Το μονοπάτι της εξάρτησης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει η Ερασμία Ιωαννίδου*

Μονοπάτι μηχανισμού η “εξάρτηση” που δημιουργεί δρόμους ψευδαίσθησης προς την ευχαρίστηση, τον αποκλεισμό, την αποξένωση, την εμπορευματοποίηση αξιών ανάμεσα (σε ανθρώπινες σχέσεις και ύλη) μα κυρίως καλλιεργεί την στέρηση της ανθρώπινης ελευθερίας. Ζούμε σε μια κοινωνία με έντονο το φαινόμενο αυτό η οποία αδυνατεί να το προλάβει πόσο μάλλον να το θεραπεύσει.

Η εξάρτηση, μπορεί να αποτελεί μία παρόρμηση συνυφασμένη με την ίδια την φύση του ανθρώπου, πλαισιωμένη από (σχέσεις γονέων, συντρόφων, ανάγκες, συνήθειες, δραστηριότητες, μέχρι και ουσίες) που τον οδηγεί στην αναζήτηση της ευχαρίστησης και της πληρότητας από την άλλη όμως τον εγκλωβίζει, χάνοντας στο τέλος ο ίδιος τον έλεγχο, τη διαχείριση της συμπεριφοράς του, καθώς και την ίδια τη ταυτότητα του.

Ένα έντονο πρόβλημα της εποχής μας, με ρίζες που φυτρώνουν από την παιδική ηλικία ενός ατόμου τότε που οι βασικές του ανάγκες για μέριμνα, συναίσθημα και ασφάλεια έμειναν ακάλυπτες με αποτέλεσμα να τον οδηγούν σήμερα σε μια μόνιμη αναζήτηση αναγκών και συναισθημάτων για την ικανοποίηση και την ολοκλήρωση του. Μια κοινωνία εξαρτήσεων περιβάλλει τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής και ο ίδιος αναζητεί μέσα από το ψευδές μονοπάτι της εξάρτησης «ευκαιρία δραπέτευσης» ψυχολογικής και σωματικής με αποτέλεσμα να εκτροχιάζεται η ταυτότητα και η ελευθερία του.

*Κείμενο: Ερασμία Ιωαννίδου – Οικονομικός σύμβουλος – Κειμενογράφος.


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.