Τι ψήφισες; (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΠροκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές το 1926. Τότε ψήφιζαν μόνο οι άντρες και το μοναδικό εκλογικό τμήμα για τα τρία χωριά ήταν στη Βοστάρανη (Μελίτη). Οι Σετινιώτες θα έπρεπε να περπατήσουν εφτά χιλιόμετρα για να ψηφίσουν γι’αυτό χρησιμοποιήθηκαν ζώα μεταφοράς.

Οι εκλογές θα γίνονταν από την κυβέρνηση Κονδύλη με απλή αναλογική. Το εκλογικό σύστημα ενθάρρυνε την κάθοδο πολλών κομμάτων, όπως κι έγινε. Η προεκλογική εκστρατεία, οι υποσχέσεις, οι “δεκάρικοι” λόγοι δεν έλειπαν και τότε.

Στο νομό Φλώρινας, εκτός από τα χωριά των Ποντίων, δεν ήξεραν ελληνικά κι έτσι οι λόγοι και οι υποσχέσεις απευθύνονταν προς ώτα μη ακουόντων με αποτέλεσμα να μη λείπουν τα πολιτικά ευτράπελα.

Υπήρχε κάποιος βουλευτής που μιλούσε τη ντόπια διάλεκτο και τον συμβούλεψαν στα ντόπια χωριά να μιλάει στη λαλιά τους κι έτσι θα έπαιρνε την ψήφο τους. Σε κάποιο χωριό πέθανε ένας κάτοικος που επηρέαζε πολλούς στις εκλογές. Συμβούλεψαν λοι- πόν τον βουλευτή να εμφανιστεί ως φίλος του νεκρού στη κηδεία του και να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

Ο υποψήφιος βουλευτής μπρος στην επιθυμία του και την αγωνία του να εκλεγεί πείστηκε. Έτσι βρέθηκε στο χωριό του θανόντος “φίλου” του. Να’σου καμαρωτός ο βουλευτής στην εκκλησία να μετράει κεφάλια αντρών που τα έβλεπε ως ψήφους. Όλο το εκκλησίασμα, όταν τον είδε εντυπωσιάστηκε και απορούσαν όλοι πως ο νεκρός είχε στενές σχέσεις με τον υποψήφιο βουλευτή. Επειδή όμως οι περισσότεροι ξέρανε με πιο κόμμα ήταν ο μακαρίτης, απορούσαν πως είχε φίλο βουλευτή από άλλο κόμμα.

Πριν το “δεύτε λάβατε τον τελευταίο ασπασμόν”, ο βουλευτής ζήτησε να πει δυο λόγια για τον νεκρό “φίλο” του και έτσι πήρε τον λόγο και είπε:

– Ιας ι Γκιόργκι μπέμε νόουγκο πριατέλι. Σο ίστατα κοτσαβίνκα σε μπρισέμε. Τάκλι μάζι νόουγκο ρέτκο σε ρόντβατ. Πλάτσετε σελάνι ότι τρέμπα ντα σε πλάτσε. Νίε νίκουιπατ νε κε τε ζαμποράβεμε. (Εγώ και ο Γιώργης ήμασταν πολύ φίλοι. Με το ίδιο κοτσάνι της ρόκας του καλαμποκιού σκουπιζόμασταν. Τέτοιοι άντρες πολυ σπάνια γεννιούνται. Κλάψτε χωριανοί γιατί πρέπει να κλάψουμε. Εμείς ποτέ δε θα σε ξεχάσουμε).

Έπειτα ήρθαν οι εκλογές. Ο προεκλογικός άνεμος φύσηξε και στη Σέτινα (Σκοπός) και η εκλογική δραστηριότητα έλαβε χώρα. Ο γέρο-Πέτρος καβάλα στο γάιδαρο του επέστρεφε από τη Βοστάρανη όπου με χαρά εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον. Ο γέρο-Πέτρος είχε εκδηλωθεί υπέρ του κόμματος: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ που τα άλλα κόμματα το κατηγορούσαν ως κομμουνιστικό και αν έβγαινε τα χωράφια θα γίνονταν κολεκτίβα, δηλαδή θα τα έπαιρνε το κράτος.

Έξω από τη Σέτινα ο γέρο-Πέτρος αντάμωσε έναν συνομήλικο και συγχωριανό του, τον Τράικο που ψήφιζε όπως έλεγε “το κράτος” και εννοούσε το κόμμα που κυβερνούσε. “Τρώγονταν” συχνά ο Τράικος και ο Πέτρος για εκλογικά θέματα όταν τύχαινε να ανταμώσουν.

Την ημέρα εκείνη ο ένας γυρνούσε από το εκλογικό τμήμα και ο άλλος πήγαινε να ψη- φίσει με ανεβασμένα τα πολιτικά γράντα. Ο διάλογος τους ήταν κάπως έντονος:

– (Τράικος) Ψήφισες;
– (Πέτρος) Ψήφισα.
– (Τράικος) Αγροτικό;
-(Πέτρος) Ναι! Μήπως έπρεπε να σε ρωτήσω;
– (Τράικος) Πάμε τότε να μοιράσουμε το μεγάλο σου το χωράφι…
– (Πέτρος) Πάμε αλλά εσύ τι ανησυχείς; Όλη η περιουσία σου είναι ένα γαϊδούρι κι ένα μάτι. Ούτε το γαϊδούρι σου ούτε το μάτι σου μοιράζονται γιατί είναι από ένα.
– (Τράικος) Να σου πάρει ο Θεός και τα δυο σου μάτια και να μη ξα- ναδείς ζωντανά.
– (Πέτρος) Κι όμως βλέπω, να, εκεί στη Βαρνίτσατα είναι ένα κοπάδι από πρόβατα…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *