Τιμή και δόξα στον Ποντιακό Ελληνισμό (του Άγγελου Μαρκόπουλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Εφέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια απο την Γενοκτονία των Ποντίων. Οι ποντιακές οργανώσεις υπολογίζουν με στοιχεία σε 353.000 τους σφαγιασθέντες απο τις ορδές του Κεμάλ.

Προ του Α’ παγκοσμίου πολέμου ο πληθυσμός του Πόντου ανήρχετο σε 2.048.250 ψυχές, εκ των οποίων 700.000 Έλληνες Ορθόδοξοι, 157.300 Αρμένιοι, 85.000 Κρυπτοχριστιανοί (επιτοπίως Κλωστοί λεγόμενοι), Μωαμεθανοί 422.000 (μαζί και οι Τάταροι και οι Τσιπνήδες), 221 Λάζοι, 76.000 Κούρδοι, 63.000 Κιζιλμπάσηδες, 166.000 Κιρκάσιοι, 53.380 Γεωργιανοί, 65.000 Οφλήδες, 12.000 Τονιαλήδες, 17.000 Τζάννοι, 5.000 Αθίγγανοι και κάποιοι Πέρσες, Άραβες, Πομάκοι και Ιουδαίοι (πηγη: Ελευθερουδάκη Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν, 1930).

Εκκλησιαστικώς οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαιρούντο σε έξι Μητροπόλεις ήτοι Τραπεζούντος, Ροδοπολεως, Χαλδιάς-Κερασούντος, Κολωνείας, Νεοκαισαρείας και Αμάσειας.

Μετά τις σφαγές και τον εξανδραποδισμό, όσος ελληνικός πληθυσμός επέζησε, εντάχθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον Πόντο και να’ ρθει στην Ελλάδα, διασκορπισθείς σε διάφορα μέρη του του κράτους. 

Η ελληνική πολιτεία μετα απο 8 δεκαετίες καθιέρωσε στις 24 Φεβ. 1994 την 19ην Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία των Ποντίων.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 ακολούθησε και η άλωση της Τραπεζούντας το 1461. Μετα δε την Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (10 Ιουλ. 1774), άρχισαν οι βίαιες ενέργειες εναντίον των Ελλήνων και η παρεμπόδιση της ελεύθερης δημιουργικότητας και παρουσίας τους στον Πόντο.

Το σχέδιο συστηματικής ομαδικής δολοφονίας των Ποντίων καταστρώνεται απο τους Νεοτούρκους το 1911 με αρχηγο τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η απόφαση ελήφθη το 1911 στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο του κομιτάτου “Ενωση και πρόοδος” και περιελάμβανε στρατολόγηση ολου του ενεργού πληθυσμού απο 15 εως 45 ετών για έργα οδοποιίας, γεφυρών, λατομείων, ορυχείων, κλπ. στα βάθη της ανατολής με σκοπό την ουσιαστική εξόντωση τους απο την πείνα, τα βασανιστήρια και την αδιάκοπη εργασία στα τάγματα εργασιας (αmele taburu) όπου άφησαν τα κόκκαλα τους, της μαζικής αυτής εξόντωσης χαρακτηρισθείσης διεθνώς ως “Λευκής Σφαγής” (Μassacre Blank).

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από συγκροτημένες επιθέσεις στα ελληνικά χωριά, φόνους, βιασμούς, κρεμάλες, ληστείες, απαγχονισμούς και απαγόρευση συνεργασίας με τους μουσουλμάνους, μεθοδεύσεις που ανάγκασαν πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες του Πόντου.

Οι Τούρκοι τους επέτρεψαν να πάρουν μαζι τους μόνο τα απαραίτητα για την φυγή με συνέπεια την πείνα και την εξόντωση και τον θάνατο. Παράλληλα, εγένοντο λεηλασίες, πυρπολισμοί και τρομοκρατία για πλήρη αφανισμό των Ελλήνων.

Μετά ο Κεμάλ έκανε την μυστική οργάνωση (Mutafai Milliye) και τα “έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας” που κατεδίκαζαν τοπικούς ηγέτες ως εχθρούς της Τουρκίας και μετά τους εκτελούσαν.

Οι Ρώσοι με εντεταλμενο τον Μ. Φρούνζε βοήθησαν τους νεότουρκους επειδή οι τελευταίοι τους βοήθησαν στην επανάσταση των Μπολσεβίκων, με τον ιδιο τον Φρούνζε να γράφει: “…από ολο τον ελληνικό πληθυσμό των περιοχών της Σαμψούντας, της Σινώπης, και της Αμάσειας απόμειναν μόνο μερικές ανταρτο-ομάδες με αρχηγό των Λάζων Οσμάν Αγά, ο οποίος πέρασε δια πυρος και σιδήρου με την άγρια ορδή του ολη την περιοχη…” (βιβλίο του Φρούνζε: “Αναμνησεις απο την Τουρκια”).

Ο Ρώσος πρέσβης δε στην Άγκυρα Αραβόλ ενημερωθείς απο τον Φρούνζε τα είπε ολα αυτά στο Κεμάλ ο οποίος εδικαιολογείτο οτι δήθεν οι Έλληνες ήθελαν να κάνουν ποντιακό κρατος στην Τουρκία. Επίσης, ο Φρούνζε γράφει: “οι Τσέτες του Οσμάν Αγά έσπειραν τον πανικό στον πόλη Χαβζά. Έκαψαν, βασάνιζαν και σκότωναν όλους τους Έλληνες και Αρμένιους … Σε απόσταση 30 χιλ. συναντούσαμε μόνο πτώματα. Μόνο εγώ μέτρησα 58. Σε ένα σημείο βρήκαμε το πτώμα μιας ωραίας κοπέλας. Της είχαν κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν κοντά στο χέρι της. Σε άλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενός άλλου κοριτσιού 7-8 ετων, δολοφονημένου απο το κάρφωμα της λόγχης του φαντάρου…”. 

Τιμή και Δόξα στους Έλληνες του Ποντου που τίμησαν την ιστορία του Ελληνισμού.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ 353.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΟΤΙΣΕΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΡΘΩΠΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ FORA  ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ.

 
Ο Αγγελος Μαρκόπουλος είναι Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων, πρώην Εμπειρογνώμονας της Βουλής των Ελλήνων (επι 29 συναπτά έτη) για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς και τώρα Δικηγόρος στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ. 

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.