Το κολλύριο (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο…”

Το φτάρνισμα απανωτό, ο βήχας συχνός, μπόλικο το φλέγμα, η φαγούρα στα μάτια και τη μύτη ακατάπαυστη, η μύτη σε συνεχή ροή, τα δάκρυα άφθονα και τα κατακόκκινα μάτια του τον ανάγκασαν να πάει στο γιατρό. Όχι σε οφθαλμίατρο, που τέτοια τύχη στη δεκαετία του 1930. Τον είδε ο γιατρός, άνοιξη ήταν κι έκανε εύκολα τη διάγνωση του: “Αλλεργική επιπεφυκίτιδα” και τον έστειλε στον Δοσίου, τον φαρμακοποιό. “Και προσοχή όχι τα χέρια σου στα μάτια”, του σύστησε αυστηρά.

Στο φαρμακείο ο Δοσίου του έδωσε ένα μικρό μπουκαλάκι κι ένα σταγονόμετρο. “Μια σταγόνα σε κάθε μάτι, πρωί και βράδυ”, του είπε. Εκείνος δεν έβλεπε καλά. “Ένας διάφανος μπερντές σκέπαζε τα δυο του μάτια…”, όπως έλεγε, φοβήθηκε μη τυφλωθεί. Μετά από μια εβδομάδα τα μάτια του καθάρισαν, γειάνανε και είχε πάλι αετίσια όραση… “Για δες τι κάνει η επιστήμη σήμερα…”, έλεγαν οι κοντινοί συγγενείς του και οι γείτονες. Το νέο κυκλοφόρησε σε όλο το χωριό. “Θαυματουργό φάρμακο βρήκε ο Γιώργης για τα μάτια…” – Ε, αν δεν έβρισκε αυτός που τον έχουμε πρόεδρο εδώ και οχτώ χρόνια, ποιός θα έβρισκε; Λέγανε οι συγχωριανοί του. – Είναι και η επιστήμη, αλλά και το προεδριλίκι… Αλλιώς προσέχουν εμάς οι γιατροί κι αλλιώς τον πρόεδρο… Βρήκαν την ευκαιρία να γκρινιάξουν μερικοί.

Νά’την μια μέρα πρωί-πρωί η θεία Μάρα, που δεν έβλεπε από το ένα μάτι, γιατί είχε γλαύκωμα, να χτυπάει την πόρτα του προέδρου… “Εγώ σε ψήφισα, καιρός κι εσύ να μου το ανταποδώσεις…”, είπε η θεία Μάρα. – Πιο πολλοί μου βγαίνετε στους υπολογισμούς μου αυτοί που λέτε πως με ψηφίσατε από τους ψήφους που πήρα, όμως δεν πειράζει. Πές μου τι σε φέρνει εδώ; Ρώτησε ο πρόεδρος. – Άκουσα πως γειάνανε τα μάτια σου μ’ένα πολύ καλό φάρμακο που σου έδωσε ο γιατρός. Μήπως σου απόμεινε λιγουλάκι να βάλω να γειάνει κι εμένα το πονεμένο μου μάτι που καθόλου δεν βλέπω από αυτό; Είπε η θεία-Μάρα… – Μα εγώ δεν είχα νάοτ (γλαύκωμα) που έχεις εσύ, αλλά ναι κάτι περίσσεψε… απάντησε ο πρόεδρος.

Έπειτα φώναξε τη γυναίκα του και την ορμήνεψε να δώσει το φάρμακο στη θεία Μάρα… – Κι αν πάθεις πάλι; Ρώτησε η γυναίκα του. – Αυτό πρέπει να ξοδευτεί εφόσον ανοίχτηκε, γιατί αλλιώς θα χαλάσει… απάντησε ο πρόεδρος. Έφερε η γυναίκα του το μπουκαλάκι με το θαυματουργό φάρμακο και ο πρόεδρος μιμούμενος πότε τον γιατρό και πότε τον φαρμακοποιό το έδωσε στη θεία-Μάρα δινοντας της σαφείς οδηγίες χρήσης με αυστηρό τόνο: “προσοχή όχι τα χέρια σου στα μάτια σου και να πλένεις το λαστιχάκι κάθε φορά που βάζεις φάρμακο…”

Το πήρε η θεια-Μάρα κι έφυγε χαρούμενη για το σπίτι της. Όταν έφτασε, ακούμπησε το μπουκαλάκι στο ράφι του τζακιού και φώναξε τον κύρη της να της ρίξει φάρμακο στο μάτι… Η κόρη της, μέχρι να καταλάβει τις “σαφείς” οδηγίες χρήσης του σταγονόμετρου, της έπεσε αρκετές φορές, το έγλειψαν οι γάτες, το έπλυνε μετά τη χρήση με κρύο νερό και άπλυτα χέρια και το’βαλε πάλι στο ράφι του τζακιού για να μη “κρυώνει”.

Η “θεραπεία” γινόταν πρωί και βράδυ και το αποτέλεσμα ήταν να μολυνθούν σοβαρά και τα δυο της μάτια. Η θεία-Μάρα κόντεψε να χάσει και το άλλο της μάτι… Όταν την ρωτούσαν τι έπαθαν τα μάτια της που ήταν κατακόκκινα, απαντούσε με θυμό: “Να’ναι καλά ο πρόεδρος μας που μου’δωσε χαλασμένο φάρμακο. Καλά έκανα εγώ που δεν τον ψήφισα ποτέ μου…!”

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *