“Το παρελθόν πλησιάζει επικίνδυνα” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στην Ελλάδα, το 1981, το ΠΑΣΟΚ ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία. Τότε πραγματικά συντελέστηκε μια κοσμογονική πολιτική αλλαγή. Για πρώτη φορά, ένα κόμμα, πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς, πήρε στα χέρια του την εξουσία και κυβέρνησε επί σχεδόν πέντε τετραετίες.

Εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δεν ήταν εφτά χρόνων. Πολύ αργότερα θα πρέπει να έμαθε τι σήμαινε εκείνη η αλλαγή. Τα πολιτικά πράγματα ακολούθησαν τον δρόμο που λίγο πολύ γνωρίζουμε, ώσπου η πολιτική μοίρα τον οδήγησε το 2015 στην πρωθυπουργία.

Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι το 2015 είχε συντελεσθεί η δεύτερη καίριας σημασίας πολιτική αλλαγή. Το μέχρι τότε δικομματικό μονοπώλιο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έσπασε από ένα κόμμα της παραδοσιακής αριστεράς.

Προσέξτε! Μετά τη μεταπολίτευση, η πολιτική ζωή της χώρας έκανε ολόκληρο τον κύκλο της: από την παραδοσιακή Δεξιά έως την παραδοσιακή Αριστερά.

Τώρα που διαφαίνεται ότι η Ν.Δ. μπορεί να επανέλθει στην εξουσία, ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτά τα δύο μεγάλα γεγονότα πρέπει να έχει διαρκώς στο μυαλό του κάθε φορά που (θα) μιλάει για «μεγάλη πολιτική αλλαγή» και «αλλαγή σελίδας».

Φυσικά, η «μεγάλη πολιτική αλλαγή» που ευαγγελίζεται δεν πρόκειται να είναι και τόσο μεγάλη και ούτε η «σελίδα» τόσο λευκή. Απλά θα επανέλθει το παραδοσιακό κόμμα της Δεξιάς, που έχει κυβερνήσει σχεδόν 20 χρόνια. Κυβερνούσε μόλις πριν εφτά χρόνια.

Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι η μεγάλη αλλαγή; Αν στις 7 Ιουλίου η ΝΔ του Μητσοτάκη του νεότερου επανέλθει, καμιά αλλαγή σελίδας δεν θα γίνει. Γιατί; Μα γιατί η σελίδα του είναι ήδη γεμάτη. Γεμάτη και μάλιστα με πολλές μελανιές και μουτζούρες που, όσο και να θέλει, όσο και να προσπαθεί να τις σβήσει, δεν γίνεται.

Μουτζούρα πρώτη: μια κυβέρνηση του δικού του κόμματος (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007-2009) προετοίμασε τη χρεοκοπία της χώρας. Εντάξει, μπορεί να κατάφερε να τη φορτώσει στις αδύναμες πλάτες της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2009-2011), αλλά όπως και να το δει κανείς, το στίγμα δεν εξαλείφεται.

Μπορεί ο πρώιμος ΣΥΡΙΖΑ να έδωσε το συγχωροχάρτι του στην καραμανλική δεξιά για τη χρεοκοπία, πράγμα που, μεταξύ μας, το πληρώνει σήμερα, αλλά όλοι γνωρίζουν πλέον ποιος έχει την αρχική ευθύνη για όσα έγιναν μετά το 2009.

Μουτζούρα δεύτερη: μια άλλη κυβέρνηση, πάλι του δικού του κόμματος, αυτή του Αντώνη Σαμαρά (2012-2014), στην οποία και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ενεργό ρόλο, διαχειρίστηκε τη χρεοκοπία. Αυτή τη φορά με συνεταίρο το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αποτέλεσμα; Το μάρμαρο το πλήρωσε εξ ολοκλήρου το ΠΑΣΟΚ. Ήταν η κυβέρνηση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μουτζούρα τρίτη: η ΝΔ του σημερινού Μητσοτάκη, όταν και αν έρθει, δεν θα ξανάρθει άσπιλη και άμωμη ως παρθένος. Το εκλογικό σώμα μπορεί να τιμωρεί τον προηγούμενο, όμως δεν επιβραβεύει τον ερχόμενο. Μια ματιά στους αριθμούς των ψήφων των ευρωεκλογών το επιβεβαιώνει.

Το εκλογικό σώμα θα ξεχάσει σύντομα ό,τι καταλόγισε στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και ολοένα και πιο απαιτητικό, θα αρχίσει να θυμάται κάποιες υποσχέσεις που δεν θα μπορούν να κάνουν πράξη οι επερχόμενοι, αν έρθουν.

Η ΝΔ, δυστυχώς, δεν είναι μια λευκή σελίδα, δεν είναι ένας άγραφος πίνακας. Έχει παρελθόν, έχει και πρόσωπα που δοκιμάστηκαν πρόσφατα και άφησαν αρνητικό ίχνος.

Ο Γάλλος συγγραφέας Roland Topor έγραφε: «Το παρελθόν πλησιάζει επικίνδυνα…»

Ε, λοιπόν, έχω την εντύπωση πως ο νυν αρχηγός της θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διαψεύσει αυτό που θέλει να πει η ρήση του…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.