Τι πρέπει να προσέξεις όταν γράφεις το δικό σου κείμενο (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το να μπορεί να γράφει κάποιος όμορφα κείμενα, αποτελεί ένα ταλέντο και μία ικανότητα που διαθέτουν λίγοι. Ένα δομημένα σωστό κείμενο είναι ικανό να παρασύρει τον αναγνώστη, να τον επιμορφώσει και να του γεννήσει καινούργιες σκέψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως ένα κείμενο δεν πρέπει μόνο να έχει μία άποψη. Πρέπει να είναι και τεκμηριωμένη σωστά, να τηρούνται ορισμένοι γραμματικοί και συντακτικοί κανόνες οι οποίοι θα προσδώσουν στο κείμενο επίσημο και έγκριτο ύφος.

Όσο πιο ‘’χύμα’’ και ασύντακτο είναι ένα κείμενο, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ο αναγνώστης να κουραστεί και να το εγκαταλείψει.

Τι πρέπει να προσέχει ο αρθρογράφος, κειμενογράφος, συντάκτης που θέλει να γράψει ένα σωστό κείμενο; Ας δούμε μερικές απαραίτητες ενέργειες-κλειδιά:

  • Φροντίζουμε οι παράγραφοι του κειμένου να είναι διαχωρισμένοι, το κύριο θέμα του κειμένου να είναι ξεκάθαρο στην πρώτη. Αναλύουμε σε κάθε παράγραφο μία διαφορετική πτυχή του θέματος και τα ενώνουμε όλο το κείμενο με αρμονικό τρόπο.
  • Φροντίζουμε να είναι γραμματικά και συντακτικά σωστά γραμμένο. Αν γράφουμε κείμενο στο Word, μπορούμε να επιλέξουμε την αυτόματη διόρθωση (F7) ή την εύρεση και αντικατάσταση. Η σωστή ορθογραφία και σύνταξη είναι απαραίτητη για την καλαισθησία και σωστή δομή ενός κειμένου.
  • Μπορούμε να αναφέρουμε πηγές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται προς επίρρωση του δικού μας επιχειρήματος (για παράδειγμα, Μπ. Ράσσελ, Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας, Α, σελ. 146). Με αυτό τον τρόπο, δυναμώνουμε το επιχείρημά μας, γινόμαστε πιο έγκριτοι και απευθυνόμαστε στους αναγνώστες με την υπεύθυνη στάση πως εκφέρουμε μία άποψη η οποία είναι επιστημονική και ορθή.
  • Δεν υιοθετούμε απόψεις σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές, προσβλητικές για μία ομάδα ανθρώπων. Δείχνουμε σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, σε κάθε προσωπικότητα που μας διαβάζει και αντιλαμβανόμαστε τη συγγραφή ως μία ευκαιρία να γίνει ο κόσμος καλύτερος, όχι χειρότερος).
  • Δεν επαναλαμβάνουμε διαρκώς τις ίδιες λέξεις μέσα στο κείμενο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, την ίδια λέξη είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε μία συνώνυμα (πχ, αν θέλουμε να ξαναγράψουμε τη λέξη επικοινωνία μπορούμε αντί για αυτή να γράψουμε ζύμωση, αλληλεπίδραση, επαφή). Η συχνή επανάληψη ίδιων λέξεων μέσα σε ένα κείμενο, μπορεί να καταστεί κουραστική.
  • Δεν εκφέρουμε δικές μας προσωπικές απόψεις για θέματα στα οποία δε είμαστε ειδικοί και αυτό γνωρίζουμε πως μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων. Δεν εκφέρουμε γνώμη για ιατρικά θέματα αν δεν είμαστε ειδικοί, αναφερόμαστε πάντοτε σε απόψεις ειδικών επιστημόνων επί του θέματος για το οποίο άπτεται το κείμενό μας.
  • Φροντίζουμε τη γενικότερη επιμέλεια του κειμένου με κατάλληλες εικόνες, έντονη γραφή αν θεωρούμε πως κάτι είναι σημαντικό και πρέπει να τονιστεί, με υποσυνδέσεις και υπογραμμίσεις.

Ένα σωστό κείμενο είναι ένα όπλο για τον συντάκτη, οφείλει να το επιμεληθεί με αγάπη και προσοχή, διότι δεν αφορά μόνο τον ίδιο: αφορά κάθε αναγνώστη που θα το διαβάσει.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 917 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *