Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την περασμένη Πέμπτη ως γνωστόν συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα ευρωτουρκικά και ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσφέρθηκε κάλυψη στην Τουρκία αφού οι περίφημες κυρώσεις πήγαν περίπατο. Η Άγκυρα επομένως, δεν έχει κανέναν λόγο να εγκαταλείψει την επιθετική, επεκτατική της πολιτική αφού δεν έχει κανένα απολύτως κόστος.

Στη σύνοδο αυτή αποδείχτηκε πως κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, διαθέτουν μικρότερη δύναμη από τον Ερντογάν, ο οποίος ως δυνατότερος δεν έχει κανένα λόγο να προσέλθει σε διάλογο με άλλους όρους εκτός από τους δικούς του.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε δημόσια ο Ερντογάν, η γερμανική Προεδρία της ΕΕ τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποφασίζονταν κυρώσεις. Όταν, λοιπόν, συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί στην Τουρκία γνώριζαν πως δεν… θα άνοιγε ρουθούνι. Με λίγα λόγια η τράπουλα ήταν σημαδεμένη.

Από δηλώσεις Κύπριων αξιωματούχων είχαμε σχηματίσει την εντύπωση πως η τακτική της Λευκωσίας ήταν να συνδέσει τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία με τις κυρώσεις για την Τουρκία. Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως αυτή η τακτική εγκαταλείφθηκε κάτω από τις πιέσεις που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι «υπήρξαν διαφωνίες ως προς τη μεθοδολογία…» Όπως και να έχει όταν οι «σκληρές» διατυπώσεις για την Τουρκία δεν συνοδεύονται από μέτρα έχουν λίγη σημασία.

Για την επεκτατική, ιμπεριαλιστική, Τουρκία του Ερντογάν το κόστος είναι μηδέν. Και δεν έφτανε αυτό, η Άγκυρα από πάνω πήρε και διαβεβαιώσεις για νέα δώρα υπό κάποιες προϋποθέσεις που δεν είναι μετρήσιμες.

Η αποχώρησης του “Γιαβούζ” από την κυπριακή ΑΟΖ θεωρείται κίνηση καλής θελήσεως και παραπέμπει σε μερική αποκλιμάκωση. Το γεωτρύπανο παρέμεινε για μήνες στην περιοχή και η παράτυπη NAVTEX ολοκληρωνόταν στις 12 Οκτωβρίου. Ωστόσο, αναχώρησε νωρίτερα αλλά παραμένει στην ΑΟΖ της Κύπρου το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός” και θα φανεί κατά πόσο θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την πρόθεση αυτή της Άγκυρας.

Συνεπώς είναι ξεκάθαρο πως η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεννόησης Μέρκελ και Ερντογάν με τον οποίον «τα βρίσκουν»…

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε να αποτρέψει απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και το πέτυχε. Το αντάλλαγμα γι αυτό, είναι να πάει για “ξεκούραση” το “Γιαβούζ” στην Αττάλεια, δίπλα στο “Όρουτς Ρέις”. Αυτά είναι τα εμφανή. Τα υπόλοιπα, τα οποία γνωρίζουν μόνο η Μέρκελ και ο Ερντογάν θα τα μάθουμε εν καιρώ.

Ήδη, στο τσεπάκι του Ερντογάν είναι τα όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην παράγραφο 19 σημειώνονται το εξής σε σχέση με το τι πρέπει να περιμένει η Τουρκία από την ΕΕ:

«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας».

Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται σιγά-σιγά.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.