Τελικά είμαστε τυχεροί – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όταν θα διαβάζετε αυτό το σημείωμα , αγαπημένοι μου θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, εκτός απροόπτου, την απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή, μιας και η δίκη πρόκειται να γίνει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 11π.μ.

Είναι μία δίκη που αντίστοιχη της δεν έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία. Εν τω μεταξύ ενημερώνομαι από την τελευταία δημοσκόπηση που έκανε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, πως το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη φτάνει το 1,2%.

Εντάξει, το ποσοστό φαίνεται μικρό, όμως εκείνο που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του είναι πως ο Κασιδιάρης αυτήν την Τετάρτη ειδικά θα παραφυλάει όπως ο λύκος που περιμένει να φύγει ο βοσκός. Πλέον, φορώντας τον κάπα του μετανοημένου θα έχει γύρω του και όσους νταντεύει αυτή την περίοδο.

Πόσοι είναι; Αν προσπαθήσουν να μετρήσουν καλά, ακόμα και οι πιο ενημερωμένοι, δεν ξέρουν ακριβώς τον αριθμό. Πόσοι, άραγε, αγαπημένοι μου, είδαν την ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας της Χρυσής Αυγής; Δεν γνωρίζω να πω. Εκείνος όμως που γνωρίζω, γνωρίζουμε όλοι και θα θυμόμαστε είναι ένας: Ο νεκρός Παύλος Φύσσας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 δεκάδες μηνύματα σε social media άρχισαν να διακινούν τις πρώτες πληροφορίες για μια δολοφονία: “οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι”. Στην περιοχή επικρατούσε αναβρασμός όταν μία ομάδα ανθρώπων, κάποιοι μαυροντυμένοι, με ξυρισμένα κεφάλια, άρχισαν να κυκλώνουν την καφετέρια «Κοράλλι». Το γεγονός καταγράφηκε και από αστυνομικούς.

Λίγο πριν, ένα κομβόι μηχανών και αυτοκινήτων μελών της Χρυσής Αυγής ξεκινούσε από τα γραφεία της Τοπικής της Νίκαιας προς την καφετέρια, ειδοποιημένοι από ένα ομαδικό sms: «Όλοι τώρα στην Τοπική». Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, το τάγμα εφόδου κυνήγησε τον Παύλο ώσπου τον εγκλώβισε.

Η εμφάνιση του στελέχους της Τοπικής Γιώργου Ρουπακιά με ένα μαχαίρι στο χέρι ήταν το τέλος του. Δυο μαχαιριές κατάστηθα και μία στο πόδι. Λίγο πριν ξεψυχήσει, ο ίδιος υπέδειξε τον δράστη που μόλις είχε πετάξει το μαχαίρι. Εκείνο το βράδυ, πριν αλλά και μετά τη δολοφονία του παλληκαριού, καταγράφηκαν περίπου 150 κλήσεις κινητών που ανήκαν σε μέλη, στελέχη και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Την Τετάρτη, λοιπόν, αγαπημένοι μου, το δικαστήριο με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση θα δώσει, μετά από επτά χρόνια, μία απάντηση σε ένα κρίσιμο μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας ερώτημα που θα έχει επίδραση στον παρόντα και σε μελλοντικό χρόνο.

Το διακύβευμα αφορά ένα πολιτικό κόμμα, που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό, και που τώρα δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Για να το πούμε πιο σωστά σύμφωνα με την κατηγορία, μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα.

Ο Φύσσας ήταν η αρχή του τέλους για μια κοινωνία που κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου. Δεν έδινε δεκάρα για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών της, αρνήθηκε να καταδικάσει τη βία, δεν έδωσε σημασία στις ρωγμές της δημοκρατίας που δημιούργησε ο ευτελισμός της, δεν νοιάστηκε για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκής δημόσια παρουσία του περιθωρίου.

Συνειδητοποίησε τι συνέβαινε όταν το θύμα ήταν «δικό της»: Ο Παύλος! Ένας νεαρός άνδρας, ένας Έλληνας, που δολοφονήθηκε χωρίς λόγο. Αυτός ο άνδρας, αγαπημένοι μου, έγινε σύμβολο και μας επέτρεψε να ελπίζουμε πως ακόμα κι αν αργήσαμε, έστω στο και πέντε, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Τελικά, μετά από επτά χρόνια, ήρθε η ώρα της δικαίωσης; Ακόμα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τελική απόφαση, κανείς μας δεν είναι απόλυτα σίγουρος για την απόφαση. Αν δεν κάνω λάθος έχει προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως που μιλάει για την απαλλαγή του αρχηγού, των πρώην πια βουλευτών και των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Μπορεί το δικαστήριο να μην την λάβει υπόψη του, όμως, για καλό και για κακό, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Η σωστή αντίδραση, ακόμα και σε μια κακή απόφαση, είναι πιο σημαντική απ’ όσο φαίνεται: το χειρότερο δεν είναι να γλιτώσουν την φυλακή τα μέλη τη Χρυσής Αυγής.

Το χειρότερο είναι να θεωρηθούν δικαιωμένοι. Μπορεί η καταδίκη της δολοφονίας του Φύσσα να είναι κοινός τόπος για όλο το δημοκρατικό τόξο, όμως όταν η συζήτηση δεν αφορά σε αυτόν, είναι απίστευτα εύκολο να ξεχάσουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια. Θεωρητικά δεν συνιστά απειλή. Η άνοδος και η πτώση της συνδέθηκαν με τα δέκα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

‘Άλλωστε δεν είναι και λίγοι εκείνοι που έχασαν τον εαυτό τους εκείνη την περίοδο, είτε πανηγυρίζοντας για αποφάσεις για τις οποίες σήμερα ντρέπονται είτε ζώντας από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κοινωνικής ανωριμότητας.

Θα τολμούσα να πω πως με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα σταθήκαμε τυχεροί γιατί οι χρυσαυγίτες έκαναν το μοιραίο λάθος. Στην πραγματικότητα, αν μας ρωτήσει κανείς πώς αντιμετωπίζεται η ακροδεξιά, δεν γνωρίζουμε ακόμα την σωστή απάντηση.

Πώς θωρακίζεται πραγματικά η δημοκρατία απέναντι σε έναν διαρκή κίνδυνο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγει από το περιθώριο; Η αμηχανία του αν την μεταχειριζόμαστε ως κομμάτι της πολιτικής μας κανονικότητας φάνηκε στον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Βουλή λίγες μέρες πριν την τελική ετυμηγορία για την υπόθεση.

Οι «κύκλοι» του προέδρου της βουλής Κώστα Τασούλα, υπερασπίστηκαν την απόφασή του και δεν είχαν άδικο σε αυτό που είπαν: Ο Μιχαλολιάκος τυπικά είχε το δικαίωμα να διορίσει την γυναίκα του μετακλητή υπάλληλο της Βουλής βάσει των σχετικών άρθρων του Κανονισμού της Βουλής.

Τελικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς αγαπημένοι μου, ήμασταν πολύ τυχεροί, πιο τυχεροί απ’ ό,τι μας χρωστούσε η πολιτική μοίρα, παρά τις πράξεις και τις επιλογές μας. Και αυτή η τύχη είναι, παραδόξως, άρρηκτα συνδεδεμένη με έναν φόνο.

Ο Φύσσας, το μόνο θύμα που κανείς δεν ξεχνά, μας ανάγκασε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη μας. Η απόφαση της Τετάρτης θα είναι η υπενθύμιση ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει: η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα της βουλής αλλά υπάρχει. Δεν βλάπτει, λοιπόν να συνεχίζουμε να κοιτάμε πού και πού το είδωλό μας, στον καθρέφτη μπας και πάρουμε χαμπάρι εγκαίρως την στιγμή που το φίδι θα τολμήσει να ξαναβγάλει το κεφάλι από την τρύπα του…

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.