Το φάρμακο πιο θανατηφόρο από την αρρώστια – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Όσο περνάει ο καιρός και η δυσάρεστη -για να μην πω τρομακτική εμπειρία από τον εγκλεισμό καταλαγιάζει, όλο και περισσότεροι ενστερνίζονται την άποψη ότι αν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είχαν ισχύσει στην αρχή της εμφάνισης του ιού, χωρίς το lockdown, το αποτέλεσμα σε κρούσματα και θανάτους θα ήταν το ίδιο και δεν θα είχε καταστραφεί η οικονομία.

Η παραπάνω άποψη, που την έχουν εκφράσει άλλωστε και πολλοί διακεκριμένοι γιατροί με κλινική και ερευνητική εμπειρία, είναι η απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει τους πάντες: Ήταν αναπόφευκτο να μπει η οικονομία στην κατάψυξη και η κοινωνία σε καραντίνα;

Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ αν η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι σωστή. Αλλά καθώς όλοι μας γίναμε πιο σοφοί βιώνοντας την καραντίνα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το εξής: Τα μέτρα που έσυραν την οικονομία σε μια ύφεση που είναι ακόμα απροσδιόριστη και ακινητοποίησαν την κοινωνία δεν είχαν λογική. Όπως, επίσης, δεν έχουν λογική και τα μέτρα για την «απόψυξη».

Και τα μεν και τα δε επιβλήθηκαν με τον φόβο και την τρομοκράτηση του πολίτη αλλά και τις απειλές για εξοντωτικά πρόστιμα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν αμφίβολης νομιμότητας. Για να το πούμε πιο απλά, κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα δεν υπήρξε ποτέ. Τα επέβαλε μονομερώς η κυβέρνηση σπέρνοντας τον φόβο για μια απειλή που μάλλον δεν αφορούσε τον γενικό πληθυσμό.

Πήρε σαν μέτρο σύγκρισης ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις οποίες η Ελλάδα έχει διαφορετικό επιδημιολογικό ιστορικό και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Εντάξει! Μπορεί να έχει βάση το γεγονός ότι τα μέτρα περιόρισαν -άγνωστο πόσο- τη διασπορά του ιού και τα θύματα, αλλά μπορεί να είναι και απλώς ισχυρισμός για πολιτική χρήση. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει με βεβαιότητα ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Όμως όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι ζούμε το άκρον άωτον της παραφροσύνης.

Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει κάτι ακόμη πιο καταστροφικό από τη θεραπεία. Επιδίδεται σε παραλογισμό μέτρων που δεν έχουν συνοχή, δεν αποδίδουν και, πάνω απ’ όλα, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Τέτοια μέτρα, για να έχουν εφαρμογή, προϋποθέτουν μια κοινωνία σε ακινησία και απόλυτο έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τέτοιες κοινωνίες δεν μπορούν να υπάρξουν, για μεγάλο διάστημα τουλάχιστον. Με λίγα λόγια, δεν γίνεται να βάλεις τους ανθρώπους, αφού τους μάντρωσες δυο μήνες στα σπίτια τους για να τους σώσεις από έναν κίνδυνο που μάλλον, στο σύνολό τους τουλάχιστον, δεν αντιμετώπιζαν, να συμπεριφέρονται σαν μαριονέτες, σαν νευρόσπαστα και σαν στρατιωτάκια.

«Είναι πόλεμος», διακήρυξε ο Πρωθυπουργός, χρίζοντας εχθρό τον κορωνοϊό. Μα αν ήταν πόλεμος, τότε παρέλειψε τη βασική αρχή του πολέμου: στέλνουμε στο μέτωπο κάποιους με κίνδυνο να σκοτωθούν, για να σωθούν οι υπόλοιποι. Αν, λοιπόν, δεχθούμε ότι τα μέτρα νικήσαν τον ιό και ευλόγως πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πρέπει να δεχθούμε και ότι κατέστρεψαν τη χώρα και η ευθύνη τη βαρύνει απολύτως.

Ας είμαστε ρεαλιστές: Αν τα μέτρα του Μαρτίου έσωσαν ζωές, οι συνέπειές τους θα αφαιρέσουν ζωές. Η δε απόσυρσή τους απλώς πάει να ολοκληρώσει την καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μέτρα κινούνται ανάμεσα στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα και συχνά είναι ανεφάρμοστα.

Ποιός θα πάει για διακοπές σε ξενοδοχείο που θα λειτουργεί σαν στρατόπεδο και θα αντιμετωπίζεται σαν φαντάρος, σαν «λεπρός» που θα του αφήνουν το φαγητό έξω από την πόρτα; Ποιος θα ανοίξει το μαγαζί του με τον κίνδυνο να δεχθεί πρόστιμο επειδή μπήκαν δυο άνθρωποι παραπάνω; Ποιος θα κόψει τους υπεράριθμους από την παρέα του; Γιατί τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα και τα πλοία με το 50% των επιβατών;

Και αυτά είναι μόνο παρωνυχίδα. Τα μέτρα «άρσης των μέτρων» θα οδηγήσουν στο ψυχιατρείο όσους δεν έχουν αρχίσει ήδη να επισκέπτονται ψυχίατρο από τη θέσπιση των μέτρων. Ήδη στην Ευρώπη άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον των εγκλεισμών. «Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τις δουλειές μας χωρίς να εξαπλωθεί ο ιός», είναι το σύνθημα. Δεν ακούσθηκε από την αρχή αλλά τώρα γιγαντώνεται.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση θεώρησε ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αλλά είναι θέμα χρόνου να βρεθεί απέναντι σε κινήματα που θα μαράνουν τις δάφνες της. Οι ενέργειές της θα τεθούν υπό συνταγματική κρίση. Τα σκάνδαλα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου –όπου ο λύκος χαιρόταν στην αναμπουμπούλα– θα ελεγχθούν… Οι πολίτες θα οργανώσουν διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση θα υποστεί τις συνέπειες από τις επιχειρήσεις που έκλεισε, οι άνεργοι που δημιούργησε θα βγουν στον δρόμο. Θα πρέπει να απολογηθεί σε όσους έβλαψε για να τους «σώσει».

Γιατί σταδιακά όλοι θα αρχίσουν να βλέπουν αυτό που είδε φίλος επιχειρηματίας, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσωσε τη χώρα από τον κορωνοϊό, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που την είχε σώσει πριν από δέκα χρόνια ο Γ. Παπανδρέου από τα ελλείμματα. Το φάρμακο τελικά αποδεικνύεται πιο θανατηφόρο από την ίδια την αρρώστια!

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.