Τι να φάω για να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου; (της Βασιλικής Παπαδοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τι να φάω για να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου;
Πόση ώρα πριν κοιμηθώ;
Τι φαγητό να επιλέξω;

Ένα συχνό ερώτημα το οποίο και βασανίζει όλους μας, είναι το «τί να φάω για να μην παχύνω…». Στην πραγματικότητα, αυτό που θα πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους, είναι το ότι τίποτα σε λογική ποσότητα, δεν παχαίνει!!! Ακόμα και η πίτσα, που θεωρείται ένα επικίνδυνο τρόφιμο για την αύξηση του βάρους μας, ή το σουβλάκι. Η μακαρονάδα ή και τα πολυαγαπημένα γεμιστά… δεν πρόκειται να μας παχύνουν αν το σύνολο της προσφερόμενης ενέργειας στη διάρκεια της μέρας είναι σωστό.

Πόση όμως είναι η ιδανική ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσουμε;

Οι ειδικοί στο χώρο -διαιτολόγοι- προτείνουν την ακριβή ποσότητα σε ενέργεια (Kcal), ξεχωριστά για το κάθε άτομο, ενώ εμβαθύνουν και προτείνουν
από το σύνολο του ενεργειακού περιεχομένου, το 15-20% να προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 30% από τα λιπαρά και τέλος το 55-60%, από τους υδατάνθρακες.

Για τον καθορισμό βέβαια αυτών των στοιχείων, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, έτσι ώστε να μην περιπέσετε σε διατροφικές «παγίδες». Ένα μοντέλο διατροφής το οποίο και προτείνουν ανεπιφύλακτα οι περισσότεροι ειδικοί στον κλάδο μας, είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που εδώ και χρόνια κατέχει υψηλές θέσεις στην προτίμηση του κοινού, καθώς προάγει την υγεία μας, ενώ παράλληλα μας προστατεύει από την παχυσαρκία. Επίσης, το παν μέτρον άριστον ισχύει και για την περίπτωση των ποσοτήτων του φαγητού που πρέπει να λαμβάνουμε…

Δεύτερο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ατόμων στα γραφεία μας, είναι το «πόση ώρα πριν τον ύπνο να φάω;». Άλλη μια ερώτηση που θέλει διευκρινήσεις… Η σωστή απάντηση λοιπόν είναι, «τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο..». Το κάθε άτομο βέβαια, κάνει τη δική του ζωή και η αυστηρή άποψη του «μην τρως τίποτα μετά τις 8:00», δεν είναι σωστή για έναν τραγουδιστή (που θα πέσει για ύπνο στις 5:00 το πρωί), ή για μια νοσηλεύτρια (που έχει βραδινή βάρδια), ή για τόσα ακόμα κουραστικά επαγγέλματα. Θα πρέπει και τα άτομα αυτά να αντεπεξέλθουν στο βαρύ και βασανιστικό ωράριο που επιβάλλει η εργασία τους το βράδυ.

Τέλος θα λέγαμε πως το δύο ώρες πριν την κατάκλιση, δεν ισχύει για το τελευταίο γεύμα μας, εάν αυτό είναι ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ή ένα γάλα αντίστοιχα, που μπορούμε και να καταναλώσουμε λίγα λεπτά πριν να πέσουμε για ύπνο.

Ένα τελευταίο ερώτημα, είναι το τι φαγητό να επιλέξω… Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία των τροφίμων που παρουσιάζονται στην αγορά, είναι τόσο ποικίλες οι προτιμήσεις όλων μας, που θα ήταν δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα… Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι επιλογές των τροφίμων που θα κάνουμε, θα πρέπει να έχουν να κάνουν και με την εποχικότητα των τροφίμων. Λόγου χάρη, μην τρώτε καρπούζι ή τομάτα το χειμώνα, άσχετα εάν αυτή είναι θερμοκηπίου. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και γενικά προϊόντα εποχής.

Και μάλιστα, αν αυτό είναι δυνατό, επιλέξτε βιολογικά προϊόντα. Η διατροφική τους αξία είναι μεγαλύτερη, η διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών ευρύτερη, ενώ σίγουρα θα έχετε να κάνετε με προϊόντα ελεύθερα από φυτοφάρμακα, καθώς ελέγχονται, δεν ραντίζονται και δεν κακοποιούνται.

Τρόφιμα που θα πρέπει να επιλέξω για τη διατροφή μου το βράδυ, είναι:

  • Γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά
  • Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά
  • Σαλάτα με ντάκο ή ψωμί και λίγο ελαιόλαδο
  • 2 φέτες ψωμί με μέλι
  • Ένα μικρό και θρεπτικό σάντουιτς (λ.χ. Με γαλοπούλα και ντομάτα-μαρούλι-ελιές)
  • Ένα τοστάκι
  • Φρουτοσαλάτα με ή χωρίς γιαούρτι
  • μια ελαφριά σούπα
  • μια μικρή μερίδα τραχανά ή ζυμαρικού

Παπαδοπούλου Βασιλική
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *