Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα υπέρ και τα κατά;

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα είναι το βέβαιο για την πρόοδο της ανθρώπινης ζωής: πως η Επιστήμη έχει κάνει αλματώδη πρόοδο σε βαθμό να έχουν επιτευχθεί αλλαγές που ο άνθρωπος λίγες δεκαετίες πριν να μην τολμούσε να διανοηθεί. Η ανθρώπινη νόηση έχει έμφυτη ανάγκη και περιέργεια να εξερευνά το μυστήριο της ζωής, όπως ο γλύπτης που προσπαθεί μέσα από τον άμορφο πηλό να σχηματίσει ένα πολύπλοκο και επιβλητικό δημιούργημα.

Ένα από αυτά τα άλματα της Επιστήμης που έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και αντιρρήσεων μεταξύ πολλών Επιστημών και τομέων, όπως της Κοινωνιολογίας, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας, της Πληροφορικής, είναι η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Για να αντιληφθούμε τον ορισμό της έννοιας αυτής, είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε τον ορισμό που της δίνει ο μαθηματικός Τζον Μακάρθι, γράφοντας: «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοημόνων μηχανών».

Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει αποτελέσει και το κυρίαρχο θέμα πολλών βιβλίων και ταινιών, περιλαμβάνει το σύνολο των υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως η αντίδραση σε καταστάσεις, η μνήμη, η μάθηση, όπως και άλλα γνωρίσματα ενός ανθρώπου.

Τα πρώτα βήματα γέννησής της τοποθετούνται γύρω στο 1960, όταν διάφοροι επιστήμονες εξέφρασαν την επιθυμία τους στο να αποκωδικοποιήσουν στοιχειώδεις ανθρώπινες συμπεριφορές σε ένα σύνολο λογικών κανόνων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στην Επιστήμη, την καθημερινότητα, την εργασία.

Θετικά γνωρίσματα της τεχνητής νοημοσύνης

Όλοι οι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη πως η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμα πιο δραστικά την ανθρωπότητα και την Επιστήμη σε μεγάλο βαθμό. Ενδέχεται η τεχνητή νοημοσύνη να επιφέρει ένα σύνολο καινοτομιών που ίσως επηρεάσουν την αγορά εργασίας και την τεχνολογική πρόοδο.

Ανάμεσα στις θετικές επιρροές, μπορούμε να συμπεριλάβουμε την ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με ρομπότ, μηχανές και εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να απομνημονεύουν, να εργάζονται αδιάκοπα, να έχουν πάντοτε την ίδια προθυμία για παραγωγή έργου. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι αλάνθαστος και δεν είναι παντοδύναμος ώστε να μην κουράζεται ποτέ.

Αρνητικά γνωρίσματα της τεχνητής νοημοσύνης

Κάθε επιστημονική πρόοδος αγγίζει και ένα ευαίσθητο κομμάτι και υποκατηγορία της Επιστήμης η οποία ονομάζεται Βιοηθική. Η Βιοηθική εξετάζει την επιστημονική καινοτομία και προσπαθεί να συνδέσει την Ηθική με την Επιστήμη και κατά πόσο μία επιστημονική καινοτομία και ανακάλυψη προάγει το σεβασμό στον Άνθρωπο.

Η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει θετικά την αύξηση της εργατικότητας με τα ακούραστα ρομπότ, όμως ενδέχεται και να μειώσει τις θέσεις εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό. Επαγγέλματα, θέσεις εργασίας ενδέχεται να εκλείψουν τελείως και ανθρώπινο δυναμικό να προστεθεί στον τεράστιο αριθμό των ανέργων, αφού θα έχουν αντικατασταθεί από πανέξυπνα, δραστήρια και πρόθυμα πάντοτε ρομπότ που θα μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Το πιο ακανθώδες ερώτημα όμως που προκύπτει από την ευρεία διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης και απασχολεί τον τομέα της Βιοηθικής, είναι πως χτυπά στο ευαίσθητο μέρος του πυρήνα του Ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί τόσο εύκολα να αντικατασταθεί από μία μηχανή; Ενδέχεται στο ερώτημα αυτό να επέμβει και η Εκκλησία, η οποία θεωρεί τον άνθρωπο εικόνα Θεού και δε δέχεται την αντιγραφή και υποτίμησή του με κανέναν τρόπο.

Εν κατακλείδι, η πρόοδος της Επιστήμης είναι πάντοτε ένα γεγονός επιθυμητό, το οποίο όμως μόνο αν αξιοποιηθεί σωστά και με σεβασμό στην υπέρτατη αξία που λέγεται Άνθρωπος, θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.