Το ανταρτόπουλο ο μικρός βοσκός (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Θα φύγετε είτε θέλετε είτε δε θέλετε απ’το χωριό σας για να πάψετε να τροφοδοτείτε τους συμμορίτες κομμουνιστές τόσο σε τρόφιμα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε φροντίσει να σας φιλοξενήσουν στη Μελίτη, ξεχάστε τη Σέτινα. Θα σας προστατέψουμε από τους κατσαπλιάδες κι όταν ξεκουμπιστούν θα επιστρέψετε…”

Αυτά είπε ένας αξιωματικός σε μερικούς γέροντες που είχαν μαζευτεί στο πηγάδι, αφού εκεί ήταν το κέντρο του χωριού. Οι στρατιώτες είχαν σκορπιστεί σ’ολο το χωριό μήπως ξετρυπώσουν κάποιον αντάρτη και να φροντίσουν με τη βοήθεια των μάυδων (ΜΑΥ: Μονάδες Αμύνης Υπάιθρου), όπως αποκαλούσαν τους ένοπλους πολίτες, μήπως μέσα στα σπίτια του χωριού βρουν κάποια ανήμπορα ηλικιωμένα άτομα μιας και όλο το χωριό είχε περάσει τα σύνορα και οι κάτοικοι βρέθηκαν εμιγκρέδες στη Γιουγκοσλαβία και οι περισσότεροι δεν ξαναγύρισαν.

Οι μάυδες έμπαιναν στα σπίτια και άρπαζαν ότι τους ενδιέφερε, ενώ οι στρατιώτες φρόντιζαν να εκκενωθεί το κάθε σπίτι. Νά’σου και κατηφόριζε προς το χωριό ένας δεκαπεντάχρονος τσομπανάκος, ο Πέτρος. Οδηγούσε ένα κοπάδι από εκατό περίπου πρόβατα. Στην είσοδο του χωριού ο στρατός είχε βάλει φωτιά σ’ένα σπίτι, γιατί ήταν έδρα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού και τα πρόβατα μπρος στη φωτιά δεν προχωρούσαν.

Με χίλια ζόρια ο μικρός τσομπανάκος πέρασε το κοπάδι μαυλίζοντας τα πρόβατα με τη βοήθεια και μερικών φαντάρων. Λίγο παρακάτω τον περίμενε ο παππούς του που του είπε τα μαντάτα ότι πρέπει να φύγουν από το χωριό και να πάνε στη Μελίτη και έτσι ξεκίνησαν μαζί. Περνώντας το κοπάδι ανάμεσα από στρατιωτικές μονάδες και τους δρόμους της Μελίτης έμειναν από το κοπάδι περίπου είκοσι από τα εκατό πρόβατα γιατί τα άρπαζαν οι άρπαγες.

Ο μικρός Πέτρος σαν βρέθηκε στη Μελίτη κατάλαβε πως έπρεπε πια να επιβιώσει μόνος του αλλά και να φροντίσει τον ανήμπορο παππού του και έτσι βρέθηκε σμεκιάρης σε έναν Μελιτιώτη. Θα του’βοσκε το κοπάδι, εξάλλου ήταν η μόνο δουλειά που ήξερε. Η αμοιβή ήταν ελάχιστη, όμως εξασφάλιζε στέγη και τροφή για τον ίδιο και τον παππού του. Εκεί στα βοσκοτόπια της Μελίτης, κάποια μέρα βρήκε ένα βλήμα κανονιού που δεν είχε εκραγεί.

Το περιεργάστηκε, το σκούντησε και φαινόταν να μην ενεργοποιείται και ήταν ακέραιο. Το περιεργαζόταν κάθε φορά που βρισκόταν εκεί και σκεφτόταν τι θα μπορούσε να κάνει. Σκέφτηκε ν’ανάψει φωτιά κάτω από το βλήμα και αυτό να σκάσει και έτσι θα πρόσφερε και κοινωνικό έργο, γιατί μπορεί κάποια στιγμή το βλήμα να έσκαγε και να σκότωνε ανθρώπους ή ζωντανά. Είχε όμως δυο προβλήματα, το πρώτο ήταν ότι το κοπάδι θα’μενε
αφύλαχτο και το δεύτερο ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει σπίρτα για να ανάψει φωτιά.

Μια μέρα όμως που βρέθηκε πάλι κοντά στο βλήμα, έτυχε να εμφανιστεί και ένα άλλο κοπάδι που βοσκός του ήταν ένας άντρας μεγάλης ηλικίας που κάπνιζε κιόλας. Ο νεαρός Πέτρος τον παρακάλεσε να’χει το νου του και στο δικό του κοπάδι και να του δώσει τη φωτιά του για να κάνει κάτι αόριστο αφού δεν έλεγε ακριβώς τι. Ο ηλικιωμένος βοσκός δέχτηκε.

Έτσι ο Πέτρος πήγε στο βλήμα, μάζεψε ξερόχορτα και μπόλικα τσάκνα και τα έριξε πάνω στο βλήμα και γύρω γύρω από αυτό. Έβαλε φωτιά και τρέχοντας απομακρύνθηκε γιατί και τα κοπάδια ήταν σε μεγάλη απόσταση. Δεν αργησε να ακουστεί ένας κρότος εκωφαντικός, σείστηκε το έδαφος και ένα σύννεφο σκόνης υψώθηκε… Ο μικρός Πέτρος τα παρακολούθησε όλα αυτά με τρόμο αλλά και με ικανοποίηση αφού όλο το εντυπωσιακό σκηνικό ήταν δικό του έργο.

Οι Μελιτιώτες πετάχτηκαν ανήσυχοι έξω από τα σπίτια τους και ανηφόρισαν προς την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, πιστεύοντας πως κάποιος είχε πατήσει νάρκη και αναρρωτιόντουσαν ποιός άραγε να’ταν ο “τυχερός”. Όσοι είχαν στείλει κάποιον δικό τους άνθρωπο για δουλειά στη περιοχή κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα.

Η χωροφυλακή δεν άργησε να εμφανιστεί για να δει τι έγινε και η πρώτη σκέψη του ενωμοτάρχη ήταν ότι κάποιος ληστοσυμμορίτης προσπαθούσε να τους τρομοκρατήσει. Ο διοικητής του τάγματος σήμανε συναγερμό και οι λόχοι ακροβολίστηκαν και πήραν θέσεις μάχης. Ο διοικητής πίστευε ότι το βράδυ θα επιχειρούσαν κατάληψη της Μελίτης από τους ξενοκίνητους κομμουνιστές.

Τα κοπάδια των ζώων μετά την τρομακτική έκρηξη, που ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση, άρχισαν να κατεβαίνουν προς το χωριό πολυ πριν την συνηθισμένη ώρα. Μόνο ο μικρός Πέτρος καθυστερούσε, επειδή φοβόταν και καθώς θα τους είχε πει τι είχε γίνει ο ηλικιωμένος βοσκός που είχε δώσει τη φωτιά και φυλούσε το κοπάδι του, περίμενε να ησυχάσουν λίγο τα πράγματα. Εξάλλου έλεγε στον εαυτό του να μην ανησυχεί γιατί ο ίδιος ήξερε τι είχε συμβεί.

Όταν άρχισε να κατεβαίνει με το κοπάδι του αρχικά βρέθηκε μπροστά σε ένοπλους στρατιώτες με το χέρι στη σκανδάλη ο οποίοι με πολύ προσοχή ανέβαιναν προς το βουνό. Όταν πλησίασαν αρκετά το κοπάδι του, ένας αξιωματικός τον πλησίασε…

– Εσύ ήσουν ο δράστης της έκρηξης; Ο Πέτρος δεν καταλάβαινε τι του έλεγε κι έτσι ο αξιωματικός ξαναρώτησε:
– Τι έκανες εκεί πάνω; – Έσκασα ένα γκιούλε (βλήμα) – Γιατί το έκανες αυτό;
– Για να παίξω!
– Ρε τσογλάνι, μήπως είσαι αντάρτης;
– Όχι, εγώ είμαι τσομπάνος…
– Ξέρεις ότι αυτό που έκανες ήταν πολύ επικίνδυνο;
– Μμμμ…!

Εντωμεταξύ, να’τος και ο ενωμοτάρχης ο οποίος απευθυνόμενος στον αξιωματικό του είπε:

– Αυτός ο κατσαπλιάς το έκανε;
– Ναι. Τίποτα το ύποπτο. Ένα παιδί είναι που ήθελε να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Δεν μας ξαφνιάζει και πολύ το γεγονός, αφού σήμερα στην περιοχή μας έχουμε πολλά μικρά παιδιά που θέλου να “παίξουν” επικίνδυνα “παιχνίδια”.
– Εσύ το έκανες, είπε και πλησιάζοντας το μικρό βοσκόπουλο του έδωσε μερικά σκαμπίλια χωροφυλακίστικα μάλιστα γιατί του μάτωσε η μύτη. Έπειτα ο ενωμοτάρχης τον πήρε μαζί του στον σταθμό χωροφυλακής, έγραψε την κατάθεση του και του είπε:
– Να υπογράψεις εδώ.
– Δεν ξέρω γράμματα.
– Τότε βάλε εδώ ένα σταυρό. Κανονικά θα έπρεπε να σε κλείσω στο κρατητήριο, έλα όμως που είναι γεμάτο και δεν χωράει άλλους.

Του’δωσε μερικά σκαμπίλια ακόμα και ο μικρός πήγε στο σπίτι όπου φιλοξενούνταν ο ίδιος και ο παππούς του.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.