιχείο της ελληνικής χλωρίδας…

Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν και οι εμπρηστές, οι οποίοι πολλές φορές συλλαμβάνονται. Αλλά χωρίς να έχουμε στατιστικά στοιχεία, μπορούμε να εικάσουμε ότι οι κακόβουλοι εμπρησμοί είναι συντριπτικά λιγότεροι από εκείνους που οφείλονται στην αδιαφορία και την ανευθυνότητα των νεοελλήνων. Ξέρετε, εκείνων του «έλα μωρέ τώρα… σιγά το πράμα…»

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.