Το διαφορετικό μανταλάκι (Γράφει ο Τάσος Βακφάρης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Έβαλα το χέρι μου στα τυφλά μέσα στο καλαθάκι με τα μανταλάκια ψαχουλεύοντας κανένα πιο μεγάλο για να βαστήξει το βάρος της υγρής πετσέτας και τα τσαλίμια του βραδινού νοτιά. Πιάνω ένα μικρό, μπα το αφήνω. Πιάνω ένα μαλακό λίγο χαλασμένο, το αφήνω και αυτό. Στην τρίτη προσπάθεια αρπάζω ένα και ότι βγει. Ας είναι λέω.

Τυχαίνει ένα που είχε μπερδευτεί και μου έκανε εντύπωση γιατί δεν το είχα προσέξει άλλη φορά. Ήταν μισό πορτοκαλί και μισό μπλε. Μια απλή σούστα να το ενώνει και εγώ να το χαζεύω και να χαμογελάω. Σε μια στιγμή γεννήθηκαν άπειρες σκέψεις. Ένοιωσα την κλισέ φράση που βαριέμαι να την ακούω: “μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Λες και δεν μπορείς να δημιουργήσεις χίλιες εικόνες με μία λέξη μόνο…

Πόσο κουτός ήμουν που τόλμησα να σκεφτώ έστω και για μία στιγμή το πόσο αταίριαστα έχουν ενωθεί αυτά τα δυο μισά κομμάτια πλαστικού. Λες και αυτό έκανε λιγότερο δυνατό ή χρήσιμο αυτό το αντικείμενο. Έπειτα εστίασα στο ελατήριο που τα συγκρατούσε. Ένα κοινό σημείο για δύο εμφανισιακά μη συμβατά χρώματα, ήταν η κινητήριος δύναμη. Λειτουργούσε άψογα όμως και αυτός ο συνδυασμός το έκανε ξεχωριστό πλέον.

Έκτοτε δεν μπορώ να σταματήσω την σκέψη μου σε ένα ή σε δύο τέτοια παραδείγματα. Εικόνες και λέξεις καταιγιστικές. Είμαι σίγουρος πως και εσύ έχεις πολλά τέτοια δείγματα αν κάτσεις και τα μελετήσεις. Από έμψυχα όντα έως και άψυχα υλικά.

Θα σταθώ όμως στο συναίσθημα που προκλήθηκε ακούσια και στην εξέλιξη του. Στο πώς δηλαδή ένα στερεότυπο μπορεί να γίνει πρότυπο. Θα σταθώ εδώ και δεν θα σου αναλύσω την δικιά μου σκέψη. Θέλω να βάλεις κάτω το μυαλό σου και να σταματήσεις να σκέφτεσαι στενά, με όρια και στεγανά.

Θα σου υπογραμμίσω πως η αρχική αντίδραση όταν βλέπεις δυο ανόμοια πράγματα μαζί (για τα δικά σου δεδομένα) είναι φυσιολογική και εν μέρη αποδεκτή. Γιατί καλείσαι να αλλάξεις τον μαθημένο τρόπο σκέψης σου. Η τακτική όμως με την οποία που θα το αντιμετωπίσεις είναι στην ευχέρεια σου και στη διάθεση σου να κλίνει προς μια θετική κατεύθυνση.

Μια πιο θετική από το να κατακρίνεις ότι δεν σου αρέσει και να το καταδικάζεις με πίσσα και πούπουλα. Από το να χλευάζεις ότι εσύ δεν θεωρείς “ταιριαστό”. Από το να υποτιμάς οτιδήποτε διαφορετικό από το συνηθισμένο…

Άραγε αυτό το μανταλάκι το΄θελε να αλλάξει ταίρι απόψε ή έτυχε να αφήσει το μισό του μπλε και να δεθεί με ένα άλλο μισό πορτοκαλί;;; Μάλλον δεν έχει σημασία.

Τάσος Βακφάρης

Τάσος Βακφάρης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.