Το μουγγάνισμα (Χρονογράφημα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την ωραιότερη εκφορά λόγου έχουν οι αγελάδες, μουγγανίζουν και εκφράζουν τις επιθυμίες τους και τα συναισθήματά τους. Φοβερές εκφράσεις, πλούσιο λεξιλόγιο, επιστημονική διατριβή. Δηλαδή τα βόδια βοούν, βγάζουν βοή, δεν αστειεύονται. Υπάρχουν φυλές που εκλαμβάνουν την βοή ως εκφορά λόγου, ιδεών, απόψεων και μουσικών μελωδιών. Μπορεί και νά ‘χουν δίκιο, δεν ξέρεις, η τεχνολογία προχωρά με την Αγγλική γλώσσα, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και μουγγανίζει.

Όσοι πιστεύετε πως το μουγγάνισμα δεν αρθρώνει λόγο, κανασκεφτείτε το και μουγγανίστε μαζί μας. Μμμμμμμμμμμμ. Ωραία πράγματα. Εμείς ονομάζουμε φωνή  αυτό που βγαίνει ως είδος λόγου από το στόμα μας. Ετυμολογικά εκφράζεται ως φώς νοός, τουτέστιν η γνώση που έρχεται από το μυαλό. Αυτή η εξήγηση όμως δεν μας έφτανε και προσαρμοστήκαμε κι εμείς στο μουγγάνισμα- βούς-βοή- voice.

Δεν ήταν αρκετό και το μεταφέραμε και στην τηλεόραση, το κάναμε διαγωνισμό τραγουδιού μέσω των αγελαδινών εκφράσεων. Οι συμπαθείς καθ όλα καλλιτέχνες κ.κ. Μουζουράκης, Ρουβάς, Παπαρίζου και Ζουγανέλη κρίνουν τα μουγγανητά που άδουν οι διαγωνιζόμενοι στο τραγούδι.

Υπάρχει όμως κι άλλο σπουδαίο σημείο, η είσοδος στην σκηνή που μετονομάσθηκα στα βαρβαρικά ως Stage. Η λέξη stage προέρχεται από το Ελληνικό ρήμα ”ίστημι” τουτέστιν στέκομαι. Λάθη επί λαθών διότι εκεί που τραγουδάς είναι η σκηνή, και σκηνή είναι αυτό που περιέχει κάποιο περιεχόμενο, γι αυτό λέμε για το σκήνωμα του ανθρώπου. Μέσα στο σκήνωμα βρίσκονται τα ανθρώπινα όργανα, υπάρχουν ως περιεχόμενο, δεν στέκονται, ενυπάρχουν.

Η μουσική προέρχεται από τις 9 μούσες που εκπροσωπούσαν ό,τι το ευγενές, το ανώτερο και το ιδανικώτερο. Εμείς τον διαγωνισμό της τηλεόρασης τον μετατρέψαμε σε χώρο βουστασίου και παραγωγής γάλακτος,  βουτύρου και γραβιέρας.

Δυστυχώς η Ευτέρπη που εκπροσωπούσε και έτερπε με τη μουσική, ετράπη σε φυγή από την τροπή της φωνής σε βουστασιακά παραγγέλματα. Δεν ξέρω αν με τον διαγωνισμό τραγουδιού θα έπρεπε να υπάρχει και διαγωνισμός σε κεφαλοτύρι και κασέρι. Ελπίζω να το σκεφθούν οι διοργανωτές και να ικανοποιήσουν το γαστριμαργικό ενδιαφέρον των  τηλεθεατών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα του φωτός, στον χώρο των Δελφών και της Δωδώνης, ανάμεσα στα θέατρα της Επιδαύρου και του Μινωϊκού θεάτρου της Φαιστού. Δοκιμάζεται το Απολλώνιο φώς από τους έγχρωμους εκθαμβωτικούς προβολείς του σταυλαρχείου και επιδοκιμάζεται η οργή από τις βάρβαρες λέξεις των blind  και battles. Η λέξη battle στα Γαλλικά είναι bataille και στα Ιταλικά είναι battaglia= μάχη  που για όλες μαζί, σύρομεν γραμμήν οριζοντίαν και αποφασίζουμε διά νόμου ότι προέρχονται από το ελληνικό ρήμα ”πατάσσω”, τουτέστιν χτυπάω δυνατά.

Όλα αυτά σήμερα ως μιμητές των ξυλοκόπων της Ουαλίας τα απορρίπτουμε και επιρρίπτουμε πάνω στην ιστορία μας τα περιττώματά μας και ανακράζουμε την φωνή των κοράκων κρα κρα κρα. Αν όλα τα κράτη της γης για να προχωρήσουν  χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα μπροστά, εμείς χρειάζεται να κάνουμε χιλιάδες πίσω!

Ενώ είμαστε οι γιατροί του πολιτισμού έχουμε ντυθεί την ενδυμασία του αρρώστου και έχουμε ξαπλώσει αναπαυτικά στα ράντζα του νοσοκομείου για να μας εξετάσουν παρακείμενοι ασθενείς με αιμοπτύσεις, καθολικά κατάγματα και βαρύτατες εγκεφαλίτιδες. Εσείς θα πηγαίνατε σε μία κλινική για να σας γιατρέψει ένας ασθενής με διάτρηση στομάχου; Όχι? Ε, εμείς στους αρρώστους έχουμε ακουμπήσει όλες τις ελπίδες μας για την ανάρρωσή μας.

Καλά και υγιή σαράντα!

Φοίβος Ιωσήφ

Φοίβος Ιωσήφ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 950 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.