Το μαύρο ράσο (Ι)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σιαμα-ίοι παπαδάκιδες, άλλοι κολλημένοι με τα ράσα άλλοι με το φέσι που βαφτίστηκε καλυμμαύκι για να κάνει την διαφορά, άλλοι είναι σκέτα κολλημένοι. Ναι μεν γκιαούρηδες αλλά μια και είστε μονοθεϊστές του Αβραάμ ψυχοπαίδια να βάψετε τον χιτώνα σας μαύρο για να ξεχωρίζετε από τον Χότζα και τους αγάδες. Η τουρκοκρατία έφυγε αλλά το μαύρο φέσι και ο μαύρος χιτώνας έμειναν για να μας θυμίζουν τον ραγιαδισμό και το σφάξε μας αγά μου να αγιάσουμε.

“Φτιάξτε εκκλησίες” και γέμισε ο τόπος εκκλησίες και παρεκκλήσια για να μάθουν οι γραικοί ραγιάδες να γονατίζουν και να μας προσκυνούν, είπαν, έτσι σαν τις εικόνες τους που ζωγραφίζουν τον Θεό με τα γένια (η μεγαλύτερη αμαρτία για τους μουσουλμάνους να ζωγραφίζουν τον Θεό ή τον Μωάμεθ), να ονειρεύονται εσχατολογίες και θαύματα μιας άλλης ζωής – αλλά τα κόκκαλα να μην καίγονται να μένουν σαν μια μαγιά – ας μην τρώτε πιλάφι με γιαούρτι φάτε λαγό στιφάδο εσείς, μέχρι που τους λυπήθηκε ένας Σουλτάνος για την αμορφωσιά τους και έστειλε τον Κοσμά τον Αιτωλό να τους μάθει γράμματα.

Σαν μορφωμένος που ήταν κατάλαβε αμέσως πως ο κόσμος δεν χρειάζονταν άλλες εκκλησίες μα σχολεία και δασκάλους και αυτό έκανε. Να όμως εκεί που δίδασκε έριχνε και καμιά σπόντα για την σκλαβιά μέχρι που ένας αγάς με την πρόφαση ότι δεν πήρε την άδειά του για να μιλήσει , τον καθάρισε. Σαν το έμαθε ο φίλος του ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων του έκτισε εκκλησία εκεί στον τόπο που εμαρτύρησε και υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Ένας εν Χριστώ αδερφός, γιατί χριστιανός ήταν μόνο ο Χριστός
εκτός κι αν εννοούμε κάτι σαν τους οπαδούς του  ΠΑΟΚ
που έχουν Θεό την ομάδα τους.

Αμύνταιο 14-1-18
Ρηγίνος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.