«Του Σταυρού σταύρωνε και δένε/σπέρνε» – Γιατί το λέμε έτσι; (της Αρετής Κοσμοπούλου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης η Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διπλή γιορτή στο σπίτι μας και δεν μπορούσα παρά να αναφερθώ σε μια παροιμία που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή, είναι όμως συνδεδεμένη με τη χριστιανική και λαϊκή μας παράδοση.

«Του Σταυρού σταύρωνε και δένε» έλεγαν οι ναυτικοί μας, «σταύρωνε και σπέρνε» οι γεωργοί μας.

Πράγματι, ανήμερα του Σταυρού οι θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί σταματούσαν τα ταξίδια τους ενώ οι γεωργοί έφερναν στην εκκλησία σπόρους δημητριακών για να ευλογηθούν από τον ιερέα και κατόπιν να σπαρθούν ευλαβικά στη γη. Σε πολλές περιοχές μάλιστα οι γεωργοί συνήθιζαν να πλέκουν έναν σταυρό με τα στάχυα από τον τελευταίο θερισμό και την Ημέρα του Σταυρού, έτριβαν τα στάχυα και πήγαιναν και αυτούς τους σπόρους στην εκκλησία.

Εξέχουσα θέση στην εορτή δικαίως έχει ο βασιλικός, το σταυρολούλουδο,  τον οποίο οι νοικοκυρές έχουν φροντίσει να περιποιηθούν όλο το καλοκαίρι, για να καταφέρουν παραμονή της εορτής να το προσφέρουν στην εκκλησία, ώστε, αφού ευλογηθεί από τους ιερείς, να μοιραστεί πάλι στους πιστούς ανήμερα της εορτής.

Με αυτόν τον βασιλικό και τον Αγιασμό από την εκκλησία οι νοικοκυρές ετοιμάζουνε το νέο προζύμι της χρονιάς. Ο βασιλικός προσφέρεται σε ανάμνηση της ανεύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, καθώς η μυρωδιά του  βασιλικού που είχε φυτρώσει στο σημείο που  ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός βοήθησε την Αγία Ελένη να Τον εντοπίσει.

Το μεγαλύτερο τμήμα του Τιμίου Σταυρού που υπάρχει σήμερα στον κόσμο βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, στο Άγιον Όρος.

κεράσματα

Υ.Γ. Νηστεία στις 14 Σεπτεμβρίου γι΄αυτό κι εμείς κεράσαμε μετά την Εκκλησία λουκούμια και σταφυλάκι, ύστερα από τις υποδείξεις του Καλαματιανού εορτάζοντα!

Αρετή Κοσμοπούλου – Φιλόλογος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.