Το κυνήγι της ευτυχίας (Της Τάνιας Όττα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σπάνια θα ακούσουμε κάποια ευχή να μην περιέχει τη λέξη ευτυχία. «Εύχομαι κάθε ευτυχία…», «…να είσαι πάντα ευτυχισμένος…», «…να ζήσετε ευτυχισμένοι….» και πολλά ακόμη. Η ευτυχία είναι μία έννοια που απασχόλησε πολλούς αρχαίους φιλοσόφους και ανθρώπους του διαφωτισμού. Ο Σωκράτης έλεγε: «Το μυστικό της ευτυχίας δεν βρίσκεται στην αναζήτηση, αλλά στο να είσαι ικανοποιημένος με όσο γίνεται λιγότερα», ο Πυθαγόρας: «Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου» και ο Μοντεσκιέ: «Αν θέλαμε απλώς να ήμασταν ευτυχισμένοι, θα ήταν εύκολο. Αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους και αυτό -σχεδόν πάντα- είναι δύσκολο, μιας και τους νομίζουμε πιο ευτυχισμένους από ό,τι είναι».

Η ευτυχία του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Διαφέρει, όμως, ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε ο καθένας μας ξεχωριστά. Όπως διαφέρουν και οι επιλογές που κάνουμε στην προσπάθεια να γίνουμε ευτυχισμένοι. Στη ζωή πρέπει να μοιράζεσαι, να συνυπάρχεις, να συνεργάζεσαι, να προσφέρεις. Η παρουσία άλλων ανθρώπων στη ζωή μας σαφώς και επηρεάζει την ευτυχία μας, γιατί είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν είμαστε μόνοι.

Δεν πρέπει, όμως, να εξαρτόμαστε από τους ανθρώπους γύρω μας, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί εμείς έχουμε το τιμόνι της ζωής μας. Εξάλλου, όταν είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, είναι και οι άνθρωποι που αγαπάμε και έχουμε δίπλα μας. Ευτυχία σημαίνει να είμαστε καλά, να είμαστε υγιείς, να είμαστε ικανοποιημένοι με ό,τι κάνουμε, να έχουμε αυτά που επιθυμούμε, να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν.

Ευτυχία σημαίνει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε, να τους δίνουμε αξία και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, χωρίς αυτό όμως να μας γίνει έμμονη ιδέα, γιατί τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μία διαδικασία άγχους, να χάσουμε το παρόν και να κυνηγάμε συνεχώς το μέλλον. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να ευτυχίσουμε, χάνουμε πολλές φορές την ηρεμία μας, δεν μας ικανοποιεί τίποτα, επικεντρωνόμαστε σε έναν στόχο και αδιαφορούμε για τα υπόλοιπα. Ό,τι κι αν μας προσφέρει η ζωή, έχει τη δική του ξεχωριστή αξία και θέση. Έχει τον δικό του ρόλο στην ιστορία μας.

Κι όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πριν να είναι αργά. Πριν τα χάσουμε στην προσπάθεια να αναζητήσουμε κάτι καλύτερο. Βλέπουμε ανθρώπους να μην είναι ικανοποιημένοι με τίποτα. Να μην τους αρκούν αυτά που έχουν, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα μισά. Να προσπαθούν να αποκτήσουν κι άλλα γιατί νομίζουν ότι αποκτώντας τα θα είναι πιο ευτυχισμένοι.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να μην ικανοποιηθούν ποτέ. Συνεχώς θα θέλουν κι άλλα, ποτέ δεν θα τους είναι αρκετά αυτά που έχουν. Θα κυνηγάνε συνεχώς το άπιαστο όνειρο. Πόσες φορές άραγε φτάνουμε ένα βήμα πριν την ευτυχία και τη σπρώχνουμε ακόμη παραπέρα; Πολλές. Κι αυτό γιατί υπερτερεί ο εγωισμός και η απληστία, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε αυτά που μας δίνει η ζωή. Η έλλειψη ικανοποίησης οδηγεί σε μία σειρά από απελπισμένες προσπάθειες να βρει κάποιος αυτό που ψάχνει. Κι όταν το βρει, δεν του αρκεί και τότε το χάνει, έτσι απλά.

Η ευτυχία είναι γύρω μας, δίπλα μας, μέσα μας. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε καλά τα μάτια μας και να τη δούμε, να την εκτιμήσουμε και να την απολαύσουμε. Η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα, αυτά που ομορφαίνουν τόσο ξεχωριστά τη ζωή μας. Τα πράγματα είναι απλά τελικά, εμείς τα κάνουμε δύσκολα, με τις λάθος επιλογές μας.

Όταν κάποιος απομακρύνει από τη ζωή του ό,τι τον στενοχωρεί, ό,τι του προκαλεί άσχημα συναισθήματα, άγχος, θλίψη, μελαγχολία και κρατά αυτά που τον κάνουν να νιώθει όμορφα, τότε, ναι, είναι ευτυχισμένος. Άνθρωποι αρνητικοί, μίζεροι, ανικανοποίητοι δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Άνθρωποι που προσπαθούν να μας μεταδώσουν τη δική τους «ασθένεια», που βρίσκουν πάντα κάτι κακό σε ότι βλέπουν, σε ότι συμβαίνει. Είναι αυτοί που, όπως λέγεται, βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο.

Αυτό που έχει σημασία, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι ότι πρέπει να έχουμε θετική στάση απέναντι στη ζωή, να κυνηγάμε τα όνειρά μας, ό,τι κάνουμε να το κάνουμε με πάθος κι ενθουσιασμό. Να μην συγκρίνουμε ποτέ τον εαυτό μας και τη ζωή μας με άλλους, να εκτιμάμε ό,τι έχουμε και, κυρίως, να χαμογελάμε. Αυτό σημαίνει ευτυχία. Τόσο απλά.

Τάνια Όττα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *