«Τι θα δούμε ακόμα» – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Tις τελευταίες ημέρες, συμβάινει το εξής παράδοξο: Άλλα βλέπεις και άλλα ακούς. Άλλα καταλαβαίνεις και άλλα σου λένε ότι εννούν. Όχι πως κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες στην πολιτική αλλά ορισμένες φορές καταντάει οργουελικό. 

Για παράδειγμα έχουμε ένα νομοσχέδιο που καταργεί -και με τη βούλα- το οκτάωρο. Ένα νομοσχέδιο που δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να «διευθετούν» το χρόνο εργασίας όπως θέλουν, να μην πληρώνουν υπερωρίες αφού θα τις «πληρώνουν» με ρεπό, να απολύουν όποτε τους γουστάρει και οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμιά δικαστική προστασία. Συνδκαλιστές  να απειλούνται με δικαστικά τραβήγματα κι ένα σωρό άλλα.

Με λίγα λόγια έχουμε ό,τι ζητούσε τόσα χρόνια ο Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων και καμιά, μα κάμια, μέχρι τώρα κυβέρνηση -ακόμα και της ΝΔ, με τους άλλους αρχηγούς της- δεν τόλμησε να τους δώσει. 

Κι ενώ το νομοσχέδιο αυτό είναι κυριολέκτικά  η επιτομή του φιλοεργοδοτισμού, ο αρμόδιος υπουργός  μας λέει ότι δεν κάνει τίποτε άλλο παρα « φιλεργατικές μεταρρυθμίσεις».  Με τέτοια διαστροφή των εννοιών των  λέξεων ακόμα και ο Όργουελ θα κατάπινε τη γλώσσα του. 

Το αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά γίνονται και λέγονται την ώρα που στην μητρόπολη του καπιταλισμού ο Τζο Μπάιντεν βγαίνει και λέει ότι την Αμερική δεν την έχτισε η Γουόλ Στριτ, αλλά η μεσαία τάξη, την οποία έχτισαν τα συνδικάτα. Πώς το τολμάς, γέρο Τζο, να εκστομίζεις τέτοια… αριστερά, χωρίς να ακούσεις πρώτα τι λένε ο Κυριάκος κι ο Κωστής, οι ηγήτορες της φιλελεύθερης Ελλάδας; 

Ακούσαμε επίσης και ένα ξεφτέρι, από τα πολλά  που έχει η Βουλή, να λέει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν υπερωρίες, δεν θα πληρώνονται και θα παίρνουν ρεπό, ξέρετε γιατί; Για να πηγαίνουν στον γιατρό. Το νομοσχέδιο λέει «απλήρωτες υπερωρίες», αλλά αυτός καταλαβαίνει (;) «ρεπό για το γιατρό»… 

Ας πάμε και στην απεργία η οποία αν και ήταν μεγαλειώδης, στα συστημικά ΜΜΕ δεν υπήρχε ούτε καν σαν είδηση  στα «ψιλά». Εντάξει σε μια απεργία μπορεί να υπάρχουν κι αυτοί που δεν συμμετέχουν. Είτε γιατί δεν αντέχουν να χάσουν το μεροκάματο είτε γιατί εκβιάζονται από τον εργοδότη, είτε γιατί οι ίδιοι επιλέγουν-για πολλούς λόγους- να γίνουν συνειδητά απεργοσπάστες.

Αυτό φάνηκε ειδικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης με ορισμένους… «υπερήφανους απεργοσπάστες» όπως αποκάλεσαν τους εαυτούς τους.

Είναι όπως το είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου για ορισμένους που έσκασαν μύτη στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση τη μέρα της απεργίας: «Από χθες έχουμε νέα κατηγορία απεργοσπαστών: τους υπερήφανους απεργοσπάστες. Τι θα δούμε ακόμα, τι θα δούμε ακόμα. Πες με ειλικρίνεια, χαμήλωσε το βλέμμα σου, πες εκβιάστηκα από το αφεντικό μου και αναγκάστηκα να εργαστώ και μην το παίζεις υπερήφανος. Μη σηκώνεις και σημαία ενώ είσαι απεργοσπάστης. Μην παριστάνεις, δηλαδή, τον υπερήφανο απεργοσπάστη διότι δεν πείθεις κανέναν. Και γνωρίζουν αυτοί για τους οποίους το λέω ποιοι είναι. Εκαναν και tweet χθες για να υπερασπιστούν την άθλια απόφασή τους να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων. Μόνο ντροπή, μόνο ντροπή». 

Να μη ξεχάσουμε και το άλλο τραγικό που συνέβη στον Ναό της Δημοκρατίας όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητάει το λόγο στη Βουλή και, για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του Σώματος Κ. Τασούλας δεν του τον δίνει και κλείνει τα μικρόφωνα διότι «δεν δικαιούται» από τον Κανονισμό.

Πείτε μου, υπάρχει περίπτωση στην πολιτική και κοινοβουλευτική παράδοση της Μεταπολίτευσης να ζητήσει το λόγο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και να μην του τον δώσει ο προεδρεύων; Έπαιρναν το λόγο και μιλούσαν πάντα γραπτώ ή εθιμικώ (κοινοβουλευτικώ) δικαίω.

Θα μπορούσε  για παράδειγμα, στη δεκαετία του ’70, ο τότε πρόεδρος της Βουλής να μη δώσει το λόγο στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ανδρέα Παπανδρέου; Αδιανόητο. Γιατί ήξερε πολύ καλά ότι θα άκουγε τα «γαλλικά» του Κωνσταντίνου  Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, τέτοια «γαλλικά» δεν τα γνωρίζει ώστε να «επιμορφώσει» τον πρόεδρο της Βουλής. Και ο κ.Τασούλας προφανώς, θεωρεί κατόρθωμά του ότι αφαίρεσε τον λόγο από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, διαστρέφοντας λέξεις και έννοιες.

Ο Όργουελ έχει πει: «Αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα, μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη»… Με βάση όλα όσα περάσαμε την τελευταία εβσομάδα, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.