Τι δώσαμε; Τι πήραμε; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πλανητάρχη, το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν αυτό που ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να αναφέρει δύο φορές: Η αναβάθμιση των ελληνικών αεροπλάνων F16. Η οποία μπορεί να αποφέρει στις αμερικανικές εταιρείες έως και 2,4 δισεκατομμύρια! Ακριβώς έτσι! Η Ελλαδίτσα της κρίσης, η Ελλαδίτσα που το 40% του πληθυσμού της βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, αυτή η Ελλαδίτσα θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην υπερατλαντική σύμμαχο.

Και, δυστυχώς, ο Αλέξης, από εκείνη τη δήλωση του «ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό και εκλεγεί ο Τραμπ», κατέληξε στο «η προσέγγιση του προέδρου Τραμπ στα πράγματα γίνεται για καλό»!!! Όμως, τώρα πια τίποτα δεν μας ξενίζει. Τώρα πια το μάθημα το ξέρουμε… «νεράκι». Έτσι γίνεται στην πολιτική. Ανέκαθεν αγοράζαμε και θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε, και όχι μόνο από τους Αμερικανούς, προσδοκώντας πότε επενδύσεις και πότε στήριξη έναντι της Τουρκίας. Όντως, έτσι γίνεται…

Αλλά, διάβολε, υποτίθεται ότι σήμερα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Έτσι μας λένε τουλάχιστον. Πώς έχουν αλλάξει; – Μα υποτίθεται πως η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, είναι οι τρεις χώρες της περιοχής στις οποίες θέλουν να βασιστούν οι ΗΠΑ. – Η Τουρκία παίζει παιχνίδια και τους κάνει τσαλιμάκια, πότε με τη βάση του Ιντσιρλίκ και πότε με τον Πούτιν, από τον οποίο πάει και ψωνίζει οπλικά συστήματα, πράγμα πρωτοφανές για χώρα του ΝΑΤΟ.

– Η Ελλάδα διαθέτει τη βάση της Σούδας. Η σημασία της οποίας, υποτίθεται, έχει αναβαθμιστεί. Αυτή η Ελλάδα, που όπως κατά κόρον τονίστηκε είναι αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά, δεν δικαιούται να της αναβαθμίσουν οι ΗΠΑ τα αεροπλάνα της δωρεάν; Τι είναι δυόμισι ψωρο-δισεκατομμύρια για την υπερδύναμη; Τίποτα! Για την Ελλάδα, όμως, τα δυόμισι δισεκατομμύρια είναι η περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων μαζί!

Αλλά, ας μη μιζεριάζουμε. Ο Τσίπρας απέσπασε πράγματα από τον Τράμπ. Τι απέσπασε; – Απέσπασε την υποστήριξη για «μια αξιόπιστη ανακούφιση του χρέους»! Του Τραμπ βέβαια αυτό δεν του κοστίζει απολύτως τίποτα. – Απέσπασε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ, που δίνουμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ακόμα και σήμερα, που η κρίση μας έχει γονατίσει. Όλα αυτά για να είμαστε… «αξιόπιστος εταίρος».

– Απέσπασε τον καλό του τον λόγο υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα. Τέτοιους καλούς λόγους, όμως, είχαμε πάρει «με τη σέσουλα» και από τους προκατόχους του, αλλά δεν είδαμε τίποτα. Ο Τσίπρας αυτή τη φορά ήταν διαβασμένος. Είπε σωστά όσα έπρεπε να πει. Έδωσε ό,τι ήταν να δώσει. Πήρε πολλά καλά λόγια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην διαπιστώσει σύντομα ότι τα λόγια δεν είναι αρκετά για να οικοδομήσει το “success story” που επιδιώκει.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *