Το κινητό έχει γίνει μια μάστιγα (Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το κινητό ξέφυγε από ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας: έγινε μάστιγα, εμμονή, απαραίτητο συμπλήρωμα του αυτιού κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, να επικοινωνήσεις χωρίς αυτό, να αλληλεπιδράσεις χωρίς αυτό. Κολλημένο στο κεφάλι, πρέπει να το έχεις υποχρεωτικά και όλη μέρα επάνω σου.

Η πραγματικότητα είναι πως στο θέμα του κινητού η χρήση έγινε κατάχρηση. Χαμένοι από την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, προσπαθούμε μέσω μηνυμάτων και φωτογραφιών να καλύψουμε το κενό που δημιουργεί στον σύγχρονο άνθρωπο η έλλειψη ουσιαστικής επαφής με τους δίπλα του.

Το άγχος της επιβίωσης στέρησε από τον άνθρωπο τελικά την ουσιαστική ζωή; και αυτή του την ανάγκη την εκμεταλλεύεται επιδέξια η σύγχρονη τεχνολογία η οποία βυθίζει τον άνθρωπο σε πλαστές και ακριβές υλικές  συσκευές και ανάγκες.

Και αρκεί να αναλογιστούμε πόσα πάθη και κακές συμπεριφορές εντείνει το κινητό. Η ανθρώπινη ζήλια και αμφιβολία, οι λογομαχίες, οι έντονοι διαπληκτισμοί, τα ψέματα, όλα αυτά είναι συνήθη φαινόμενα για όποιον χρησιμοποιεί το κινητό με υπερβολική χρήση.

Αυτό δε σημαίνει, βεβαίως, πως το κινητό είναι αμιγώς κάτι κακό. Αλλά πως η υπερβολική και χωρίς νόημα χρήση του μπορεί να αποβεί αρνητική για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Τα παιδιά προσκολλώνται σε αυτό και αφήνουν το πνεύμα τους ακαλλιέργητο από το διάβασμα ουσιαστικών βιβλίων και τη ζωή τους άδεια από ουσιαστικές παρέες και συναναστροφές.

Οι ενήλικες ζούνε σε μία πλασματική ζωή, απομακρυσμένοι από το αληθινό νόημα της ζωής που είναι η ουσιαστική γειτνίαση με άλλους ανθρώπους.

Το κινητό δεν είναι η ζωή, είναι απλώς ένα μέσο το οποίο σε ένα βαθμό μπορεί να διευκολύνει-αλλά ποτέ να αντικαταστήσει- την ανθρώπινη επικοινωνία. Δεν το βάζουμε επάνω σε όργανα του σώματός μας, φροντίζουμε να περνάμε αρκετό καιρό χωρίς αυτό, δεν αντικαθιστούμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με αυτό.

Γιατί όταν δε χρησιμοποιείς ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα με σωστό τρόπο, αυτό μπορεί, πραγματικά, να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός σου…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.