Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας (9/1/2019)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

“Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.” -Αγάθων, 450-400 π.Χ., Αρχαίος τραγικός

Μετάφραση: “Ο άρχοντας πρέπει να θυμάται τρία πράγματα: Πρώτον ότι κυβερνά ανθρώπους. Δεύτερον ότι κυβερνά βάσει των νόμων. Τρίτον ότι δεν θα κυβερνά για πάντα.”

Λίγο πριν κλείσει το 2018 (30/12/2018), ο Κωνσταντίνος Σημίτης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «το Βήμα». Ίσως γιατί θεώρησε ότι έπρεπε να δώσει μια απάντηση στην κριτική που δέχεται για τα φαινόμενα διαφθοράς της οχταετούς περιόδου κατά την οποία υπήρξε πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι πως έκανε φιλότιμη προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ότι από τον δημόσιο λόγο του απουσιάζει τελείως η αυτοκριτική.

Φοβάμαι όμως ότι με αυτήν τη συνέντευξη έκανε τα πράγματα χειρότερα…

Είναι γεγονός πως ο κ. Σημίτης, τόσο με τα άρθρα όσο και με τις συνεντεύξεις του, παίρνει θέση για όλα τα ζητήματα. Και καλά κάνει. Ενίοτε παρεμβαίνει και είναι δικαίωμά του. Κάποιες φορές προτείνει λύσεις. Και επιβάλλεται να το κάνει, αφού η παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας είναι πολύχρονη. Εκείνο, όμως, που αποφεύγει συστηματικά να κάνει ο κ. Σημίτης είναι να παραδεχτεί ότι την εποχή που ήταν πρωθυπουργός είχαμε αποδεδειγμένα τρανταχτά σκάνδαλα στα οποία είχαν εμπλακεί δικοί του υπουργοί και στενοί συνεργάτες.

Λέει για παράδειγμα στη συνέντευξή του ο κ. Σημίτης: «Πολιτική ευθύνη θα υπήρχε αν είχαν γίνει γνωστές οι παρανομίες και εγώ δεν τους έδωσα καμία συνέχεια. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων[…] Ήμουν και είμαι αντίθετος με την άποψη ότι οι υπουργοί θα πρέπει να παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες, ώστε ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τι συμβαίνει. Τέτοιες πρακτικές δεν συμβιβάζονται με το ήθος, το οποίο είναι επιβεβλημένο σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση…»

Θα ήθελα να σταθώ σε τρία σημεία. Πρώτον: Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι θα είχε πολιτική ευθύνη μόνο αν είχαν γίνει γνωστές οι παρανομίες και αυτός ως πρωθυπουργός δεν τους είχε δώσει σημασία. Προσωπικά, βρίσκω το επιχείρημα τουλάχιστον εξωφρενικό! Ίσως γιατί μέχρι τώρα ξέραμε πως ένας πρωθυπουργός έχει πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα. Βέβαια, θα ήταν πολύ βολικό οι πρωθυπουργοί να πιστώνονται μόνο τα καλά και τις επιτυχίες και άλλοι να χρεώνονται τα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τις αποτυχίες.

Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι άραγε; Μήπως ο κ. Σημίτης εννοεί την κακή μας την τύχη; Τη δύσκολη συγκυρία; Τους σκοτεινούς κύκλους; Τους πολιτικούς αντιπάλους; Τη δύστροπη κοινωνία που αντιστέκεται σ’ αυτούς που θέλουν να τη σώσουν και να την εκσυγχρονίσουν; Τους γραφειοκράτες, που κάνουν ότι μπορούν για να μην απειληθεί η βολή τους; Τους δημαγωγούς, που χαϊδεύουν αυτιά και υπόσχονται ουτοπίες; Τις συντεχνίες, που μάχονται για τα κεκτημένα τους; Τους ανίκανους και διεφθαρμένους αξιωματούχους (οι οποίοι όμως επιλέχτηκαν από τους πρωθυπουργούς για να υπηρετήσουν από κορυφαίες θέσεις την κυβέρνηση); Άμα ενεργοποιήσεις τη φαντασία σου, μπορείς να εντοπίσεις ή να κατασκευάσεις τους ενόχους καινα απαλλαγείς εσύ ο πρωθυπουργός από κάθε ευθύνη.

Δεύτερον: Αν έχουν γίνει γνωστές οι παρανομίες υπουργών ή στελεχών του κόμματος και ο πρωθυπουργός, που είναι και αρχηγός του κόμματος, αδιαφορεί -στην καλύτερη περίπτωση- ή καλύπτει -στη χειρότερη περίπτωση- τότε δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικές ευθύνες αλλά με ποινικές. Γίνεται συνεργός! Καθαρές κουβέντες.

Τρίτον: Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο έλεγχος στους υπουργούς για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή για το αν ερωτοτροπούν με τη διαφθορά είναι υπόθεση των μυστικών υπηρεσιών! Πρωτοφανές και πρωτάκουστο! Εμείς οι απλοί και αφελείς πολίτες έχουμε μείνει με την εντύπωση πως ο αρμόδιος για να παρακολουθεί, να επιβλέπει, να ανακαλεί στην τάξη, να τιμωρεί με αποπομπή από την κυβέρνηση ή με παραπομπή στον εισαγγελέα είναι ο προϊστάμενος των υπουργών. Δηλαδή ο πρωθυπουργός!

Εμείς οι απλοί ψηφοφόροι έχουμε μείνει με την εντύπωση πως είναι υποχρέωση του κάθε πρωθυπουργού να ξέρει, ανά πάσα στιγμή και ώρα, τι ακριβώς συμβαίνει και οφείλει να παρεμβαίνει για να προφυλάξει τη χώρα από τις κακοτοπιές, να προστατεύσει την κυβέρνησή του από τους επίορκους, να περιφρουρήσει το κύρος του και έτσι να διεκδικήσει με αξιώσεις να τον καταγράψει η ιστορία στα θετικά της.

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.