Τζόρτζ Φλόιντ (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η τηλεοπτική εικόνα που ένας λευκός αστυνομικός πιέζει με πόδι του, τον πεσμένο στο οδόστρωμα Αφροαμερικανό, στον οποίον είχαν περάσει χειροπέδες οι αστυνομικοί (ήταν τέσσερις). Ο λευκός αστυνομικός (έχει σημασία ότι είναι λευκός) δεν πιέζει σε ακίνδυνο σημείο, αλλά στον τράχηλο.

Ο ατυχής Αφροαμερικανός τον παρακαλάει λέγοντας “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, οι άλλοι τρεις δεν επεμβαίνουν για να γλιτώσουν τον μαύρο, με αποτέλεσμα ο Αφροαμερικανός να χάνει σιγά-σιγά και βασανιστικά την πολύτιμη “μαύρη” ζωή του.

Είμαι σίγουρος ότι αν στη θέση του μαύρου πολίτη ήταν λευκός δεν θα συνέβαιναν έτσι τα πράγματα. Απλή απόδειξη ότι η Αμερική που κάποιοι την θεωρούν χώρα της ελευθερίας, είναι μια διχασμένη ρατσιστική χώρα. Υποκριτικά στη Νέα Υόρκη υπάρχει το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν σε πολλές πόλεις της Αμερικής, αλλά και σε ευρωπαϊκές κυριάρχησε το σύνθημα “Η ζωή των μαύρων έχει αξία”. Την ίδια ώρα ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Τράμπ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές αλήτες.

Αλλά οι μαύροι θεωρούνταν “ζώα” στην Αμερική από τα χρόνια του δουλεμπόριου. Χρειάστηκαν αγώνες με αίμα για να αποκτήσουν κάποια δικαιώματα. Έπρεπε να δολοφονηθεί ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Ακόμα και σήμερα δολοφονούνται 1000 πολίτες κάθε χρόνο από αστυνομικούς. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι έγχρωμοι. Ακραία συμπεριφορά με δολοφονίες μαύρων είχε η αποτρόπαια Κου-Κλουξ-Κλαν με τις άσπρες κουκούλες. Φυσικά δεν αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές όλοι οι Αμερικανοί.

Απόδειξη ότι και τώρα στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και λευκοί. Αξιαγάπητη ήταν και η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου που καταδίκασε και συμπαραστάθηκε στους διαδηλωτές.
Κάτι ανάλογο έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος (ο οποίος είχε μεγάλη πολιτική δύναμη) και υπάρχει φωτογραφία του σε διαδήλωση δίπλα στον Λούθερ Κινγκ.

Δολοφονίες από αστυνομικούς γίνονται συχνά σε όλες τις χώρες. Έχουν συμβεί δυστυχώς και στην Ελλάδα. Παράδειγμα οι δολοφονίες Γρηγορόπουλου και Κωστόπουλου στην Αθήνα. Οφείλω να πω ότι τέτοιες πράξεις καταδικάζονται και από αστυνομικούς.

Στην Αμερική πολλοί άνδρες των ΜΑΤ, γονάτισαν μπροστά από τους διαδηλωτές, σαν να ζητούν συγγνώμη.

ΥΓ1: Ο Αφρικανός Νέλσον Μαντέλα έκανε 20 χρόνια φυλακή στην άκρως ρατσιστική Νότια Αφρική. Δικαιώθηκε όμως και έγινε πρόεδρος της χώρας αυτής. Καταργήθηκε και το Απαρτχάιντ.

ΥΓ2: Στην Αμερική απαγορευόταν να μπαίνουν σε λεωφορεία μαύροι εκεί κοντά στη δεκαετία του πενήντα. Μια γυναίκα αγνόησε την απαγόρευση και αρνήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο παρά τις λεκτικές επιθέσεις των “καλών” χριστιανών λευκών. Η κοινότητα των μαύρων αναθάρρησε.

Θανάσης Γερμανίδης

Γερμ. Θαν.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.